Toysdaily 玩具日報

查看: 19480|回復: 21

[非官方產品] [老變 MP-12T TIGERTRACK] KO您會OK??

近排先諗住買番MP-12T,見個價有d回落,
以為係因為有批大陸3C貨,
上網搵下料,先知原來成批SIDESWIPE系列都出左批KO。。。

其實出得KO,即係隻野掂!
有市場,組件算簡單,
而且一模多色,
成本節省好多!

問題係質素。
質素差,以現今玩玩具既指標,
太差既話,再平甚至送畀我都唔會玩!

成日都有傳所謂KO,
即係撻左原廠個模再啤,
但係用料會次一級。。。
不過近年大陸老變第三方興起,
好多廠既技術同用料都講究左,
連帶KO既質素都有所提升!

係好定壞??
先撇開版權問題。。。
想粗玩既,唔駛食炒價,
可以多一個選擇;
想買正版既,因為純粗玩既人去左買KO,
令到炒貨無人買,
炒家要去貨,惟有減價。

不過另一個要炒家減價既原因先最為緊要!
係有PK假當真賣!!
有人瀨過野,一傳十、十傳百,
搞到有心買正版既都唔敢出手。。。

但係我發現哩個 “假當真買” 既情況,
似乎只係香港網拍先會出現,
大家試下上大陸網拍search下,
一般都會寫明係KO或者廠貨,
而且價錢劃一。

係咁既情況下如果唔想買倒假貨,
最佳既方法就係真假對照,驗明正身!

上星期就一次過買左一隻3C版,同一隻KO版,
做左少少比較同大家分享下。
以下既比較係基於KO只有一個版本,
同埋3C版仲未被KO既大前題下進行。

包裝比較

賣得假野,緊係要連盒都做得似模似樣,
當然如果未見過真品,或者無比較,
响一個較暗既同較沖忙既環境之下交收,
真係較難判斷。。。

不過睇完下圖,
會發覺真係好易睇!

盒面:

1. KO版個盒摺得好差,大部份唔係直線,
同埋摺唔啱位;

2. 兩者都係印上閃銀底,
不過正版既圖較光亮同清楚,而且反光好強,
相反KO版完全無反光,圖亦都非常暗;

3. 正版既跑車車頂有光源,KO版無;

盒底:

4. 正版盒面好容易留有手指紋,
KO版即好乾淨;

盒兩側及頂:

盒底:

5. 有人話睇鐳射貼,
但係個人覺得唔可信,因為KO版都做得好靚,
反而鐳射貼既number就唔同;

6. 另外盒底有個壓印既number,
兩個版既數字係一樣,但係正版最尾個3字係 “了”字3,
而KO版係圓鈎3;

7. 3C版Barcode係貼紙黐上去,
KO版就直接印上盒面;

8. 係現階段買3C版有一個好處,
係會多兩個鐳射貼,一個响盒面右上角,
一個响盒側;

响交收既時間,通常全新既貨品都未必可以拆開盒check,
所以睇盒好緊要!
若果睇盒已中左上面七點其中兩點既話,
你都醒水中止交易啦,仲望!
除非你本身係交收緊隻KO版囉,
咁你做咩事幹去check盒咁銀多餘?
走啦!

然而,响以下情況,會建議開盒check,
個盒好真!甚至乎係真既。
無人話真盒裡面一定係真貨,正當既懷疑係必須既,
當然係要視乎:
A。個賣家極度不可信,例如有好多負評,仲要賣過好多盒同一貨品;
B。無正面回答是否KO版;
C。售價不正常;
D。同埋賣家肯畀開盒check既前題下進行啦。。。

確實!要搵個真盒去入隻KO版賣,
諗落都好匪而所思。。。
有可能如果佢畀人昆左,最後要買過隻正版,
又唔想蝕,又唔會留盒既話。。。

真係要開盒勒,
反而仲難分過個盒。。。

說明書:

9. 好似!比較下KO版較矇。。。
不過3C版多張簡體版說明書;

吸塑包裝:

10. 一模一樣,唔好check啦,嘥氣;

武器:

11. 一對手批:正版得一個窿,KO版有兩個;

12. 鐳射槍:比較下KO版刻線位較模糊;

13. 肩上鐳射炮:正版白色件為原色膠,
啞色,但係KO版就好似上左白油咁,仲要好令,
而黑色槍身令面之中有一笪笪啞色既印;

車mode:

14. KO版用料好靚,同正版真係有九成似!
雖然正版QC都好差,有少量氣孔,不過噴色算均勻,反觀KO版車身光面之中有一笪笪啞色既印,好明顯係噴色技衠問題;

15. 有人話睇車頭logo,正版精細好多。。。
係呀,哩樣無錯!但係要响影完相後再放到咁大既情況下,
咪睇得清囉!粒logo同芝麻無分別,
畀你開埋C眼都睇唔清啦;

16. 正版車頭燈框有黑線;

17. 反而睇車尾既字仲好,
KO版會比較幼身;

車mode(兩側同車底):

Robot mode:

18. 到變形就見真章!
哩個時候先會確切認同正版既素質,
同製作人既心血!!
變形看似簡單,但係每一個扣位都經過計算,
尤其連接胸部同腰位既一串蛇型扭扣,
要扭成S型再啪埋,
靠兩個榫位接實,
再扣住胸口底部,
變形過程流暢到根本唔會留意設計者既心思!!
哩堆計算精準度去到十分一毫米!!
KO版只能複製個形,
而莫視左個神膸!!

KO最後都扣實,
不過係要用盡九牛二虎之力,
哪怕最後為啪實而啪實,
實到斷埋。。。

19. 關節,KO版應該鬆既好緊;應該緊既好鬆;

20. 頭部同臉面OK;

21. 最易分莫過於右小腿後側既烙印數字,
數字一樣,但係明顯KO版既超級肉酸!!

經過左哩21點既分析之後,
我諗你見倒都識分啦,
記得買正版呀!!!

最後幾幅正版野!!!

謝謝收看!!:64:
正,呢架先正
我都好鍾意
本來都想買
見到咁都假嘢
費事中招
再加上炒得貴
訂咗MP12g
慢慢等待
支持正版..支持sun大咁比心機話我知隻ko版其實都唔太差...真係諗得過呀...:$.....閃
多謝CHING詳細講解...:71:

咁紅色車同警車係咪都係咁分別呢?:(
雖然冇買,但甘有心機講解,呢d 正帖值得支持!!!!齋兄好波!!:71::71::71:
正,呢架先正
我都好鍾意
本來都想買
見到咁都假嘢
費事中招
再加上炒得貴
訂咗MP12g
慢 ...
zz晴天 發表於 24-9-2013 01:05 PM

其實宜家果價OK架!{:1_197:}
係買趁手!!
支持正版..支持sun大咁比心機話我知隻ko版其實都唔太差...真係諗得過呀........閃
老文 發表於 24-9-2013 01:21 PM

我最憎d買翻版既人!!:what:
所以我都買晒三隻!:p

因為我好憎自己架!!!!!!
多謝CHING詳細講解...

咁紅色車同警車係咪都係咁分別呢?
黑仔文 發表於 24-9-2013 01:26 PM

大同小異啦。。。當然有d point唔適用。:65:
雖然冇買,但甘有心機講解,呢d 正帖值得支持!!!!齋兄好波!!
leo0519 發表於 24-9-2013 01:46 PM

好耐無見喇!!leo!!!!:love:
thx ...dry 哥...very useful ~~~:handshake:

我都心大心細中...怕買到KO 版(但用正價來賣)
所以一直未入手...:80:
回復 6# sundaydriver

不過我訂咗12g
你幾銀買
thx ...dry 哥...very useful ~~~

我都心大心細中...怕買到KO 版(但用正價來賣)
所以一直未 ...
滴滴仔 發表於 24-9-2013 02:36 PM

咁宜家買番隻啦!!:71:
回復  sundaydriver

不過我訂咗12g
你幾銀買
zz晴天 發表於 24-9-2013 03:26 PM

你search下也苦啦,大部份都差唔多價。:65:
多謝大大詳細報告!不過都仲好難分!

{:1_206:}
點解重未精?:78: