Toysdaily 玩具日報

查看: 18396|回復: 80

[改造交流] 為貓女作好準備(新增眼影胭脂測試响PAGE4)

相信有好多師兄都認為貓女好靚,
係差咗未戴大眼仔啫。
想幫佢戴返又唔知邊隻好喎。
最怕整壞對眼添!
今次要示範用咩油同咩稀釋液嚟清潔返(如果整衰咗的話)
我用上嘅頭雕係同屬HT嘅TTM19頭雕、雙星油性油(細細支的)同佢嘅稀釋液(記住係粉藍色蓋的)

未上色前先試下反映,睇下會唔會脫色。
點少少稀釋液,响眼部刷下

棉花棒冇事

眼呢?:50: 冇事:51:  

好啦!冇事就試下上色:*

大鑊!:die: 衰咗,唔怕用棉棒點少少稀釋液。刷呀刷呀:no:

睇下先{:1_212:}  ,:67:  冇事喎:42:

刷埋另外嗰隻。:x  喔!靚仔晒{:1_220:}
雖然,可能好多師兄都知道係用呢隻油。
但小弟真心想分享比大家。因為好多師兄怕整壞頭雕而卻步。
多謝大家收睇{:1_227:}
有心教學!! thx!!:D
解釋得好好:71:加上有趣嘅人偶形體動作!睇到好好笑:34:
大大好有心思的教學,細佬真系受益無窮,希望貓女得素材可以一一列明,好讓細佬搜購,期望再有更詳細的貓女教學!:sad:
回復 2# marveldchero

多謝讚賞,其實小弟都係因為有需要試啦!咁無為收收埋埋咪分享比大家囉!
希望幫到你哋啦!
回復 3# 上帝

小弟嘅動作都係受到師兄你嘅啟蒙咋!
對比起師兄嗰啲簡直小毛見大毛啦!
十分有用~
感激大大!!
回復 4# loveincasper

顏色呢樣比較個人同埋要見到實物先知道啦!!
BB戰士都係小弟嘅至愛呢!
而咀嗰方面,我試過用呢隻嘅稀釋液刷過啲頭髮,都冇事!冇脫色!
照推測,响上完色後會噴上一層啞色力架作保護,只要稀釋唔到佢就冇問啦!
所以買油嗰陣千萬唔好買Mr. HOBBY嘅油性油!因為佢用天拿水嚟稀釋,而天拿水係油性油入面最強嘅!咁樣一定會破壞頭雕嘅上色!切記!
多謝Ching的分享,但我那只還是找人家幫手!還未回來!
回復 5# Eddie82

大大言重啦!小弟未收到貓女!但係如果加一圈的話,用黑色已經足夠啦!
如果大大係有吸煙同埋用zippo火機的話,用白電油都可以的!
而筆方面,我呢支係上次嗰日本嗰啲賣指甲油嘅舖頭買的。
其實冇乜所為嘅,大家都係油嘅一種啫!
希望幫到你啦!
多謝Ching的分享,但我那只還是找人家幫手!還未回來!
Kinson007 發表於 26-7-2013 12:03 AM

其實,搵人代勞,都係一件好事!因為一定啱心水!同埋唔使買埋咁多用一次嘅嘢!
只係少咗啲啲樂趣啫!
回復 8# fishmomo321

希望幫到大家啦!
感謝師兄用心教學:64:,小弟對模型上色等技巧係零知識,各工具,材料無概念,師兄教學細節清楚,現在明白原理,thx:64:
學野學野!!THANK YOU
想補充少少嘢!

枺走啲顏色,唔一定用棉棒的,用大家嘅另一半嗰啲化裝棉都得!
但係,枺第二次嗰陣最好用第二個位枺。
如果用返同一個位的話,好容易張第一次枺嘅顏色,枺返落頭雕度。
咁樣會變花面貓的!{:1_229:}