Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 富野由悠季監督 GUNDAM G之Reconguista / G之復興

davidki99 發表於 6-3-2015 12:11 PM
我keep住有睇,一樣好多唔明,但都試下答下,不過斷估架咋

1. G-self 要識別雷漢頓一族DNA至可以啟動 ...

你解唔解到我上POST第一個問題?

再問多次...
德瑞特艦隊:和平交涉失敗,月亮回不去,地球上不了,形勢岌岌可危。  
甚麼和平交涉? 本來想同邊個和平交涉? 點解和平交涉唔到就番唔到月球?
davidki99 發表於 6-3-2015 12:11 PM
我keep住有睇,一樣好多唔明,但都試下答下,不過斷估架咋

1. G-self 要識別雷漢頓一族DNA至可以啟動 ...

有關1,

如果雷漢頓一族的人只係因為要搵番主人的仔女搞到要掟高達落黎, 真係好無聊....
你要搵仔女, 派D人黎物得囉...洗乜成架MS掟落黎呀? ...一部DNA識別機器你要整到咁Q大部又有攻擊性? 玩咩

照以上的故事設定, G-SELF的本身性能應該不是特別突出而已,
只是主角的父母後加的一點精心泡制? 至今無講過...

及為何要揀呢個時間搵仔女?

至於你說點解黑妹渣到呢個已經唔洗解釋, 因為總要找一個人負責渣部高達落地球吧...
同雷漢頓殘黨會合嗰集唔係交待咗主角身世同G-self嘅用途咩(由雷漢頓製造,後來被德瑞特拿來軍用)
內藏的不只DNA識別機,直頭講到好似會自動尋人咁......

人哋唔係特登呢個時候搵架.....只係咁啱部G-self撞咗入首都圈,所以尋人無話幾時,只係咁啱係依家啫 ^_^

黑妹係雷漢頓啲人,有識別碼唔奇。一落地就失心謊咁睇嚟唔多似係佢揸高達嚟地球喎 ^_^
正因為唔知部機會自動尋人而撞去首都塔,頓時驚到癲咗?

仲有之前問嘅和平交涉係指當時三方對峙嘅情況,有艘花型運輸艦泊咗喺度
因為其地位顯赫,德瑞特艦隊要求休戰失敗,永賀政府為免金星人怪罪而放棄德瑞特艦隊
咁唔比返老家,都唔駛去敵軍陣營做戰俘啫.....

因為劇情太濃縮了,啲細節要睇多次,續句對白睇先明 =.=
鷹頭獅 發表於 7-3-2015 11:47 AM
同雷漢頓殘黨會合嗰集唔係交待咗主角身世同G-self嘅用途咩(由雷漢頓製造,後來被德瑞特 ...

同雷漢頓殘黨會合嗰集唔係交待咗主角身世同G-self嘅用途咩(由雷漢頓製造,後來被德瑞特拿來軍用)
內藏的不只DNA識別機,直頭講到好似會自動尋人咁......

乜都輕輕拉過, 看不出重點, 而且果時對於雷漢頓及德瑞特呢兩個名未有印象兼好亂...

仲有之前問嘅和平交涉係指當時三方對峙嘅情況,有艘花型運輸艦泊咗喺度
因為其地位顯赫,德瑞特艦隊要求休戰失敗,永賀政府為免金星人怪罪而放棄德瑞特艦隊
咁唔比返老家,都唔駛去敵軍陣營做戰俘啫.....

哇... 都好求其姐交代得... 永賀政府的人有出過咩? 又係要靠某角式的閃過一兩句呀?

因為劇情太濃縮了,啲細節要睇多次,續句對白睇先明 =.=

你仲勁... 每集睇兩次? ...

原來此版都有人睇... 轉眼又星期六晚喇,
從不知何時開始, 在每次看前都先深吸一口涼氣...
係你不斷追問,我先係咁夷睇多次,睇吓係唔係真係咁多bug 啫 =.=
其實好多都有交代,只係講過就算囉
如果夠集數,攞一集出嚟講吓兩族恩怨會好好多 (^_^;)

1  技術來自金星,20年前金星人昆帕覺得金星人根本就是進化失敗,於是他帶着金星技術來到地球,並在首都塔地區當了情報部首領

於是他用這個身份四處散播金星設計圖,並挑動各國戰爭,希望用戰爭來促進這邊人類的進化

雷漢頓的人也認識昆帕,所以也有了相關的金星技術,但與地球不同的是月球保留了不少舊世代的科技,所以G-self出力比姊妹機大

不過最重要還是主角光環啦:x

2  德瑞特艦隊最開始就在電梯塔頂進行會談,後來克里姆,面具,主角三隊人衝去月球,那個黑妹司令讓首都軍和亞美莉亞進入同一個港口也希望繼續談

誰知那兩隊借追G-self為借口都跑了,後來那個黑妹司令為護情郎,在運輸港口用艦炮炮轟在弦月船前面的G-self,觸犯了禁忌

德瑞特艦隊其他的下場我不知道,但黑妹司令指揮的這支回去就無乜好下場。於是現在佔領電梯頂的聖地,以教皇為人質逼地球人黎傾條件

所以主角老媽才讓首都軍上電梯塔,首都軍其實就只有一艘宇宙船,還是借的。

3. 黑妹是以德瑞特艦隊偵查員的身份來地球的,G-self的掩飾身份是月球軍的競標機。至於主角父母发生了什么没有過多的敘述,不過那幾個雷漢頓家族的大叔曾經提過為了躲避追捕,在殖民地什麼地方都呆過

大感謝 ^_^
唔講唔記得罪魁禍首係首都軍個將軍 (�∇�)

換言之新封面部黑色機係將軍機
面具只係揸後面隻獨腳雞 =.= (叫G-獵犬,同zeta 部獵犬有咩關聯呢 ^_^)

經過以上幾位的解釋, 我對各方的形勢清楚了一點
但這樣的狀態下看23集, 都係有D一頭霧水及覺得唔多好睇

其中一個原因, 就係太多富野式吐糟位, 人與人之間的互動及反應完全唔合理
例如今集, 金星地球圈果三架機, 一架就痴痴呆呆見戰爭發晒癩衝去死, 都算
另外兩架俾問到有無事, 兩架係度搖手, 真係好卡通感覺好低能

現在形勢:
金星的基特團聯合了首都軍面具佬,(話聯合就聯合, 完全無交代)
我覺得面具佬最後會背叛及隊林果個金星來的白頭佬(現首都軍的司令, 你地話佢係搞屎棍果個)自己坐正

月球的德瑞特艦隊:
最孤單, 我唔明佢勢孤力弱仲打黎仲乜, 又無講月球政府開條件要佢隊林邊邊就番得去, 及說到尾都係地球人互打的問題, 佢乜都唔做其實物仲好, 拿好喇, 依家司令條仔比人打死喇, 自己攞黎賤; 但個白頭四眼佬唔見左的

主角=海盜軍+金星地球圈政府, 主要想製止首都軍+基特團繼續利用宗教繼續佔領地球?
阿主角一時呢頭扮基拉或尼奧玩不殺, 轉頭又殺左人, 都心理變態的

美軍- 其實同主角一隊無衝突吧, 海盜軍本身係美軍出來的人, 從一開始都係想打破首都圈能源"獨家"的問題

以上有錯請指正

ブルジン
キャピタル・アーミィの最新鋭航宙艦

http://www.g-reco.net/mechanic.html

熱狗OO 發表於 8-3-2015 05:04 PM
經過以上幾位的解釋, 我對各方的形勢清楚了一點
但這樣的狀態下看23集, 都係有D一頭霧水及覺得唔多好睇

...

美軍內部有兩派,一派以姐姐養父為代表,主張佔領後和首都地區談電池如何分配;另一派則以總統個仔為代表,主張佔領後讓美軍成為電梯塔的新主人

基特團就只有一艘船,而且人手不足,原打算先在高軌道觀察,誰知船長是第一次飛這條航線,減速過慢,飛了區首都軍附近的空域

面對有新勢力加入戰團這個情況,三軍都派人過去,希望拉攏到自己這邊,從而爆發戰鬥。主角那群人原本想低飛避開戰鬥,誰知有個金星人護衛喜歡湊熱鬧......

主角貝爾對於戰力低於他的可以做到槍槍打手。但是這位月球ACE和之前的教軍一樣,戰力不俗,所以自戰鬥一開始主角就用全力與之對抗,並沒有留手

打爆月球機之後黑妹就對主角講這場戰鬥如果不是他死就是你死,何必太介意

hellcat556 發表於 9-3-2015 07:38 PM
美軍內部有兩派,一派以姐姐養父為代表,主張佔領後和首都地區談電池如何分配;另一派則以總統個仔為代表 ...

WOO~ 你真係應該集集上來解構下呀嘛! :x

第24話「宇宙のカレイドスコープ」

アイーダの父、アメリア軍総監のグシオンはドレット艦隊と協力してキャピタル・アーミィを叩くとクリムに断言する。だが、バララの大型モビルアーマー、ユグドラシルが2つの艦隊を直撃、宇宙に死のカレイドスコープが閃く。

脚本: 富野由悠季
絵コンテ: 宮地昌幸、斧谷 稔
演出: 越田知明
作画監督: 〔キャラ〕菱沼義仁、可児里未 〔メカ〕戸部敦夫、高瀬健一

一集死兩個頭目 =.= 咁即係主角陣營同德瑞特艦隊嘅聯合,傾都未傾(雖然人哋唔想傾 =.=)嘅情況下直接決裂
咁個女司令實死咬住主角

終於叫知道個學長嘅目的了 =.=
鷹頭獅 發表於 13-3-2015 05:51 PM
一集死兩個頭目 =.= 咁即係主角陣營同德瑞特艦隊嘅聯合,傾都未傾(雖然人哋唔想傾 =.=)&#220 ...

反而想知駕駛金字塔條女有冇死,好似爆炸果陣有個駕駛倉個波飛左出黎,
仲以為俾g-self桶正要害應該即死,但冇佢戰死畫面,可能冇死到