Toysdaily 玩具日報

查看: 22706|回復: 77

[分享討論] [SOC GX-62] 惑星上的Robot縮水了?

究竟FANS係點樣定義?

我細細個就睇佢架喇。。。

我淨係鍾意睇佢,無買佢既產品,精神上支持佢囉。。。

佢陪住我成長,以前唔做晒功課阿媽唔畀睇架!所以我抄功課好快架。。。

佢既產品,佢出一隻我就買一隻!邊隻邊隻正d?!隻隻都咁正。。。

以前個個屋企都三四個細路,買麵包都買窮老竇老母啦。。。
仲邊有閒錢買玩具。。。所以宜家大左,一定要圓夢。。。

因為佢!我宜家做左太空人。。。

我都係因為佢!宜家做左監躉。。。

。。。。

我既定義好普通。。。因為

因為果日响蒸粉買緊炒麵,個店員問我愛唔愛埋,做緊特價喎!!

我話:!!!

阿齋既廢話真係越黎越有水準!!!

講真當年個個星期都會去大大既玩具部抹㕑窗,
但係無一隻會記得自己睇過又想買過。。。
唯獨有一次去彩雲飲,落樓下間玩具舖睇見隻POPY版太空保衛者係最深刻!
分體啦,子母機。。。
落去啦,朋友號。。。
(ChiQSin icon)

前後落左去三次,都係自己去,
可能我細細個已經好懂事,
知道如果同阿媽講話買哩隻,
情況一定好似謬波買地咁疑幻疑真。。。
果晚阿媽一定會上街!!
買番枝新既藤條,黎招呼我。。。
我邊有謬波咁厚皮丫。。。
SF實開花啦。。。
所以我總共吞左三次口水,
忍著淚說一聲Goodbye!
番上去食豬脾!

若干年後。。。
人大左,發覺原來哩個世界只係淨番萬能俠同高達。。。
(話時話,原來佢兩隻野都係18米高。。。)
個心真係沉左一沉。。。
當年我點解唔搵屋企人幫手呢?!
阿妹點都有一個幾毫,
計埋我响豬仔錢兜裡面既兩蚊,
點都夠買個頭掛。。。

終於,慶幸鬼佬識得搞網拍,
而又有人鍾意賣二手,
咁就成就左我可以買番個童年夢!!

又若干年後。。。
笨大終於聽倒我地既哀嗚,
製作出哩隻GX-62!!
哩個夢,總算圓得好有水準!!

既然哩個夢咁有水準,
咁不如泊埋一齊睇清楚d!!

好多人都揶揄哩隻GX-62太細隻,無左Yamato果隻既氣勢。
我認同哩隻係太細隻,但係唔係因為無氣勢,
原因下面再講。
反而細細隻,玩起上黎更易操控,
而且我覺得笨大係有心造到咁細隻,
成本方面我唔覺得如果造到大武士既size會上脹好多,
更何況全數轉嫁畀消費者道理上亦無不妥,
相信一眾FANS亦樂見如此。

但係當你拎番隻POPY版出黎既時候,
就知道笨大既用心,
就係為我地哩班苦等三十年既老餅圓哩個夢!!

將外盒泊埋時已經嘩左一聲!
真係有咁橋?
定係笨大一貫既集裝箱既定模式?

打開,size真係好似!

頭既size亦都好相近。

配件亦都類似,頭盔各有兩個:
一個係機械人型用、而另一個係子母機用。

機械人型用既大致差不多,連用色都近乎一樣!

而GX-62更可加入起落架內膽,更加像真。

而子母機用既,POPY版不能變形,GX-62就可以由頭盔變成子母機用合體配件。

而哩架亦一樣可以加入起落架內膽。

到變形系統,兩者分別不大,
或者你可以理解為松本零士老師既精湛邏輯,
三十年前既合體系統到今時今日仍然能活用!

上下身分體後,
上身變成子母機底部。

GX-62貫徹超合金魂既傳統做法,
有分外形優先,同變形優先。

先用一組配件做到完全變形,
而又不失外觀;

再用另一組配件做到充份表現外觀美態,
重現當年電視畫面中既一切完美!

上身變形後,GX-62既平衡感造得好好,
純用胸口已經可以放平。
反而POPY版需要支架協助。

至於下身,GX-62加入榫位將雙腿扣死,
穩陣之餘更顯得機身既一體化。

POPY版 子母機

以當年水準,完成度已經好高!
需要拆下既配件都只有雙拳,
不過當年既扣位同關節既穩定性好差,
腳軟同自動彈開係家常便飯。

GX-62 子母機

合體後始終係頭輕尾重,但係好紮實!
亦都見笨大既心思,
跟POPY版一樣响小腿加入超長起落架。

作為新版,根本唔需要,動畫裡面亦都唔係咁既設定,
咁做就正正只係因為作為FANS既一種:!!

滿足左一班老餅之後,笨大都要合理化地配合番一眾完美系既朋友。

加番個新起落架配件:

成架子母機即時現代晒!!時代感重左一百倍!!
起碼再唔駛肚煲磨薑!!

GX-62 太空保衛者

由於太空保衛者崇尚和平,
所以無乜武器,得心口既高熱火燄,
同一對長茅。

長茅除左可以分開揸之外,
仲可以拮埋一齊!!

用途就大囉。。。。我拮!!!

頂!!個頭。。。識得金蟬脫殼。。。畀佢走甩左!!

都好!執番隻鷓鴣!!

[後記]

上文提過小弟都覺得哩隻GX-62造得太細隻。。。
原因係以變形合體既機體黎計,
佢既榫位同扣位都非常細!
而且仲要超乎常理地實!

最大問題既兩個位置,
係子母機合體時,上身背部用以扣實大腿既黑色大夾;
同機翼配件更換位既入榫口。

基本上全隻保衛者都係金屬,大腿亦言。
只係用以被上身背部大夾扣實既部分改成軟膠,
而黑色大夾就係硬膠,末端微微突出一個半圓位,
用以扣入大腿軟膠組件內。

本來係一個現今玩具上好普通好普遍既扣合方式,
但係由於GX-62身形細小,
可動部位多,而可借力既平面較少,
加上哩個位確係超乎想像咁實淨!
合體後,純用手或指甲都絕對不能將佢拆開。。。
最後我搞到連指甲都裂開!!

建議惟有用尖咀鉗,或一字批,
由hip位插入大夾同大腿中間,
用陰力輕輕拗開。

而另一個位置,機翼配件更換位既入榫口,
哩個位其實更換多幾次,
就自自然然會鬆開,
類似新鞋要著多幾次先至會軟熟一樣。
但係頭一兩次要更換既話,
一定要慢慢黎,唔好急!
每邊續少續少褪出。

可能係因為經常需要同佢鬥力,
所以玩過變形合體之後,
必會有一定程度既崩花,
尤其後雙膊同腰腹,

我果隻另有一個位置損傷更重,
就係右肩ball joint位。
哩個位根據設定係可以向前拉出約45度,
令雙臂可向前拗,做出蹺手或雙手揸劍既姿勢。
但係右肩既哩個位可能做得太實,
我用力拉扯時就將整條手臂拉甩左。。。
最後要從上身內部用鏍絲批用力篤個ball joint出黎。

至於外觀方面,身形小巧就令到頭盔比例上造厚左,
實質就令到頭部過少,
除頭盔後既感覺就好似裝著變身,
頭身完全唔成比例。

觀乎其餘位置問題都不大。
只要小心把玩,
我確信佢會係你近期最喜歡既一件合金玩具之一!
如果你既合金行列無左佢,
絕對係你既損失!!!
[情景篇]

好有裝著變身感覺既人頭!!

最後搵個背景出番幾張靚相先!!

對上一隻我玩過對腳可以咁樣抹開腳板仲可以貼地既已經係老變Movie第3集隻IronHide。。。

YEAH!!煎聽bu規揸!!!

我知錯喇。。。老婆大人。。。

沖力射球!!!!

我這樣迷惘。。。一絲絲悽愴。。。

呀下。。。我要飛往天上。。。

呀下。。。我要插爆隻羊。。。

多謝收看!!!{:1_197:}
好post...但我有d圖睇唔到..要慢慢睇多次..本來無諗住買...而家你咁樣?..你叫我點算好?...你要負責任呀?....(sorry,又淪為次等討論了):53:
好有心機的一個report!可見樓主對佢的情與結非一般人能理解到
起碼我淨係因佢係合金魂所以先入對佢沒有大愛 所以寫不出佢的優點與缺點……
但呢隻gx 62 佢變形用心 實淨度 細膩度我覺得做得非常出色!
至於size 我認為又沒有甚麼大合体 基本上和萬能俠 雷登等一樣
所以冇必要做到咁大隻,現在的size攞上手飛機mode機械人mode都玩得啱啱好!
好post...但我有d圖睇唔到..要慢慢睇多次..本來無諗住買...而家你咁樣?..你叫我點算好?...你要負責任呀?... ...
老文 發表於 29-7-2013 03:42 PM

我係無責任齋長,本身係次等公民!!{:1_203:}
有心人,心機報告!齊來分享師兄感覺!
Support!
好有心機的一個report!可見樓主對佢的情與結非一般人能理解到
起碼我淨係因佢係合金魂所以先入對佢沒有大 ...
玩具人生 發表於 29-7-2013 03:41 PM

無錯呀,人生兄!!!
size確實已經唔錯!
不過正如我所講,想佢大隻d,係因為榫位扣位實在唔適合一個大男人去把玩。。。
{:1_207:}
有心人,心機報告!齊來分享師兄感覺!
Support!
快快 發表於 29-7-2013 03:50 PM

多謝快快兄讚賞!!:65:
有心機既REPORT! 支持

我都買左而且覺得好正
有心機既REPORT! 支持

我都買左而且覺得好正
:sad:真心fans超感動!
監躉 ??......... I just noticed that there is free wifi in a prison now. ... :78:.

What a good post !!!!  But I skipped this one :79:
頭像被屏蔽
宜件個重量感ok
如大隻d就更正:71: