Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Robot 魂龍星丸特價

頭像被屏蔽
頭像被屏蔽

我相信冇玩具店會咁得閒, 逐盒玩具都開來玩一次

點解有D不是QC原因, 都會變左雙膠紙, 因為有時會遇到呢類人, 所謂"好佬怕潑婦", 通常即場換盒畀佢算, 但只是上色差少少, 代理唔會受理, 件野無爛無錯件又冇理由唔賣, 唔通留返自己玩?
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-212364-1-8.html
我相信冇玩具店會咁得閒, 逐盒玩具都開來玩一次

點解有D不是QC原因, 都會變左雙膠紙, 因為有時會遇到呢類 ...
redfish 發表於 4-10-2013 01:46 PM

紅魚兄這個連結真精彩~ 謝謝分享
真係香港地咩人都有....

題外話: 玩具是不可能完美的, 做到再好, 總有挑骨頭的人, 總不能滿足所有人, 此其一; 生產角度上, 按現今的生產量及玩具的周期性, 有一些貨中帶有瑕疵是QC標準中所容許的, 所以SAD貨是平常事, 此其二. 其三是驗貨後重包就可能會有雙膠紙的出現  

玩玩具建議別太牛角尖了, 開心D啦大家~!!
頭像被屏蔽
所以很久以前, qc 比較差的, 都轉作中國或其他地區發售, 而 qc 好的便是日版了, 可是俱往矣......
mythsgod 發表於 4-10-2013 04:09 PM

師兄, 以我個人的經驗, 老實說不是這樣的, 雖然好多人不太相信。
頭像被屏蔽
這便是營商者手段高明之處  , 能夠透過發放虛假的市場訊息, 而令到本應相同質量的部份貨物價格提高 ...
mythsgod 發表於 4-10-2013 04:34 PM

這些都是歷史問題, 成本上的確有所分別
另外按不同的玩具種類包括設計及生產模式也包括時間, (能出貨的都是合乎品質要求的)品質高低的差異是的確存在, 可能這樣有出現所謂版本不同品質不同的錯覺 (QC反而是一模一樣的)
我淨係知乜版都會出現問題,日版QC靚D只係有人老吹

不過老實講,好似合金魂同mb系列,入面塊紙皮開左就通常冇咩人要,
話知你係咪開俾客check,已經在大多數人心入面標籤做2手,
我又冇當場睇住你開,點知係咪,由其舊貨,
所以好多店都先收錢後開盒,花件唔換,缺件爛件先有,
呢D應該係老生常談啦
早前於上述商場買多左隻
心中默念沒事沒事中。。。
早2日去灣仔菇樓,唔見有得賣,有冇師兄知宜家邊度最抵玩?
頭像被屏蔽
今日行過信和頑仔賣”衫舊”了
頭像被屏蔽
今日行過信和頑仔賣”衫舊”了
Jasonzz 發表於 7-10-2013 10:30 PM

頂...買貴左 $20