Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 原罪

[分享討論] (純討論post)各位認為RG系列適合上色嗎?

其實可以試水性油如citadel、andrea....

個人覺得上色先係最好玩的地方,可以給予
同一件模型唔同個性…
回復  原罪

舊 post 仍然睇到D 圖, 製作過程中, 我引用o左 壽屋 對於 ABS 塗裝 o既一篇說明, 我亦都係跟 ...
goahead 發表於 20-7-2013 06:45 PM

唔該,我參詳研究下:64:
噴油性上ABS有少少技巧 我之前DMG 都用mr hobby super metallic 噴 無大問題出過

主要用double action 噴筆 一個位上咗色就收油 不過唔收氣 繼續出風吹乾D油

動作要快 據說出事係的膠啤時 成型時內部有應力 的溶劑入膠會釋放應力 咁就爆膠

我現時所整過既3隻RG~手機傷眼圖~
都有幾個月冇玩過,頭先都較用力去扭姿勢測試會唔會出現爆裂既情況,
冇事發生~

模型讚同要上色同執件,咁先係模型
不過我無研究係咩膠料,我之前都有上灰上色整好成隻模型有好多位離奇斷開,有D位仲好離譜
因為我放埋左幾年先砌,我諗係氧化之類,或者本身件料質素都有問題
模型要上色同執件,咁先係模型?

why?
all of you forgotten you begun at OOB, 執件+色同 are poisoned by others / model books:ar:

Well, it depends on what you want your models to be.  You want them to be unique or just the same  as other's finished products.  Are u willing  to feed in some of your preferences and taste into your models.

If you do not expect much, go ahead. Afterall, it's a model of your own.
我現時所整過既3隻RG~手機傷眼圖~
都有幾個月冇玩過,頭先都較用力去扭姿勢測試會唔會出現爆裂既情況,
冇事 ...
BoaY 發表於 21-7-2013 02:09 AM

靚啊!:handshake:

好乾淨整理既作品。
師兄用咩油黎滲線? 如果你無上色只係滲線, 最好用 Gunze 油性, 千萬唔好用田宮的油性油. 田宮的油性油的好處係唔溶到 Gunze 的油, 所以好多人都用來上油後滲線, 但佢的溶劑會套件本身, 會做作爆開的情況.
另 ABS 反而係較硬淨的材料, 本身就最好唔好上油, , 因為油的溶劑反而會令佢有損害. 但要上都得, 但比較複雜. 而且 ABS 主要做關節, 唔上油都唔會好影響.
師兄用咩油黎滲線? 如果你無上色只係滲線, 最好用 Gunze 油性, 千萬唔好用田宮的油性油. 田宮的油性油的好處 ...
gl_edmond 發表於 22-7-2013 01:29 AM

高達劃線筆之嘛…