Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 你還會訂玩具嗎?

最穩陣都係POP黑衫版娜美...再版幾多次都係一出即炒{:1_231:}
謝謝各位分享。

好似各位咁講,有人訂貨想平啲,有人只係想訂左求安心,各取所需

黎緊小弟都可能會繼續訂,但一定會減少好多,主要都係訂限定品

價錢係一個因素,另外有時覺得“訂”呢個過程都幾辛苦

首先官圖無限好,實物離哂譜;其次熱訂既都係要撲,唔係可能即日已經截訂;再黎我訂野出旺角1次,羅貨又出1次,對我黎講其實仲花時間;最後訂得多我已經有種訂左先算既心態

其實近呢1年日圓下跌,又唔駛食屎貨,多左好多舖賣日版,我覺得都係令現貨插水既原因之一,黎緊希望各位都可以輕輕鬆鬆買到心頭好
謝謝各位分享。

好似各位咁講,有人訂貨想平啲,有人只係想訂左求安心,各取所需

黎緊小弟都可 ...
fatcheong 發表於 14-9-2013 11:35 AM

所謂即日截訂, 我覺得情況未必真係一日訂晒 Quota,
更有可能既係, 有 20 隻 Quota, 話咁快有人訂 5 隻, 再話咁快有人訂多 5 隻
我就拿拿林截訂, 因為明顯呢隻野大熱多人要, 我倒不如呢家截訂
到時果10隻現貨賣貴啲賺多啲~
如果唔係, 又點會一方面話咁快截訂, 但另一方面到時又有現貨賣~
其實訂唔訂貨,背後都存在著一個供與求既經濟學概念,近年大陸自由行既人多左黎香港買玩具,眼見買的數量有時並不是一兩盒,自由市場上自然多左個影響供求平衡的因素啦!賣家何愁熱門野沒有銷情?對顧客的承諾同服務態度又何須那麼著緊?市場多左買家又賣到好價,所以就多左冇貨俾訂客的現象,如果商品銷售條例有包含保障顧客的條例就好了,可惜政府冇能,買家都係自求多福吧!最後想講的就是訂貨對賣家(商鋪)而言真是百利而無一害!
從不訂玩具, 平就玩, 無就算
宜家係未出就已經炒~ 你睇下 figma 同 goodsmile 就知~
其實訂唔訂貨,背後都存在著一個供與求既經濟學概念,近年大陸自由行既人多左黎香港買玩具,眼見買的數量有 ...
cyrus2007 發表於 14-9-2013 01:28 PM

訂貨對賣家(商鋪)而言真是百利而無一害 x 2~~~

唔想去周圍夾價, 我訂嘢只求一出即日就有得玩。

i don't mind the price is same at 現貨, or a little higher than 現貨.
i only care wich shop(s) is 大聲夾惡, then bad list it.

and i only pre-order model kits:DD

訂會繼續訂,不過係選擇性訂!:73:

買玩具只有幾年,初初玩自己市場資訊唔夠,乜都唔識,又聴到訂咗被拖住唔比貨,街貨又因為訂咗見平都唔買得,所以唔會定貨;:!

過咗一段時間,由於日圓高企10算不下,又經HT、神話同一啲冷門PVC嘅洗禮,唔訂根本冇貨、食炒價,就咁開始咗訂貨之路,同時亦開始留意日本網購,不過往往因運費而卻步;:(

直至到咗2012,日圓開始走下坡,香港嘅舖頭開訂價未及反應,同時亦有炒賣嘅情況,往往出現網購加運費平過香港訂,訂咗亦未試過冇貨,網購(訂)之路從此展開;:$

時至今日,對市場了解多咗少少(TD功不可抹),香港嘅舖頭亦終於追上日圓對換率,價錢開始似啲樣,奈何因為貨價、舖租關係玩具舖已汰弱留強,小本經營嘅買少見少,可信嘅舖頭就一面倒、寮寮可數,好難再有選擇同競爭!:67:

而家個人訂貨係先會用最低日網價加運費做對比,香港平或差唔多就香港訂,日本平就日本訂!:58:
同時亦有所分類:
HT --> 訂,不過鐘意嘅已買少見少,HT亦見技窮;
神話 --> 冇所謂,重有兩隻黃金EX;
PVC --> 訂,唔訂有啲根本見唔倒或炒起,更何況香港有得訂PVC嘅舖又少!
其他如SHF、MB、GFFMC、SR、Figma --> 冇所謂,鐘意價錢啱就訂,不過留意到大公司應該下半年要追業績,如笨大嘅每月一合金,微笑九月大量PVC,量可能特別多,所以訂貨價太高就博一博等現貨!

最後我個人嘅目的係為開心,所以唔會為一百幾十而斤斤計較嘅!{:1_208:}
E加訂野只係快到手 價錢上唔會有優勢 隻隻都跌價 炒得起既轉個頭就再版 再版後就跌到落谷底
所以訂野都係為左唔洗用時間周圍揾 方便
所謂即日截訂, 我覺得情況未必真係一日訂晒 Quota,
更有可能既係, 有 20 隻 Quota, 話咁快有人訂 5 隻, ...
movie_arms 發表於 14-9-2013 01:09 PM

呢2年好多野都訂, 到貨個刻反而羅完放係屋企就算, 以前即買即拆即玩
E加訂野只係快到手 價錢上唔會有優勢 隻隻都跌價 炒得起既轉個頭就再版 再版後就跌到落谷底
所以訂野都係 ...
leung312 發表於 14-9-2013 06:38 PM

其實好似樓上師兄咁講, 好多舖基本上係同一個價, 而家出轉旺角行1-2個場基本上已經搵到要買既野
回復 24# redcat2733

其實唔止玩具舖, 香港而家基本上d舖都係倒模形式:42:
宜家係未出就已經炒~ 你睇下 figma 同 goodsmile 就知~
guy_spider 發表於 14-9-2013 02:30 PM

其實而家開得訂既最低限度已經係現貨價, 唔會再有訂就平d既歌仔唱
訂貨對賣家(商鋪)而言真是百利而無一害 x 2~~~
movie_arms 發表於 14-9-2013 03:49 PM

訂貨對賣家(商鋪)而言真是百利而無一害 x 3~~~
鎖定利潤, 轉移風險