Toysdaily 玩具日報

查看: 20246|回復: 15

[詢問] 想買氣泵....

y拍上面賣個啲u-star 的氣泵 ok 唔 ok 㗎?

幾錢先?...

氣泵某程度算係電器... 你去Y拍買... 交收果陣有無得試先?... 有問題點算先?...

與其花時間bid... 又要約交收... 又唔知有無保障... 極其量同响街買都唔平得好多... 小櫻寧願去啲信得過嘅大鋪買好過...

小櫻上
幾錢先?...

飛泵某程度算係電器... 你去Y拍買... 交收果陣有無得試先?... 有問題點算先?...

與其 ...
小櫻 發表於 27-8-2013 08:51 AM

咁氣泵有乜嘢推薦?
回復 3# adrianmak

其實旺角都有兩三間模型店有泵同槍買
可以去廣華街同洗衣街行一下
最緊要貨比三家就安全了
回復 1# adrianmak
師兄係唔係模型新手?定以前用開罐裝氣?如果新手,可以試下用大陸果D叫烏龜泵o既氣泵,我自己用緊一個,連嘖筆大陸寄埋落黎港幣兩條魚左右,我覺得超抵用,大果D專業氣泵我無用過,但聽講又會出水,有D又會好嘈,而烏龜泵好靜而且無出水,係好似嘖唔到水畢地(唔夠力),但一般上色已ok,可以試下先,遲下再轉用專業氣泵..
我都係用緊烏龜泵, 雖然出力比較細不過都算OK, 係上色可能要來回多幾下咁啦. 我又唔係成日用 (成set幾百蚊連噴筆), 所以唔買太靚的.

ps: 如果怕出水可以加個"水隔", 自己配其實唔貴, 不過如果咩都唔熟, 就不如去模型店買起碼唔會買錯!
回復  adrianmak
師兄係唔係模型新手?定以前用開罐裝氣?如果新手,可以試下用大陸果D叫烏龜泵o既氣泵,我自 ...
ironman33 發表於 27-8-2013 11:37 PM

新手末至於但遠遠又末稱得上高手,只不過十幾廿年冇砌模型,最近見到RG-78-2 Ver.3 興致又返返嚟咁解。

以前用過罐裝、 孖星初代氣泵(用7.2V差電果隻)連噴筆、 之後郡士噴筆+罐裝gas 都用過。

噴出來啲色 均唔均勻勻同細緻 係關乎什麼因素
- 噴筆
- 氣泵
- 氣泵連缸
噴出來的色 均唔均勻勻同細緻 係關乎什麼因素
- 噴筆
- 氣泵
- 氣泵連缸
adrianmak 發表於 28-8-2013 07:57 AM

其實有幾個都有關係...
例如:噴筆咀口既大細...
開油既情況,太希都唔得,太傑又唔得...
仲有當然係手藝都有關係...

提下你, 先你要有雙動噴筆, 即係唔噴就唔係出氣, 要按一下出氣, 再拉後就出油果D
如果用星星單動, 個泵就會長期出氣, 一來嘈, 二來好快過熱(除你用星星泵, 但我唔建議)

先講講泵, 而家入門新手泵係唔識停, 好似魚缸氣泵係咁泵, 星星泵及龜泵係呢類
呢D泵係比你長期開, 但係咁嘈, 好煩, 又熱, (不過未試過過熱), 嘈到阿媽都鬧, 多年前已棄用

另一隻係一般模型人使用的, 係一種感到壓力去到某一程度就會自動停機, 唔夠壓就開機, 好處係唔會成日嘈,
多數可以調整壓力, 配合你噴乜油時用乜嘢壓力,
但要配合氣缸使用

淨係泵係唔夠, 一定要買埋氣缸, 越大越好, 視乎你空間及接受程度
因為氣缸可以用來儲氣, 主要用途係避免氣泵長期開動而過熱, 儲定一大缸, 氣泵休息, 你要用先噴氣, (當然你買進階雙泵仲可以進一步減輕過熱情況)
物理定律表示剛加壓空氣溫度會提升, 情況就好似你泵完單車胎, 模模條氣喉係熱架,相反, 減壓就會降溫, 如空氣有水份就會結成水珠, 就會噴水
而氣缸就可以令壓縮空氣溫度慢慢減低至室溫, 減少一陣空氣出缸減壓後水氣形成情況, 所以氣缸越大空氣溫度越穩定, 所以你見裝修佬果D搵食噴機個缸成固細雪櫃咁大就明白

水隔不能少, 就算空氣溫度降至室溫, 壓縮空氣一出缸減壓就會降溫, 加上濕氣就會出水,
我就用兩個, 一個由泵入氣缸, 一個由氣缸入喉,
因為香港空氣濕, 我試過一個唔夠用 , 噴水就大鑊, 保儉D用兩個

氣隔都要, 用來隔塵, , 呢個好重要, 由其噴光面, 一條塵可以KO晒你成個作品, 所以要放係最後段水隔之後,
其實......罐裝壓縮氣 Vs 龜泵, 噴出來的效果,質素有冇分別?

我就吾會係大陸郵購呢類野,去shop試清楚買好過...

你想長期玩,想不斷提高技術去玩,呢啲錢吾save得....
新填地街有d機械舖都有氣泵賣,應該平過模型舖嗰d
我係新手,之前用龜泵覺得唔夠力,最近係淘記買左個ustar 601,感覺良好,有間店叫英X(我估search下應該頭幾個有份,送黎香港住宅都係收60人仔,個泵7kg)用過幾次噴埋灰都冇事未爆炸,
回復 1# adrianmak

試下去x旺地牢啦,有隻可濕可差連鎗5、6百,我用緊,噴1/144多,ok。MG,你去問下老闆啦!