Toysdaily 玩具日報

查看: 14015|回復: 20

[玩具報告] 熱血巨炮!!!!—ROBOT魂 145 GUNDAM DOUBLE X 完全玩評報告

GUNDAM X,套卡通片,的確有不少改進的地方。不過,當中的DOUBLE X,乃是其中一隻我喜歡的高達,講話出已經計劃好要買,一出,當然要即買啦~~
足本報告,可到小弟的BLOG看看:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/1239589/index:77:

外盒,唔算好大,一般SIZE。

內容頗豐富,唔錯。

素體上色大致上算唔錯,但有不少地方都有處理不當的地方。例如水口位等。有D地方甚至有污跡,明顯處理得唔太好。

本來有點驚佢個背包太重,點知呢次無事,很好。主要原因,係條腰夠力左加個幾塊葉係幾輕既~

可動度可算是近年較差的一隻。不論既腳的郁動幅度,定係隻手,都明顯做得唔OK。隻腳又係畀D裙甲影響左。至於隻手上抬既幅度都係唔夠既~

上D基本裝備玩下先~

個盾既SIZE做得唔錯

由於手部既可動幅度不足,好多高難度動作都唔係好做得到

本來想影出腳,但由於腳既可動幅度所限,真係影唔到

好在跪射都勉強做到~

DX既其中一個特點,就係成日出拳,所以都影下D出拳POSE先。

昇龍拳

要用D攝影角度彌補可動不足

玩下劍先~

劍做得幾好﹗

玩埋雙劍先。真係幾好玩,有艾比安既感覺~

呢個POSE,條腰真係郁得好辛苦

講真,影左咁耐,都係覺得呢隻野,真係差點可動度,搞到影個時,都唔係好爽。:68:

去玩下呢隻野既重點,衛星微波炮啦

講真,真係換左好多野,先搞到呢個樣出來。

著地一影

好﹗ 終於影完,呼,去總評。

優:
1. 上色算幾好,唔錯
2. 配備幾多,算幾好
3. 造型算唔錯,都算合比例
4. 背包重量部分處理得唔錯

劣:

1. 可動度不足,以近年既R魂而言,郁得算係幾差下
2. 手甲腿甲設計不太好,搞到成日掉下來
3. 要換太多件先可以變到大炮MODE,唔太OK
4. 有D污糟位,要後期加工一下5. 背後黃葉合不了起來
6. 肩上個瞄準位要換件,唔太細心

足本報告,可到小弟的BLOG一覽:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/1239589/index:77:
簡直是神速report{:1_197:}

見到可動性的確有點不靈活,所以我決定忍下手,等華沙哥!
真係好快手:71:

10幾年來唯一可動最高既玩具 , fans既我就一定買了

但係有樣野真係好可惜 , 開月光炮居然要換件... 今時今日robot魂既技術 仲要換件

仲要唔係咩大變型, 差唔多既extreme gundam就唔需要換件

黎緊既HGAW 1/144 DX 就可以做到完全變型, 明明係同一間公司......:oh:
回復 2# 歪不正

等華沙哥都真係要好耐下WOR,依家影都未見有~><~有我都會照入,太正了~
咪係lo,以前隻144咩件都吾洗&#25442;,依家隻成品要換咁多件,仲要依家出來qc麻麻,有幾會好似wing系哥D咁
wooo!  so good report  & nice pics pal thx
可動性真系差佐d
但系都唔錯啦
其實ROBOT魂, 一向玩換件, 好少會全變
可變都話,不可變都咁,又唔係復雜
個人認為

能源板 D金色好核突呀!!

好似就咁 print 上去 連噴油都費事 既無亮度又無層次 望多兩眼有D想嘔(sorry)

模型就話自己上色 成品就真係悲劇 當年 1/100 重要有電鍍 問你死未?
加埋其他問題 可算是 Bandai 近其冇誠意 hea 出之作
GUNDAM X,套卡通片,的確有不少改進的地方。不過,當中的DOUBLE X,乃是其中一隻我喜歡的高達,講話出已經 ...
kkkiii0079 發表於 25-7-2013 08:11 PM

謝謝報告,太神速了吧
DX設計上都算中意..奈何故事真係麻麻地呢
把劍成棵聖&#35476;樹咁:80:
Wasn't gonna get this but your post was too captivating!!!
Just ordered one on am*am* and also the G-Falcon from P-B4nd4i!!
Bandai should give your some commission hhehehehe

回復 1# kkkiii0079
一次過回應一下先
其實隻野唔係真係咁惡劣,佢都有好多優點幾難得既~
比如上色唔錯,換件幾穩陣呢D,都幾好~
至於可動性,的確係做得唔夠好,如果想佢郁得好D,就要就住D位來扭。比如條腰,佢就咁扭,幾乎扭唔郁,你要郁下D裙甲,等佢多D位走棧,咁先可以郁得順少少。
又例如個頭,都係要仰高少少先好左轉右轉,因為兩撇鬚會頂住你既,所以要小心玩。
整體而言,可能佢未及近期出既R魂咁好(例如獨角獸個D,單以素體而言,已經無咩野可以插,做得幾完美架啦),但已經算係合格既~
至於模型做得到,點解R魂反而唔得,我都無從講起。當然,用閃令令既板,效果應該會好一點。但現在這個樣子,都勉強可以接受啦~
成品有誠意,就冇人買模型!