Toysdaily 玩具日報

[分享討論] (純討論post)各位認為RG系列適合上色嗎?

回復  原罪

其實都冇什麼特別事項要多加留意,
同一般模型上色流程差不多,
試组一次加水口位整理 ...
BoaY 發表於 20-7-2013 01:19 AM

其實,小弟從來無上灰…
砌大陸既模型先會洗件,笨大既無洗…

上灰會唔會就係爆唔爆既關鍵?

不過出問題既,
係連素組都有人整爛…

p.s.大大可以影下成品欣賞下嘛?
我覺得係上灰同 Thinner 都有關係
回復 1# 原罪

上色前, 應先看說明書內,講述零件和框架那頁, 那裡有列明那部份是PS膠, 那部份是ABS膠。

正如樓上各位前輩所述, ABS膠是不適宜用油性油或雙星的琺瑯油。  而PS膠就只適合用油性油。

P.S.  ABS膠其實可以用水性油, 但很多人都嫌它慢乾
回復 16# 原罪
同上灰都有D關系,因為上完灰D件會有一定程度厚實左,
同上完灰再上油不論用油性定水性都唔會對模型膠質本身有直接傷害,
但Z高達我既做法係用光油代替上灰,因為Z高達始終要變型,膠件保持較彈性會好D~
夜D我再貼返我果幾隻RG上黎比你睇睇~
如果玩素組都最好上翻兩三層光油,咁應該會耐玩D既.
我都成功組合了六盒RG,都沒有太大問題,而且我都有噴油性的油.只有關節件就沒有噴過油.
多謝各位意見,
好開心大家咁認真回覆。

點解小弟咁疑惑,係因為素組出事既,並唔止係新手,係一個有相當經驗既模型友。
竟然組合Z都組合到白化…:Q

自己部高達,上次轉姿勢又有件爛…剩係劃線筆…
所以有D擔心。

我諗如果再製作RG,有心上色既話,我會先上灰。
但灰有咩選擇?小弟正常係筆塗…
無噴槍…
可以用噴罐。

上灰=surfacer, surfrace primer
you could choose grey for typical colors; white for light colors; black for metallic colors...
tmaiya & Mr. hobby has 噴罐...

or you could try gaia, a little bit expansive. But it has wide range of colors.
上灰我自己多數都用噴罐唔會開噴槍,但如果全隻上灰既話,
之後上色都一定要用噴槍或噴罐,因為筆塗力度控制得唔好易會容灰,
到時個件件就要從頭做過就好傷件~
回復 24# BoaY

筆塗力度控制得唔好易會容灰?
should be the thinner容灰:(
呢個post真係多野學,:50:好多野真係唔講唔知。
回復 26# 原罪

舊 post 仍然睇到D 圖, 製作過程中, 我引用o左 壽屋 對於 ABS 塗裝 o既一篇說明, 我亦都係跟住咁上下程序去做, 你可以參考一下~

http://toysdaily.com/discuz/thread-182692-1-1.html
回復 25# ygat2005
係~我寫得唔好~我意思係thinner既原因筆塗會抹容D灰~
上筆地D筆地都有THINNER 成份,所以我覺得上色同筆地都係一樣
回復 29# williamsiusuper

that why we would use different kind of thinners, not just the official one buy with colors:36: