Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 你還會訂玩具嗎?

訂貨對賣家(商鋪)而言真是百利而無一害 x 3~~~
鎖定利潤, 轉移風險
fatcheong 發表於 16-9-2013 11:07 AM

又唔係咁講...
鋪頭一樣有風險...
如果訂左冇貨畀人...
一次不忠百次不用...
下次冇人幫襯,到時得不償失...
又唔係咁講...
鋪頭一樣有風險...
如果訂左冇貨畀人...
一次不忠百次不用...
下次冇人幫襯,到時得 ...
小堅 發表於 16-9-2013 11:09 AM

我諗唔係訂10隻就真係羅10隻會無貨俾既機會細好多

同埋而家訂野既風氣, 無貨至多退訂, 會賠訂既好似得孤仔一家, 下次咪又係要死死地訂, 其實一開始條款已經係賣家著數
我諗唔係訂10隻就真係羅10隻會無貨俾既機會細好多

同埋而家訂野既風氣, 無貨至多退訂, 會賠訂既好似 ...
fatcheong 發表於 16-9-2013 11:15 AM

大鋪就冇可能發生...
但細鋪好多時都拎一箱得一至兩隻...
好似月份咁,大家賴過野之後都唔會再幫襯...
不過間中仲有人中過頭埋去...
所以訂野一定要去大鋪訂...
大鋪就冇可能發生...
但細鋪好多時都拎一箱得一至兩隻...
好似月份咁,大家賴過野之後都唔會再幫襯.. ...
小堅 發表於 16-9-2013 11:22 AM

月份個問題係唔係有貨自己炒唔俾訂客? 咁又應該另作別論, 我自己訂貨就一定搵大舖, 截左訂最多唔訂
頭像被屏蔽
月份個問題係唔係有貨自己炒唔俾訂客? 咁又應該另作別論, 我自己訂貨就一定搵大舖, 截左訂最多唔訂
fatcheong 發表於 16-9-2013 11:55 AM

但係好多人唔係好似你咁諗...
見大鋪截左就去試下撞運氣...
間中就見有人去月份到訂野...
頭像被屏蔽
最近訂玩具的生態環境又有了少許變化, 部份店如 孤仔/蒸粉 一早開訂,  又一早截訂, 熱門貨如 "神話天秤 ...
mythsgod 發表於 16-9-2013 01:30 PM

賊船同社團好耐以前已經不在我既訂野LIST到...
其實今次除左一X、精X之外...
你都可以試下頑X同爆X...

唔駛覺得奇怪...
好多時係通販野爭餐死...
限定野又冇人訂...
到出個陣通販野大把貨...
限定野好多人後追炒起晒...
近排訂咗幾隻, 點知隻隻都插水, 水花都見唔到...
MH魔動王, SIC OOO恐龍COMBO, 龍星丸.

上網見平訂咗SHF MEDUSA 同ULTRA ACT 7星俠, 呢D炒得貴就話冇貨要回水, 嬲到我丫!!!

近排發覺訂野真係冇著數, 跌就硬食, 升就冇貨俾!!!!仲要早幾個月俾錢人地駛
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
回復 35# 超港人

我而家d單已經清得7788了, 就黎可以回復自由身:36:
最近訂玩具的生態環境又有了少許變化, 部份店如 孤仔/蒸粉 一早開訂,  又一早截訂, 熱門貨如 "神話天秤 ...
mythsgod 發表於 16-9-2013 01:30 PM

笨大都唔係傻的, 見貨賣得當然加大出貨量, 而且日圓下跌多左日版呢個選擇, 好多時帶頭劈既都係日版
應該話之前多貨,鋪頭都要停收訂造下少貨既勢,到出貨先再開訂,就知到時幾多貨la
回復 39# 大次子

所以真係想訂既都係搵返一x, 精x, 頑x呢d, 好碼炒起唔會無貨俾, 訂唔到就算數

我而家就訂都可免則免, 試過2次出到去旺角都截哂訂, 仲浪費我時間