Toysdaily 玩具日報

查看: 15393|回復: 32

[玩具報告] NECA Pacific Rim 8吋 Jaeger GIPSY DANGER 有點失望之作

尋晚一見到, 見過價又唔貴, 又有主角機散賣, 無諗過就即刻買咗:shiny:, 但拆開來玩時, 實在發覺唔似得NECA其他人類角色既FIGURE咁出色, 講真, 實在可以用失色去形容:42:

先睇睇包裝圖.....簡簡單單, 又乜配給都無.........{:1_215:} 唔記得影埋盒背, 但後面見個圖明明對手係手掌, 但實物就係拳頭.......

同SET仲有強國三隻手既紅色機同一隻怪獸.........

大家見到盒面下方個GIPSY DANGER手背有內置武器, 仲做到個幾型吓既動作, 但實物嘛......一定做唔到:26:

正面睇都OK, 成個FIGURE係藍色膠再上油, 有做舊化同印上去既圖案..........

側面......

好啦講我最失望之處----可動性 :49: 實在唔算好可動, 可動到既地方都唔足夠擺一啲有用少少既動作.........
簡單少少講,
1/ 頭係最可動既地方, 有雙BALL JOINT.....

2/ 膊頭都有BALL JOINT, 可惜係成個膊頭一體成型, 開洞, 再套入身體裡面個波既BALL JOINT....即係話佢永遠都做唔到向橫伸手既動作.....算係扭蛋級數既關節, 再加埋成個上身俾啲不可動既裝甲包住......可動性真係:70:

3/ 手掙係一重可以前後郁既關節, 但唔可以左右轉.....又係不可動既裝甲令佢手都伸唔直, 向上屈既角度亦都好少......但拳頭就好可動....:(

4/ 腰, 胸口內有BALL JOINT, 所以可動無乜問題....

5/ 盤骨位, 可以前後, 左右郁都得, 但唔係BALL JOINT, 而且又係俾不可動既裝甲頂住.....更可惡既係....同手臂一樣大脾無得左右旋轉.....

6/ 膝頭, 一重關節, 無得左右旋轉....

7/ 腳板, 同小腿相連既係BALL JOINT, 貼地性OK, 但腳尖唔可動, 反而腳掙可動:DDD" />

睇相希望大家明我講乜.....

下半身可動仲算過得去(以巨大機械人嚟講), 但上半身, 尤其對手.....呢個已經係極限........{:1_224:}

留意膊頭......可以睇到不可動裝甲既問題, 令可動程度更少......

手掙既屈曲程度袛能夠去到咁...........:die:

成隻手向外彎既程度袛能夠係咁..........

呢個係小弟諗到最有動感既動作......雙拳扣殺:*

對手出奇地可以做到向內彎到雙拳重叠.........

袛能夠講句.........NECA做機械人仲係初哥..........:58:
回復 1# Called_Wind

多謝ching晨早報料,真係估唔到,肩膀關節竟然會用番同Robocop一樣嘅設計........
    手肘 & 膝蓋竟然不是雙重關節.......失望!
    個頭用雙ball joint有咩功用?

個價如何?能否透露?
    謝謝!
回復 2# vfaiyuenv

個價係兩魚找幾草.........唔算貴:58:
:71:實在配服ching咁用心的文字描述,
好清楚地將這隻人類製怪物的缺點數哂出來

NECA第一次出機人,外觀算不錯,起碼看ching的相見到著色方面做得幾好,

可動又真係好弱,甚致係差。。。。但相信看完套電影,入的机會率達9成以上:62:
無視可動的不濟。。。
回復 4# 大ken

可能佢哋出男女主角(駕駛員)會正好多:34:
回復 5# Called_Wind

吓......超巨大機械人同埋駕駛員都係六吋......?好怪

ching有冇入到強國隻扒手機械人?好想知道佢隻腳會唔會多一個關節。
回復 4# 大ken

觀望18"的可動性再考慮......
回復 6# vfaiyuenv

駕駛員無出, 我袛係話如果:75:  強國機無入呀~~ SORRY:26:

網上找來的圖.....

反而我想睇下隻怪獸,睇相好似好大隻
thx for sharing.  this kills my thirst and apetite....:o
回復  大ken

vfaiyuenv 發表於 26-5-2013 09:22 AM

18"太大了。。。我諗住入來同d哥斯拉開拖的,這隻啱玩d:he:
反而我想睇下隻怪獸,睇相好似好大隻
Mr009 發表於 26-5-2013 10:01 AM

玩具出左怪獸嗎?乞求獸圖參考一下
回復  大ken

可能佢哋出男女主角(駕駛員)會正好多
Called_Wind 發表於 26-5-2013 09:17 AM

絕對認同 :71:
回復  大ken

vfaiyuenv 發表於 26-5-2013 09:22 AM

This one can skip, hope 18' will be much better.
感謝樓主分享~想不到 Neca的Pacific Rim 這麼快就發售

但看完review之後倒有點熱情消退...可動so sad....