Toysdaily 玩具日報

查看: 21591|回復: 49

[分享討論] 因買玩具而跟家人吵架,你試過嗎?(親身感受分享,求解決辦法)

小弟從<<Ironman 3>>上畫時開始迷上1 / 6 figure,當時老婆都支持我買,因為她也很喜歡Ironman/ Tony Stark。我由第一隻MK7開始追War Machine、Agent Coulson、Batman DX12、Joker DX11、Cat Woman……漸漸老婆覺得我買太多,開始有微言,於是我之後買入或預訂figure都不敢跟她說。雖然我很努力在家裡找空位的去塞,但紙包不住火,當越塞越多時,最後終於被發現了。老婆要求我將所有買入的figure寫成一張清單,當她看到大部份figure是隱瞞著她買 (因有些沒有開箱) ,她感覺我騙了她,從此對我的收藏很反感,並反對我再繼續買。每次我玩起來就會發作,例如要求我將Joker DX11收起來,因他的樣貌太恐怖,或者我顧著玩而不幫手做家務時又會罵我(但我看電視時又不會這樣)….

老實說,我不認為我買太多,我現時的收藏佔我不到1個月的收入。小弟真的很困擾,難道家人與玩具我只能選一個?請問各位師兄的收藏價值多少?我應如何去妥協?
其實依D只係個人喜好姐~
人人愛好唔同,各有所好
鐘意就係鐘意,最好就係相方互相尊重囉~
諗下邊個會陪你過下半世,就自然識揀的了。
小弟從上畫時開始迷上1 / 6 figure,當時老婆都支持我買,因為她也很喜歡Ironman/ Tony Stark。我由第一隻M ...

請問各位師兄的收藏價值多少?
jasonmak007 發表於 7-7-2013 12:40 PM

點解要問收藏價值多少呢?
因為一套上左兩個月既戲,你可以使萬幾蚊買咁多野返黎?要做到貴精不貴多,問自己有幾愛個角色,先衡量對角色既愛,再衡量對該件玩具既愛,鍾意既角色先買,閒角就唔好買,回頭一看,其實你會覺得買左好多無謂野,好地地鍾意iron man,無啦啦買乜野蝙蝠俠?

記住,女人唔鍾意,一件都叫多,有時唔係話你搵得多就可以買得多,話之你年薪一百幾十萬,你老婆未必因為你浪費左萬幾蚊而唔鍾意,而係因為你無啦啦可以突然沉迷一樣野而買咁多冇必要既野,如果第日你唔係沉迷玩具,而係勞力士、法拉利,咁點算?仲有,冇女人想有一個部電腦個mon永遠都係玩具網、望親你都係扭緊figure既老公。

老婆係一世,玩具會自動分解,自己諗清楚。

回復 1# jasonmak007

師兄已經算唔差,有d 叻既女朋友同老婆會同你一齊玩,但其實唔係真心去欣賞同玩,因為佢地接觸玩具係想知你洗左幾多錢,有幾多隻,你呃佢唔到,尼d 先至大大鑊。如果宜家真係好大癮,財力又十分充足,你可以租迷離倉,玩夠既就封存,display 就冇乜可能,宜家未傾掂數,相信尼個方法可以解決,希望師兄日後老婆大人會放生啦。
迷你倉幫倒你~   另一個action plan, 暫時收埋,扮好唔開心。 再叫個大家都相熟&#22021;朋友幫口,不經意散風:”邊個邊個玩(1:1)女人呀!” 然後順水推舟:”男人都係要有d精神寄託如玩車、相機、玩具好。””就好似女人買鞋買袋一樣。” 最緊要師兄似中上產,買隻靚表、介子、金鏈、鑽石等定時令老虎開心,一定長玩長有!
掂左借我首期買樓!{:1_198:}
Please check pm.

溝通與關懷是最重要,首先發覺大大應未有小孩(所以太座只對你特別注意),家居環境及財力都可負擔,這樣問題不大,你可以每次開箱玩都和太太分享,拍照又叫太座幫手,令她明白玩玩具的真諦。
平時主動做一些家務,如清洗冷氣隔塵網,抽油煙機隔油位,水管暗角,因女仕難處理的,你幫手,她之後見到你玩玩具也不會太過計較啦,相處之道總之要和諧。:)
師兄,身同感受呀,不過我儲得最多似史泰龍d玩具或產品,其他喜愛的玩具,適可而止或睇下就算,因為好似共他師兄禁講,家人先似第一。
迷你倉幫倒你~   另一個action plan, 暫時收埋,扮好唔開心。 再叫個大家都相熟&#22021;朋友幫口,不經意散 ...
darknight 發表於 7-7-2013 02:14 PM

大大方法係唔長久,y理,好易破壞一段感情。{:1_224:}
回復 10# 上下盤

玩玩具玩到有錢賺亦係皇道∼
回復 4# coltrane

想睇下我算唔算大駛...
回復 10# 上下盤

和諧和諧,我等佢心情好些時再跟他談一下....