Toysdaily 玩具日報

樓主: terence10222003

買單

回復 45# terence10222003

賣家信用好又吾洗驚, 今次動漫有好多新seller放單,我就吾敢bid 喇!
死啦,我有成4張單,點算....去唔去改資料好呢?
terence10222003 發表於 2013-8-6 08:39 PM

當買教訓.......:ar:

我上次去改資料
應該係叫加資料
個職員同我講左句好玄的話或叫提示
佢話:同你加返你電話
但我地會同時兩邊一齊通知
跟住叫我記得—接通知要盡快泥喇
如果5係(佢冇講到可能會點)但我feel 到原單主可能都會來快過我取野?

但我唔擔心嘅又或者我諗多左
回復  BigOil

HT唔理買單者唔奇, 因為在沒有改名下, HT or TH 只同原單主有合約關係, 基本上同買單者沒 ...
chankb 發表於 6-8-2013 08:13 PM

但其實如果電話咭同email對話就可以証明單主係賣家咩?其實好難証明,而且如果警方唔介入各方都唔會戊戊然比資料買家去告單主!跟本好難!
另外,如果買家先攞單改,轉頭單主去補單,你估HT比唔比佢補,既然HT只認佢係單主,所以最後都係要報警,所以去改單都冇用?!
死啦,我有成4張單,點算....去唔去改資料好呢?
terence10222003 發表於 6-8-2013 08:39 PM

師兄,不如你幫手去求真下!

要俾錢。

真係唔建議買單
一黎風險問題
因為到出貨既時候
出到咁上下
約莫一個月多D
Y拍既貨會平番
價很大機會平過你買單加尾數
要俾錢。

真係唔建議買單
一黎風險問題
因為到出貨既時候
出到咁上下
約莫一個月多D
Y拍既貨會平番 ...
Endless 發表於 6-8-2013 09:02 PM

y拍不論單定現貨d價都互相參考!除非大貨衰,否則,邊有可能現貨平,從來都係派貨前買單平!ching, 咪講少啦!
y拍不論單定現貨d價都互相參考!除非大貨衰,否則,邊有可能現貨平,從來都係派貨前買單平!chin ...
BigOil 發表於 6-8-2013 09:19 PM

漏左講睇係咩主題啦
你話ironman batman個炸就點都貴
先前我打算入avenger 雷神同CA睇左一排都係咁
現貨出到咁上下又平番些小
但出哂後 街貨又俾人bid哂咪爆升之麻XD

回復 49# BigOil

買單者如果告賣單係民事案, 無須警方介入, 但買家要自己收集証據(例如賣家姓名), 及花百多元去小額庭申請. 唔難但麻煩曬時間, 但如若買家勝出後可要求小額法庭頒令手上單據有效, 事後連同小額法庭判決向TH要求取貨.

原單主如果賣單後去補單, 無論可時, 除非有合理解釋, 也有了犯罪表証, 買單者之改單行為是代表買單者有向原本合約人通知合約有更改, 在法理上, 民事及刑事案有不同舉証的要求, 告的方法也有不同, 前者是合約法, 後者是行騙, 但我認為有改比無改好些, 因為有多一項証據(在TH的改單人証及時間的記錄)証明我曾在某月某日自稱擁有此單.
但其實如果電話咭同email對話就可以証明單主係賣家咩?其實好難証明,而且如果警方唔介入各方都唔 ...
BigOil 發表於 6-8-2013 08:56 PM

你手上有張有賣家名字的單連日期, 又有yahoo bid record, 加對方電話或電郵記錄, 賣家唔通話你偷左佢張單, 再將通訊記錄造假出黎咩?  禁巧合要有人信先得嫁.
你手上有張有賣家名字的單連日期, 又有yahoo bid record, 加對方電話或電郵記錄, 賣家唔通話你偷左佢 ...
chankb 發表於 6-8-2013 10:17 PM

師兄, 講係咁講, 但我試過 bid 張單番來, 單上面個姓氏同電話都同拍賣賣家唔同. 唔通因為呢個原因, 我就唔交收?
你手上有張有賣家名字的單連日期, 又有yahoo bid record, 加對方電話或電郵記錄, 賣家唔通話你偷左佢 ...
chankb 發表於 6-8-2013 10:17 PM

但警方唔介入,一要自己揾証據,問題係,點揾到賣家出嚟告佢,如HT又唔比資料!
回復 57# BigOil

都話民事案無須警方介入, 你的目的只係尋求小額法庭頒令手上單據有效, 然後去TH取貨, 麻煩但並非無可能, 小額法庭日日做都係呢的案仔.
回復 56# audiokids

大個仔, 冒不冒風險要自己決定.  只能說怕便千其不要買單, 因為係有一定既風險.  

拍賣網有賣單者真實姓名, 法庭有權向拍賣網取得, 至於如何令法庭出手方法很多, 最好請教相熟律師...
回復  audiokids

大個仔, 冒不冒風險要自己決定.  只能說怕便千其不要買單, 因為係有一定既風險.  

...
chankb 發表於 6-8-2013 11:11 PM

哦~~~~~~~~~~~~~~~~~~