Toysdaily 玩具日報

樓主: jasonmak007

[分享討論] 因買玩具而跟家人吵架,你試過嗎?(親身感受分享,求解決辦法)

訂下協議幾耐先可以買一隻或每個月只可以花幾錢係玩具上。
如果你地買嘢一向都係有相有量的話,忽然你自己買左啲回來收收埋埋又真係唔係咁好;如果佢自己都會周不時買好多衫回來你就叫佢: 唔該俾個清單我睇
要找一個女人,同佢講,男人就係貪玩,玩玩具定玩女人,總要比樣野佢沉迷,否則今日唔玩玩具,聽日出去玩女人,你就會後悔,情願佢買多幾隻公仔,有限錢仲留到個人識返屋企!

男人講無用,要女人講先有用!
樓主你呢個問題, 我感同身受
我想在香港, 地方細唔夠位擺係一個大問題
因為係香港既樓價地價既升幅大大超越人工既升幅
除非你係大有錢佬, 可以有幾千呎豪宅 / 大屋連地下密室
否則一般既打工仔, 要買figure 未必係一個負擔, 不過要買個大多d既地方就係負擔

年幾前有幸買到樓, 同女友搬出黎住, 有自己既天地原係好事
不過d玩具真係越買越多, 係屋企左塞右塞都已經滿哂
(都怪自己玩得太雜: ht, medicom, enterbay figure, 超合金, 神話, 變形金剛 robot 魂...咩都有)
做左既幾display 櫃都差不多擺滿哂
其他買返黎既根主check 玩就封係盒入面
次次屋企要清潔, 都幸苦我女友要佢處理我既嘆息之牆
心入面真係好內疚好難受

ok, 唔夠位同自己講可以擺入迷倉, 之不過買得玩具, 都想display 哂出黎把玩下先happy
成世唔夠地方放出黎, 等於要d玩具成日封係倉入面, 有咩意思
除非你他日移民外國, 住更大既屋...否則係hk, 一世都只係咁大既地方
第一, 要睇你屋企幾大, d figure是否佔用好多地方. 如果阻礙到基本生活(例如放到成個廳都係無位放其他野等) 就當然唔好.

第二, 我認為師兄衰在"呃老婆"而唔係買太多. 既然你認為自己買的唔算多, 足夠支持生活, 但老婆覺得你可以為o左玩具而呃佢, 比著任何人都唔會OK啦.

我認為最重要是大家要認真傾下, 你要show到比佢睇你唔係"玩物喪志"先. 另外要佢明白呢個只係你興趣, 唔係所有. 等於女士有時都幾千蚊買個手袋, 買對鞋一樣, 平時一個半個當然無問題, 個個月買10對鞋係人都會出聲啦.
女人唔明白係正常,正如你唔明白點解屋企有咁多高跟鞋一樣....
買一個Display 櫃,將公仔Display 係櫃內,你又可以欣賞,佢又唔覺唔覺,因為固定了是你的山頭
女人最唔喜歡係D盒,好煩的,你租個細細個的倉放,火炭HK$3XX蚊一個月.睇來你第日用很著.
講真我都覺得D盒好煩..有D好大盒...
其實照睇問題係你呃佢,同顧住玩唔幫手lor
我咁諗, 平均7-8千蚊尺樓.
用尼放千幾蚊既玩具
適當數量可當裝飾
過多既玩具和keep盒 就好唔值~~~~
點解要問收藏價值多少呢?
coltrane 發表於 7-7-2013 01:37 PM

我都唔係好明呢個事件同收藏值有咩直接關係喎?
按師兄你所講你太太都唔係話你大駛,而係你呃佢同埋掛住玩唔理佢,呢兩樣簡直係女人大忌。
而家風頭火勢,建議師兄你暫時唔好入貨住啦,趁呢段時間對番佢好D,賺番D CREDIT,遲D行行下街有意無意同佢講下D玩具情報點樣點樣試下水溫,或者到時會有一番新景象呢。
所以之前有講話買玩具買到好似偷渡咁囉∼
唉~~如果一件玩具唔可以拎出來玩,永遠都只可以係個盒入面,呢件仲算唔算係玩具呢?

只係個幾月使皮幾野噃.........你咁後追法真係..{:1_206:}
結左婚..也算是個大人...兩個人相處也不是要跟其他人去比較後才可以肯定到自己的決定吧!所以沒有得好比較,也沒甚麼可參考...做自己不會後悔的事就可以了......!!!:77:
當女朋友變成老婆時就會這樣,我也試過幾次,老婆見到D玩具太多就話唔准再買,果刻真係好唔開心,因為重有好多單未清呀!:42:
忽然覺得单身的好處{:1_197:}