Toysdaily 玩具日報

查看: 27519|回復: 58

[玩具攝影] 遲發了三年的post: Medicom AKIRA (金田 正太郎 與 電單車 / 島 鐵雄)

最近要為86 Batmobile作準備, 家中大執位, 終於將買落3年多的AKIRA 電但車也Display出來.亦順便影一輯相出個post, 近各位再分響一下呢套好物!

作為AKIRA的fans, 擁有一套超精美的figure set是多年來的心願. 當年Mcfarlane系列已算能止一時之癢, 特必係佢由出兩款side character.
但直到呢set Medicom出品見街, 終叫圓滿! 廢話不多說, 立即去圖!!

Part 1: 金田 正太郎 Kaneda Shotaro

其實已經是Medicom第2次製作金田了, 第一次發行那款已被喻為世上最罕有medicom產品!!(聽說另內兩款雜兵更為罕見!)
是2000年Wonder Festival當天限定900套, 雖然整題不及新版, 但我個人認為面相比較貼近大友克洋老師原畫:
借TIN大靚相說明一下:

皮褸背面字是印在皮上但其怪的是藥丸卻是貼上去的:

同樣地附有雷射鎗:

脫去皮褸的狀態: (非常單薄, 需挑起衣服裝高膊頭, 縮短頸部才比較好看~)

Part 2 : 島 鐵雄  Shima Tetsuo

相對於金田, 鐵雄則是首度發行. 可能礙於簡約的服裝設定,  外間似乎對此款鐵雄的評價稍遜.
沒有附帶人肉手臂, 一來就是半暴走鐵臂(也沒有像mcfarlane般的大暴走手臂~). 雙頭雕, 但也是陰笑及猙獰面孔, 沒有早其樣子.

破斗蓬其實造得不錯, 拍起照來挺有氣勢的!

鐵臂造功是可接受的~

Part 3: 金田的電單車 Kaneda's Bike

終於來到主菜-- 金田的電單車, 倒是沒話好說了~ 一Bandai 交足功課~!

車殼下是合金車身, 車殼是已磁石套上的, 容易組合又穩固! 而且感覺很先進!

車內錶板製作也一絲不苟!

接下來是叫人迷醉的燈效部份! 在下剪輯了一段介紹燈及聲效的影片, 請各位欣賞:
[url=http://www.youtube.com/watch?v=PA3HwMfOeMQ]Project BM AKRA Kaneda's Bike Demonstration[/url]

各部燈色都非常準確而且非常夠亮!

車頭燈是按掣彈起的, 感覺很好!

錶板亮燈後, SCI-FI感出眾!

Part 4- 金田與坐駕:

四個字總結-- 人車合一!

配合燈效, 一幕幕電影內的畫面頓時重現!!

最後送上3張wallpaper, 希望各同好喜歡!

Thx share,  我最愛figure 之一~~~

:71:呢set真係正,經典野幾時睇都係甘正,架bike仲有聲:$
This is a great set! Thanks for posting!
支持!
其實鐵雄的造型比金田重現度更高
金田的內衣很怪,動畫中不是黃底衫嗎,,,?
電單車是神物,謝樓主美圖:handshake:

阿基拉是經典中的經典,"MANGA"打入歐洲漫畫市場就是由它開始,可惜新一代好像對其認識不多:67:
呢set我都有,望入個櫃裡面,確實霸氣。。。
:$正呀阿基拉!Thanks for sharing!

架Bike 幾$到?
呢套我都有入,的確係堅正!
電單車重量十足非常墜手,如果倒後鏡係真鏡子重完美!
呢套經典之作加上大大美圖,點可以唔支持呢?
小弟入坑後都有諗過張佢納入收藏行列。
可惜,呢件已經係神枱物了!
而家睇咗大大美圖當買咗了{:1_221:}
另外,想請教一下!medicom嘅素體是否偏瘦呢?
見大多數啲素體係瘦咗個碼咁!
我都入左呢set,我覺得鐘意阿基拉同玩開figure的朋友,呢set真係必入,架車真係好正
:35:呢套野真係好正~~~早期預約仲有多套包圍同拉花送添!好在我都一早入左.
呢套野真係好正~~~早期預約仲有多套包圍同拉花送添!好在我都一早入左.
弄內洋太 發表於 28-7-2013 01:08 AM

可惜無比多個抗風玻璃...D拉花只能貼曬係包圍度...
正圖:71:小弟都係Akira fans,不過唔識上圖:(,當年m記舊版已經上左神枱:$,師兄仲有其他akira收藏分享嘛,現在真係好少同道中人,新一代年青又唔識:67:
嘩! 正到無倫! 三年後架車仍好鬼吸引! {:1_228:}