Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 你還會訂玩具嗎?

應該話之前多貨,鋪頭都要停收訂造下少貨既勢,到出貨先再開訂,就知到時幾多貨la
kevin629 發表於 16-9-2013 03:47 PM

我諗係就出貨大概知個貨量, 估到劈硬先拿拿臨再開訂
多人玩
玩爛市
見野出就乜屎都買
搞成咁
講完
神話訂訂下已經唔夠人搶了
回復 47# 玩具

其實都唔係多人玩
好似神話ex 果d, 我當你一隻聖衣mode, 一隻星座mode
有咩可能那麼多人一次訂3,4,5 隻
我當有d 幫朋友買
但都唔會係全部
問題重點係e 家d 人一隻自用, 重要訂多幾隻用來炒
好似上次sr 萬能俠 大膠ver
係唔係真係那麼多人玩sr
一陣就無曬, 到貨之後又成個in's 和y 拍都係到放
講到尾都係咩都拿來炒
我就唔信排hottoy 果d 大嬸同妹妹仔真係會幾千幾千去買玩具
小生而家都少咗訂嘢啦, 其實以前訂玩具(指訂玩具開始盛行的前幾年), 主要係因為想確保有一隻, 工作忙到根本無可能一出即買同人鬥快, 而唔係價錢問題~

現在少咗訂嘢, 都唔係因為怕佢現貨平過訂等等價錢問題, 而係:
1) 根本開唔切D玩具
2) 開得切又無位display
3) 經常有別色版, 限定版, 改良版....最緊要係仲有再版.... 基於小生不會重置同模多色(Macross除外...), 算了

而家D鋪連注文都未出就開訂, 差不多有相已經開訂, 貨多貨少都未知, 我都唔明佢個價點定?...所以成日一早開訂, 收到差不多(可能係一星期, 因為預唔到)就截訂, 攪到大家次次都好似好緊張咁, 到後來知道有大貨, 好多人又話中伏了怎樣怎樣....

最近的destiny呀, banshee呀都無訂了, 但會入~ 無訂都有好處GA, 開訂後才公報特別版, 可以直接放棄普通版, 無的話等現貨可能會平D, 再唔係就再版見~ hottoys 就開訂後5~6日先出去訂, 玩玩具想輕鬆點~

其實大家了解多點冷靜點, 個玩具市場都正常d~
訂祇係唔想食炒
可以安心啲
等貨到收貨
不過訂唔一定平過現貨
小生而家都少咗訂嘢啦, 其實以前訂玩具(指訂玩具開始盛行的前幾年), 主要係因為想確保有一隻,  ...
ToyKnife 發表於 16-9-2013 06:49 PM

非常同意大佬睇法.....
來來去去唔係a舖就b舖買
唔訂既話,得返D奸商賤人舖都要摶
錢,慳你一幾百,時間心血少,唔襟激
其實大家了解多點冷靜點, 個玩具市場都正常d~
x2
除左12"及魂限外,基本上都不用訂了,眼見一般figure現貨價都不貴,行開場見到出貨,睇下現價質素如何才買都不遲。

EX神話真係唔明點解要仆出去訂,現貨貴三幾十而已,仆出去訂都廿草車費啦。
乜都要訂定其實好大壓力架。
呢排個市場叫做健康返少少
我都分享下新加坡订野的風气,
基本上都係订價比現貨平 10% ,
不過冷們角色插水會比現貨平,
同埋订野係email 要订的野,
然後直接入錢落個鋪頭的户口到,
貨到时會收到短訊通知。