Toysdaily 玩具日報

查看: 10919|回復: 18

[分享討論] 大空保衛者唔係太細,而係一貫做法?

大空保衛者唔係太細,而係一貫做法?

大家都話Danguard太細時,見到sundaydriver的post,拿popy dx比較,我即時又search下,
借左幾張各ching的圖大家睇下

大家有咩發現?無錯, 就係笨大呢輪的策略, 根本係要出和當日合金玩具DX版size相若的合金魂
所以笨大一開始唔係專登做細呢隻danguard,而係依照當日dx版玩具size而開發!
直接講句,笨大呢個玩具霸主, 根本一開始就無視左y記個隻的存在了......
大空保衛者唔係太細,而係一貫做法?

大家都話Danguard太細時,見到sundaydriver的post,拿popy dx比較,我即 ...
boyosc 發表於 30-7-2013 03:04 PM

Like!!

當我打開盒 gx-62 玩弄過後, 心裡都覺得奇怪, 因為呢個 size, 有d 部件反要更需要高精準度製作, 例如頭部, 飛機起落架等... 所以我覺得 bandai 既決定一定有其原因.
ching的比較圖很正....{:1_220:}
繼承了popy DX的血脈:!
而咁o岩呢幾怎係最近期出品, 即是到佢地先開始按呢個規則? 好正確啦, 唔通 GX-44 又要跟番巨人版本咩
笨大超合金魂有個口號:"少年の心を持った大人たちへ......."
超合金魂係有回憶的意味,係給一群少年時無法擁有這個玩具的人,再次有機會去追求這個夢的。
又唔見V型同超力會係咁
我都正想講V型同超力,呢兩隻既SIZE係佢地最大既敗筆.......
而近年既大帝,六神,金毛等我都很欣賞他們的SIZE....
而保衛者,我是想他太一點的~~
如果笨大真的有這個想法, 那就太貼心喇!
我都正想講V型同超力,呢兩隻既SIZE係佢地最大既敗筆.......
而近年既大帝,六神,金毛等我都很欣賞他們的SIZ ...
somamo88 發表於 30-7-2013 18:12

超及V有乜事?
樓主對比圖好正!
自V型之後冇再出拉花版,GX62出就一定孖入.
超力電磁俠響1999年出, 編號gx-03,只係第三隻超合金魂個時應該無奉行要同舊合金size相若的政策,
那時玩具過10000yen不多, 隻combattler V只敢標到12800yen(今日danguard已經12000)
應該係想用最細size,keep最低價又做到合金魂合體
於是做左呢個size同呢個訂價; 那時不像現在過萬yen一件玩具周街都係
所以笨大一定要保守D試下個市場受唔受到, 受到後再漸漸出D更複雜更貴的合金魂
而之後出的volts v,跟唔到舊合金size, 更加明顯係為左令到呢volts及combattler可以差不多size吧

同樣係單拖變形的大武士為甚麼又無danguard咁細隻? 相信那時已參考舊合金size, 合金魂daimos同舊合金dx又係size相若的呢
睇完樓主呢個 post,心裡即時舒懷左好多。
合金魂大王者...而家睇番都係不可多得...:77: