Toysdaily 玩具日報

查看: 14626|回復: 23

[改造交流] 花好多時間改好的 Harley Davidson Fatboy,點知轉個頭Tamiya出.......

因製作過程超耐, 已停工一段時間, 真係要多謝 "toyzhu" 師兄send左個 harley davidson logo俾我, 令我再燃起那改造停工多時的 Harley davidson團火, 暫時未有時間整個 logo 住, 先同大家分享下現時進度

條死氣喉係最難攪的部份, 差唔多有大半條要用AB畢地自己整, 依家只係作初步打磨, 要再執先可上色

DIY 的尾袋, 仲要自己整個扣同兩條帶

車頭燈差唔多成件要改過, 攞命

車頭個洞用畢地補後再上色

車尾補洞後未上色的情況

死氣喉改造時先用銅支造型

死氣喉改造過程係超痛苦.............

還未整好車尾袋, 先讓 joker 兵團試坐一下

T-800 歸位

舊化進行中

Sorry, 之前死圖, 現已fix
C兄架車同小弟嗰架有D唔同, 大燈連住塊擋風玻璃關係所以比較難改???....其他除車身顏色外,結構上無大分別....我都係一樣俾兩條死氣喉搞到頭都大埋....不過終於都搞掂左, 只係差些噴油工序.  不過小弟冇張兩條喉打橫連住....一般HARLEY都會比較少咁做. ANYWAY, C兄努力呀!!!!
回復 3# toyzhu

係呀,車頭燈差唔多要剪爛成舊件,再自己整先得。至於死氣喉,我係參考展覽中既T2電影Harley改的,今晚post參考相片上黎

是這盒嗎??

我是參考呢架 T2 展覽中戰車改的, 如有錯請大家更正我, 因為依家仲改得到, 到時整好晒再改就頭痛了

電影圖呢張又俾隻腳姐住左..............
good job, support!!!!!!!
其實條死氣喉正確係點?有冇熟悉 Fatboy Harley Davidson既師兄可以幫到手?
Toyzhu 師兄,我搵到呢條link,大家再硏究下:^。http://youtu.be/oSEicfd0y_Y
加油呀!師兄!等睇你嘅完成品呀!:71:
堅!!!!去harley 專門店要2k, 自改好d!{:1_223:}
改得好正呀,如果舊化埋仲正!:$
唔該晒C兄嘅資料,不過睇完之後發現如果要改到100%相似仲有好多地方要改. 因為始終係廿幾年前嘅款. 哩個重任都係交俾C兄你完成.......加油吧!{:1_208:}
因製作過程超耐, 已停工一段時間, 真係要多謝 "toyzhu" 師兄send左個 harley davidson logo俾我, 令我再燃起 ...
kenso23 發表於 15-5-2013 12:27 PM

師兄, 呢架係我幾年前入手嘅原裝1/6 Fatboy, 十幾年前由Harley Davidson正式授權推出, 全車超過一半係金屬, 我特登拎嚟襯T800, 不過原裝並非黑色, 所以小弟搵朋友噴過油, 順便改埋燈, 唔知呢兩張圖幫唔幫到你手參考嚟改裝:35: