Toysdaily 玩具日報

查看: 6333|回復: 14

[玩具報告] 魂限定 XS-17 威龍一號機

小弟之前已經喺宿舍玩左有一段時間了,不過點到好,評測都仲係要寫一寫。五一假期,趁有時間就將呢隻嘢拆除嚟再玩過。可以咁講,魂SPEC嘅新素體真係好掂,可動性同埋合金量同MetalBuild可以講係不相上下,塗裝亦都無發現有出界或者其他唔滿意嘅地方,唯一感到奇怪嘅就係機翼嘅顏色同本體嘅顏色有少少色差,機翼嘅顏色偏紅,唔知各位擁有呢隻嘅玩家有無咁嘅問題
我係通過二手購入呢一款玩具,但係貌似上一個玩家保存得相當好,玩嘅過程都無發現關節有鬆動嘅情況,就好似新嘅一樣,如果唔怕高價嘅話可以直接入全新,因為的確值呢個價。
之前嘅魂SPEC好似都有一個傳統,就係俾你睇到裏面嘅支架同盔甲,然後俾玩家一件件砌上去,但僅此嘅魂限定顛覆左傳統,本體就已經著好衫,咁嘅好處就係個盒會薄好多,方便收藏。
總之,我玩完呢款玩具覺得好開心,呢款玩具係我嘅怨念,宜家先買到。我以前玩機戰A嘅時候最鍾意用嘅機體就係威龍一號機了。
好了,廢話唔多講,即刻上圖

boxart 官圖無限美 擺嘅造型都特別chok

二手都有附帶運輸箱

開盒圖一覽,都唔知點解會配咁多彈匣

有專門附屬嘅展示用地台

宜家就嚟睇下本體,總體係偏瘦類型,估計係為左追求躍動感而唔係厚重感。左右肩係非對稱設計,我到宜家先知道

面相好犀利,不過如果你見過大張老師嘅設定圖你會覺得其實咁嘅造型已經相對簡化左了

從後面可以睇得出整體嘅骨架係點樣,條腰仲幼過靚模,合金部份係除左腳之外(仲有其他小部份非合金)嘅部份

宜家嚟介紹下可動性
手肘嘅可動還算可以

手臂同body連接部份用嘅係球星關節,由於肩甲有阻礙嘅原因唔可以進一步提高

腰部嘅腰甲無可動分件,但係如圖所示有一個非常奇怪嘅可動位

呢部份嘅可動仍然係相當犀利

腳部可動性唔錯,但係貼地性就差少少

腰部可以左右郁

咁樣嘅腳部可動對於大部份pose感覺貼地性仲係有D唔夠

腰部嘅可動

左邊嘅肩甲有滑動機構

肩甲可以抬起,咁就可以令到手臂可動進一步進化

全部嘅配件

盾牌,裏面仲可以裝兩件彈匣同埋兩把光束劍手柄

盾牌同手臂嘅鏈接件

夾得好緊,唔使擔心會有鬆動

威龍一號機嘅主要武器就係呢把槍

右肩上嘅轟炸彈可以拆卸

對翼要自己裝,不過好簡單,仲有折叠機構,好似空裝強襲

腰甲右邊可以裝上手雷,左邊可以夾住兩把光劍,不過夾得唔穩

兩把突擊軍刀,而且可以收納喺小腿後側

好了,介紹完玩具,係時候擺下pose了
ALL CLEAR!

最鍾意一把刀仔闖天涯了

個人總結:呢款的確係一款非常好玩嘅魂SPEC,希望可以再出多幾款新嘅素體,唔好突然唔出。
歡迎大家去我個博客打個白鴿轉
地址:kzjnanhai.blog.163.com
心機POST
支持一下
好Post, support!
呢隻好有EVA Feel , 但我都係鐘意隻魂spec舊版
This is another one I wanna write a report but failed as well............ :59:

Easy to be broken and beware when playing it! :)  Thx again!
回復 5# Douglas.M.Saint

Easy to be broken? I don't think so.
回復  Douglas.M.Saint

Easy to be broken? I don't think so.
鄺泉水 發表於 10-5-2013 09:41 PM

Beware of shoulder parts... :75:
le隻威龍好瘦但修長關係, 好適合擺大動作pose, 正常企反而會怪怪地
"張開手"o既手形好有動感, 一個平平無奇o既動作都因佢隻手變出唔同味道
小弟我為其滲線, 感覺效果甚佳(面部尤甚!), ching有興趣可考慮下
Support! :71:
Mine is still in the box!!
:71:      Thanks for your sharing and detailed report!

支持!
Also share mine for support! :)

Great report! Thanks for sharing. :71:
支持! Bandai 唔好停魂spec條line啦:help:
重新由頭出過仲好!
支持心機一貼!