Toysdaily 玩具日報

樓主: jasonmak007

[分享討論] 因買玩具而跟家人吵架,你試過嗎?(親身感受分享,求解決辦法)

回復 44# toy4jeff
"我既策略係: 見到啲自己唔大機會買既玩具, 猛咁係太太面前講好想要,
不過又要表明唔會買, 話佢知自己係會節制既"

呢招好,要借來用下
就係因為太多呢D CASE 所以我一日未放棄到/減少到玩玩具/有人令我放棄玩具,
可能都唔會拍拖....孤獨終老:67:
其實,我同你有同一個問題,但我女友話我知,唔係因買玩具用左幾錢,佔幾多地方嘅問題,而係誠信問題,如果你唔係個個月買十隻八隻,而只係久唔久買一隻,你可以買之前話佢知你會買,或買左後大大方方話佢知,反而可能”吟”你2句就算,亦可以好似師兄所講,約法三章幾耐先買或定限額,都不失為一個好方法,但記住!!一定要守到承諾,唔好見到新野心郁郁就瞞住買,一定瓜硬!!
未有玩具前, 你點過生活?  咪又係咁過生活, 玩具你買得幾多, 掃興講一句, 根本就算冇都唔係問題.

你個女人唔算差, 唔係完全唔俾你玩, 仲話一開支持你買, 只係你自己過咗火.婚都結埋就成熟D諗,其實呢D咁既問題, 要做咩決擇仲洗問,  梗係睇埋個女人緊要, 如果覺得辛苦, 諗吓因為玩具變返一條友住值唔值.
"我現時的收藏佔我不到1個月的收入"
好羨慕啊~~~~~{:1_221:}