Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 遲發了三年的post: Medicom AKIRA (金田 正太郎 與 電單車 / 島 鐵雄)

呢set真係極品,尤其係架車!只可惜太大了,小弟無辦法帶佢返屋企。。。:help:但多謝分享:$
支持!
其實鐵雄的造型比金田重現度更高
金田的內衣很怪,動畫中不是黃底衫嗎,,,?
電單車是神物,謝樓主美 ...
WalkerMachine 發表於 27-7-2013 10:04 PM

Walker兄永遠都是知音人!
我好同意你的說法, 其實鐵雄還原得更佳!
至於金田的內衣, 參考動畫片段, 最初的確是橘紅色企領的:

最後一幕黃色tee可能1是再下一層的底衫或另一件:

日本有大師custom了金田的所有造型:

其實AKIRA不是新一代一般動漫迷會沉醉的作品,  但其永不老的切定及故事以至氣氛凝造都是一代經典!
呢套經典之作加上大大美圖,點可以唔支持呢?
小弟入坑後都有諗過張佢納入收藏行列。
可惜,呢件已經係神 ...
qiy 發表於 27-7-2013 10:47 PM

Medicom的301素體設計其實真是一絕! 擺動作的自然和靈巧度我覺得還是至今最佳的一個.
由於Medicom作品大多以亞洲人及日漫角色為主, 所以相對於Hottoys, Enterbay 等等的確是偏瘦. 但同時這樣使穿起厚身衣服亦不會顯得太笨重. 但面對赤膊造型時就完敗了.
所以最近Medicom都對某些較大隻或肌肉外露的角色素題加上紀肉件或局部套上軟膠.
呢套野真係好正~~~早期預約仲有多套包圍同拉花送添!好在我都一早入左.
弄內洋太 發表於 28-7-2013 01:08 AM

我都是買初回的.
但由於沒有官方貼志的說明書, 就只有大友老師一幅插畫作跟據, 加上本人貼水貼技巧不佳, 一直未敢動手, 也只好Display基本形態了~
Akira我得金田同鐵雄..... 另外仲買埋隻土砲金田.......仲顛到自己整埋動畫........:*
分享無話新舊嘅!多謝師兄美圖先:71:呢兩隻加電車車的確出得好正!
只係怕金田件衫會自動分解!你知m記嘅用料@@不過為左呢套經典,冒險都要一入:$
正圖小弟都係Akira fans,不過唔識上圖,當年m記舊版已經上左神枱,師兄仲有其他akira收藏分享 ...
Andrewbacigill 發表於 28-7-2013 01:41 AM

Akira的周邊不算多, 除了這3款Medicom的(初代的我敗不到喇~)及Mcfarlane的幾款, Figure我只收了兩款搪膠, 其餘的都是些書刊:
嘩! 正到無倫! 三年後架車仍好鬼吸引!
darknight 發表於 28-7-2013 06:38 PM

別說3年了, 此車已是20年前的設計, 現在看來還是那麼時尚前衛!
這1/6的是極品了!
Akira我得金田同鐵雄..... 另外仲買埋隻土砲金田.......仲顛到自己整埋動畫........
O_biscuit 發表於 29-7-2013 12:40 AM

老餅兄分響一下動畫吧!!
分享無話新舊嘅!多謝師兄美圖先呢兩隻加電車車的確出得好正!
只係怕金田件衫會自動分解!你知 ...
上帝 發表於 29-7-2013 12:41 AM

玩具要拿出來玩遲早會變舊/爛的吧~
我認為要是真心欣賞一件作品, 是發行時的用心設計就可以了!
為了耐用性而放棄自己心愛的題材, 說不通吧! (所以我在剛買到好物的時候都替他們拍輯沙龍!)
再講, 修復玩具也是作為收藏家很好玩的一節啊!
老餅兄分響一下動畫吧!!
Satogill 發表於 29-7-2013 01:07 AM

自己玩玩下架咋........呢度高手如雲.....驚笑死街坊.......:(
自己玩玩下架咋........呢度高手如雲.....驚笑死街坊.......
O_biscuit 發表於 29-7-2013 01:24 AM

只是o個份熱情已經要分響下啦!
來吧!!!
支持支持!:71:
這一雙在下也有入,確實不錯!
只是o個份熱情已經要分響下啦!
來吧!!!
Satogill 發表於 29-7-2013 01:26 AM

師兄pm左條link俾你......唔知你睇唔睇到......:(
Awesome Akira figure review:71:, this is really an all time classic animation:$

Great to see them re-surface again and sure their image last forever.