Toysdaily 玩具日報

[詢問] 新手噴罐上色一問

我想問下是唔是所有零件都要上底色跟住再上噃主色先會更靚?
舉例:我件零件係紅色,打磨完自然要上色啦,如果我不上底色就咁用光澤紅上色,咁樣係唔係同無噴一樣?
咁如果我上咗底色,再上噃光澤紅會有什麼分別?
.
.
.
還有:help:
有顏色既消光噴罐其實係唔係同普通消光既用處一樣?
因為我唔清楚幾時用光澤定係有色消光去上色!
個問題係長咗d 不過希望各位大大能夠幫到我{:1_198:}迷途小羔羊:die:
回復 1# cscscsc

上底色有助遮蓋原有膠件的顏色, 亦可幫助發色. 例如你件 parts 係紅色, 再噴 光澤紅, 出o黎個紅色會比較暗同"淤". 如果打o左白底先再噴 光澤紅, 個紅色會亮麗D, 想再好D, 我會 白->黃->紅咁噴.

一般講o既"消光", 好多時都係指 Topcoat, 即係不反光o既透明油~   

顏色油分開 "不反光(啞色) -- Flat" 同 "光澤 -- Glossy" .
啞色油噴出o黎沒有光澤, 漆面比較粗糙,如果直接係上面滲線, 比較難清潔.
回復  cscscsc

上底色有助遮蓋原有膠件的顏色, 亦可幫助發色. 例如你件 parts 係紅色, 再噴 光澤紅, 出 ...
goahead 發表於 2013-8-27 12:13 PM

唔該大大:)
咁上咗底色要等幾耐先可以再上第二層?
回復 3# cscscsc

如果噴得厚, 我會等一日至上主色.