Toysdaily 玩具日報

查看: 9196|回復: 12

[個人收藏] 蝙蝠座騎- Batmobile

只是一次睇鴨仔的事
想找鴨仔買但比人抄到天價...
行下XXX SHOP 又想買野
就買了這兩個TOMY 車仔~Batmobile
眾多Batmobile 中tomy只出了其中兩個
1989年版及現在為人熟悉的dark knight版

----------------------------------------------------------------------------------
1989年版的batman由Tim Burton執導
故事較漫畫化...這個Batmobile是我幼時最喜愛的
流線型的設計十分吸引..

.

加上特效..加強速度感

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2005年版的batman由Christopher Nolan執導
故事較寫實化...這個Batmobile是有別於以前的設計
設計為在戰爭時為飛越河流、搭建便橋的"彈力車",但是由於它的造價
太高,所以沒有量產,布魯斯韋恩在福克斯那裡發現這輛車的原型後,
加裝了一些功能,改造成擁有裝甲以及各種先進武器和裝備的蝙蝠車。
因前輪沒有共軸,所以可以大角度轉彎。後輪共有四個。
這個以一輛戰車多於一輛跑車
此車更內藏bat motor...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

後記:
難怪tomy車仔咁多人追捧
的確有其吸引的地方....只是又細又慳位
So cute!!!{:1_228:}!!!!!
請問這兩款和都是Takara TOMY出的TOMICA Limited Batmobile Collection Diecast car 中的那兩款有沒有分別的?
想找鴨仔買但比人抄到天價... +1
我到依家仲諗更買唔買好∼
請問這兩款和都是Takara TOMY出的TOMICA Limited Batmobile Collection Diecast car 中的那兩款有沒有分別的 ...
嘉豬 發表於 8-7-2013 05:34 PM

E個無究竟到{:1_201:}
我到依家仲諗更買唔買好∼
GGG 發表於 8-7-2013 07:53 PM

買啦買啦..好平咋{:1_203:}
師兄... 我睇完你呢個post~去左jusco買左呢兩款HAHA
thank you for sharing!!!
請問這兩款和都是Takara TOMY出的TOMICA Limited Batmobile Collection Diecast car 中的那兩款有沒有分別的 ...
嘉豬 發表於 8-7-2013 05:34 PM

o太軨好似有少少唔同, 不過2者幾乎一模一樣 (我今晚check下影下相)

回復 3# 嘉豬
c hing講緊呢set??
dream tomica batmobile 好似令身d...前軨吾一様..無紋.
師兄... 我睇完你呢個post~去左jusco買左呢兩款HAHA
thank you for sharing!!!
lainam516 發表於 10-7-2013 11:40 AM

平平地玩下都抵{:1_214:}
回復  嘉豬
c hing講緊呢set??
dream tomica batmobile 好似令身d...前軨吾一様..無紋.
tsubasacamille 發表於 10-7-2013 08:23 PM

師兄隻batpod係咩?tomy?!?!  想買
回復 11# lainam516

YES...一 SET 5 架..
但係呢款蝙蝠車好輕身膠黎
唔值咁貴
鐵就值