Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 超合金魂 GX-63 原來係........

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
晒晒條line  等一個gx都唔知又要等幾耐,咁期待一個ver出件咁既野:42:  呢件完全都唔關事
超合金魂 出 One Piece?!!! 錯到離晒譜!
無語問蒼天啊~~~~~
塔兄.....彈劾只有半眼出過.......我呢d窮鬼買唔起只買了山口式.....所以好想佢出合金魂
黑色三連敗 發表於 2-7-2013 12:41 PM

唔變得的合金魂?好似三一G咁分開4機和一隻機械人出?

半眼的彈劾有心機,但比例同可玩性又和定價有出入••••它是個人
生產的工藝品,不是工廠的規格,但是5萬円以上的<玩具>
大部分人會好有要求了。要賺1餅的話,好多會期待收到完美到
無得出ver.2呢個程度先會比錢。

山口我都孖入左{:1_197:}
今期Hobby Japan新產品預告指呢隻係超合金, 唔係超合金魂喎...{:1_236:}
會唔會咁啱又係no.63, 令樓主有錯覺以為係超合金魂條line呀? {:1_206:}

我都係上番日本魂網睇到,寫住“超合金魂GX63”,我都希望睇錯,响我心目中合金魂唔係出呢種角色
嘩,,攪咩呀,笨大,你唔係真係咁笨呀,這個相信無吔人識,插硬啦,仲有咁多末出。買完gx 62 太空保衛者之後,又可以儲子彈。
唔變得的合金魂?好似三一G咁分開4機和一隻機械人出?

半眼的彈劾有心機,但比例同可玩性又和定價有 ...
tower 發表於 2-7-2013 06:41 PM

如果彈劾凰出合金魂一定要變得先好玩~~~但比例特別係雙手又確係難諗{:1_237:}

半眼太貴~~~唔係我呢D普通人玩到~~~:cool:

山口我入左一只~~~希望有機出合金魂啦~~~SR合金 唔知有冇機~~~:sad:
今期Hobby Japan新產品預告指呢隻係超合金, 唔係超合金魂喎...
會唔會咁啱又係no.63, 令樓 ...
jamcat 發表於 2-7-2013 06:49 PM

官網的確放左係合金魂~~~~{:1_237:}
...其實當OC們的小時侯,何嘗不是會推出當時熱播卡通的超合金玩具~?
超合金魂推出數十款OC年代的,才出數款近代的,其實也算可以接受吧~

試想想OC小朋友時看見超合金超力電磁俠、獅王機械人等是何等興奮,從此留下了深刻的烙印~
我想也可以讓現在的小孩子留下這種童年的難忘回憶吧~
...其實當OC們的小時侯,何嘗不是會推出當時熱播卡通的超合金玩具~?
超合金魂推出數十款OC年代的,才出數款 ...
人仔貓 發表於 2-7-2013 09:49 PM

哈,猫兄你忘记了這条魂的盒面上对商品对象的定義?
<给抱有少年心的大人們>

细路不是有超合金了嗎?GX63是個试底缐的商品戰略,
Cheap造型,平材料,少parts,無復雑構造+高售价!
看大家受不受得了,因为主流己出得7788,就算返炒
OC的要求只有越来越高,即越来越貴,越賣越少•••••
不如搏一搏可5可以過骨

市场反应不好会暂停搞尼種试探,万一
大家如果接受到呢hehehehehe{:1_229:}

重有当时的金毛,超力,六神,百獣都是用尽心思,
造型玩法都全面創新,加上又大又豪华的冲擊
才帯來那种延伸到今天的感動,发輪奇將軍的
水準能有這种烙印嗎?多少有疑問喔。{:1_203:}
"<給抱有少年心的大人們>"
...一直沒留意盒面有這句說話...:(
(即時翻看GX-59獅王機械人盒面,已沒有這句說話,可能從出EVA時已沒有了...)

一直以為日語所謂"魂"是心、氣力、精神等意思,於hobby中泛指為同系之中最高檔次的出品,例如Robot魂, 匠魂等...

沒錯正正就是當時的獅王機械人、六神合體等都是最高檔次的超合金玩具,
近代的卡通有番一件半件於最高檔次系列推出的玩具也不足為過而已。

"一塊"其實我沒有看,只知現在的小朋友/青少年很熱衷...
因為 沒有好的機體或是好的懷舊機出....只好出這隻來配合"超合金".3字.+ 魂...

當年出kingjoe時, 我都會有覺得這不是超合金魂系列的一員, 直至連大和號都有份時, 就更相信甚麼事情也可以發生了......

其實, 大家都會自我投入左, 一定係出超型機械人, 加上一直也不推出個人, 或大部分人想推出的角色時, "反抗心"也會同時出現...我沒有全部合金魂都有儲, 正正因為不是每一隻也是"為你而製造"的...

OP, 我們也是由青少年看到現在, 很多都是三十多四十, 也勉強算是"童心", 更甚者是, 也有十一二歲, 或更年紀小的朋友在孩童時已經在看, 當他們今天二十出頭, 也乎合這個大標題...

只可以說芬奇將軍是近半年的新鮮熱辣"超級機械人", 不切合"童年回憶"吧...