Toysdaily 玩具日報

樓主: terence10222003

買單

回復 21# BigOil

落訂要留電話,補單佢地會即場打落Order 個電話,以示確認你就是單主,兩星期前親眼見 ...
回復  BigOil

落訂要留電話,補單佢地會即場打落Order 個電話,以示確認你就是單主,兩星期前親眼見  ...
KC@toys 發表於 6-8-2013 03:17 PM

即補單時即場打個電話比你,你電話響就補比你?
Please.  Don't try to exaggerate that one or two incidents and make it sound like buying invoice is very risky.

I just started collecting HT last year and I have bought over 10 invoices and never had a problem.  Just buy from the ones with good rating and check toys daily or HT Facebook regularly and you will know when the figures are ready to pick up.  

If you did not preorder in time and you really want the figure, buy invoice early instead of wait till the figure comes out and then buy invoice should be the most economical way already.
錯了,之前都有lee d騙案出現,我識有位人兄真係攪到報警,結果都係投拆無門,警方同HT都幫唔到佢 ...
BigOil 發表於 6-8-2013 10:57 AM

基本上無可能無得追,既然補單要出示身份證,而苦主亦會有一張之前既單係手,再加上網上既對話記錄...要追的話可以講係易如反掌,點會話幫唔到?
基本上無可能無得追,既然補單要出示身份證,而苦主亦會有一張之前既單係手,再加上網上既對話記 ...
elliottlai 發表於 6-8-2013 05:57 PM

單主話自己唔見張單,又唔係自己賣比人,HT唔會理張舊單點得嚟!你仲唔明、其實問題所在係HT比人補單,之後又話張舊單唔生效!咁可唔可以話HT有份行諞?如果d黒店開單比人,轉頭又話張單冇效,因為已有人報失補領,作為客人,我係咪要信呢?所以HT應該一開始就唔可以比人補單!
如果隨機派,餉呀虎買單果啲會好頭痕

回復 36# feilay

用單據尾數+時間就無問題, 例如所有尾數係"0"加下午4pm前....

今次動漫本打算最後兩天去排, 但又臨時星期六晚改玩法, 最後抽不中又想要bonus part的, 便只能買單或從海外購入.
回復 32# BigOil

Yes ah … ... ...
回復 35# BigOil

如果買單者最終報警, 有單在手, 又有yahoo bid 單 record, 重有原單主通訊e-mail或電話,  原單主點向警方解畫賣單後又報失既行為?  好難相信警方會算數...  

HT只係整件事既第三者, 因唔知道原單主既犯罪意圖, 基本上HT並沒有份參與行騙, 唔比人補單如果真係唔見點算?

其實買單者可以買單後去TH比錢改名改電話就一盧永逸.
回復  BigOil

如果買單者最終報警, 有單在手, 又有yahoo bid 單 record, 重有原單主通訊e-mail或電話,  ...
chankb 發表於 6-8-2013 07:20 PM

買單者可以去HT改?HT唔洗confirm張單你咪單主?又係比$50?
但我真係唔知誰是誰非,因為我識果個確實話張單上網買,但報咗警真係冇用,HT亦唔受理!
所以我唔明既然HT唔受理lee d case,佢冇必要留改單人資料!

回復 40# BigOil

單好似一向都可以改, 公司有冇confirm就唔清楚, 因為自己未親身試過, 但相信Toy Hunter會有更改記錄, 加上稅務條例要求生意記錄要keep7年, 例如賣單者賣單後補領, TH也會有補領記錄, 如果張單一年後取貨有問題,  相信買單者報警後警方可向TH查詢.
回復  BigOil

單好似一向都可以改, 公司有冇confirm就唔清楚, 因為自己未親身試過, 但相信Toy Hunter會 ...
chankb 發表於 6-8-2013 07:57 PM

但之前有個post又話而家HT唔會即補,等派晒先比人補單攞貨,又係咩回事?
    我都好confuse, 所以都唔太敢bid單,除非好鐘意,上次隻bane冇訂都唔敢bid單,到派咗貨又超貴!

回復 40# BigOil

HT唔理買單者唔奇, 因為在沒有改名下, HT or TH 只同原單主有合約關係, 基本上同買單者沒有任何合約關係, 買單者也不是TH的客户, 所以買單者只能民事向賣單者追討.

但警方在有表証有人行騙下唔理就有d出奇(警方唔受理一定有書面理由, 不知你朋友的理由是什麼), 只能提議買單者在小額庭向原單主追討, 及向投訴課或監警會投訴警方不受理.

回復 42# BigOil

"但之前有個post又話而家HT唔會即補,等派晒先比人補單攞貨,又係咩回事?"

我估HT or TH 可能想防止賣單者賣出後再補單, 所以要等派晒先.

不能否認, bid單係有risk的, 事後追討也十分麻煩.
死啦,我有成4張單,點算....去唔去改資料好呢?