Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 千值練 Black Getter 發售確定!!

回復 14# Vince

大大唔洗咁大反應,件斗篷係有燒過咁既感覺。
回復 75# DSEMI

請問個斗篷錯位錯係邊?
回復  DSEMI

請問個斗篷錯位錯係邊?
eball_al 發表於 29-11-2013 04:07 PM

斗篷=GETTER WING
自己去睇下設定或者動畫就知點樣裝錯位
回復 78# DSEMI

講真: 其實你想話件斗篷要係背部中上位置伸出黎..........睇動畫係無問題,如果係實物度咁做好似幾怪。
回復  DSEMI

講真: 其實你想話件斗篷要係背部中上位置伸出黎..........睇動畫係無問題,如果係實物度咁 ...
eball_al 發表於 29-11-2013 05:28 PM

暫時為止所有版本噶三一斗篷都係從背部裝甲伸出黎,有人覺得怪咩?
只有唔忠於原設定先叫怪
回復 80# DSEMI

其他三一件斗篷係用膠做原料做出黎,而千大爺個版本係用布做斗蓬。 我個人感覺係用布做斗蓬由背部中上位置伸出黎會減低左件斗篷既飃起既感覺。 當然,大大鐘意原設定會覺得呢個三一無咁好睇。   人人有自己既見解,無話錯還是對。
回復  DSEMI

其他三一件斗篷係用膠做原料做出黎,而千大爺個版本係用布做斗蓬。 我個人感覺係用布做斗蓬 ...
eball_al 發表於 29-11-2013 05:55 PM

我打算到時自己小改下睇可唔可以將斗蓬固定於背裝甲度..
還記得有幕斗篷包全身然後放擴散GETTER BEAM嗎
我唸斗篷一定要係背中走出來就沒有這個效果了
其實GETTER係可變形記憶金屬
件斗篷理論上中意係邊度走出黎都得
玩下玩具O者  就算當欣賞藝術品都好  唔啱心水咪自己改到啱囉
同埋要改都應該無問題
紅三一就是中出的~:71:

回復 84# joveinhk

其實紅三一好有可能都係由頸位出斗篷........
爭咩丫~ 頸同背都整個位隨你點裝都得丫~笨
:71:回復 86# kinis

:71:
回復  DSEMI

講真: 其實你想話件斗篷要係背部中上位置伸出黎..........睇動畫係無問題,如果係實物度咁 ...
eball_al 發表於 29-11-2013 05:28 PM

同意,好多時原設定係動畫入面可以畫得好型,但如果要照樣做成實物玩具就會變得好奇怪,係咁既大前題下作出少少修改調節真係無可口非,最重要係改得順眼改得好睇,當然,每個師兄都有唔同既要求,喜惡既嘢無得呦,家家有求嘛,正如沙剎比一樣,有人鍾意HCM Pro既美型版,亦有人覺得蘿蔔魂既肥粗碌版先原汁原味夠霸氣。。。。。。
你地其實睇唔睇到個領位既黑色頸巾parts架,即係咁,套動畫既原設咪就係步驚雲果種斗蓬咁囉,圍完條頸再延伸到一大塊飛下飛下既爛布咁,咁點解塊布唔係由黑頸圈下面裝呢?而要裝係條腰度呢?咁個黑頸圈要黎做乜呀?上youtube search "三一萬能俠 世界最後之日 - 今がその時だ"套OVA睇下,黑三一係最後幾集流龍馬係月球帶返地球既,睇睇人地有冇做錯啦,如果真係錯永井豪都唔批啦!
你地其實睇唔睇到個領位既黑色頸巾parts架,即係咁,套動畫既原設咪就係步驚雲果種斗蓬咁囉,圍完條頸再延伸 ...
Waiwaiwar 發表於 1-12-2013 01:54 AM

動畫我就已經睇到爛晒,台詞熟到識背咁滯
你首先要明白一點:頸巾系頸巾,但鬥蓬係GETTER WING,當然5同..:36:
頸巾其實係流龍馬噶特征,象征呢部GETTER係佢專用機
流龍馬響月球果段時間祗係將舊三一稍作加工
除佐廢除分體功能之外,仲添加小部分外裝甲同修改外掛武裝,將舊三一改良成近戰強化型.
而三一噶其它基礎功能並冇改變,其中就包括GETTER WING..
至於動畫入面係點,其實祗係你冇認真睇清楚...我放幾張圖你自然明白
又或者可以去穩下世界最後之日設定集睇下線稿..
第8話

第9話

BTW,千值練呢隻又唔係永井豪監修,做成點有乜所謂:(
再睇下山口式黑三一..

講真我本身係千值練FANS,同時我又係三一FANS
呢隻黑三一可以講係暫時為止最忠於原作造型同身材噶產品,所以我早就訂佐
但係個鬥蓬位置錯誤呢點對於我呢種原設定黨來講實在覺得好難接受..{:1_229:}
希望到時真係可以好似kinis師兄講咁樣整兩個位隨妳點裝:)