Toysdaily 玩具日報

查看: 7650|回復: 43

[其他] 當看到這照片時想起自己遇過一件事....

早幾個星期去旺角美術用品舖買野時遇到一件事,
當時係六點左右間舖就收,
間舖連埋我都係得五個人,
收銀處有三個人排緊隊,
我就係佢地排隊隔離既櫃度搵緊要買既野。
排頭既兩個人係一個亞媽同個女,
個女係小學生黎,
旺角既美術用品舖都有呢個對學生同教師既優優惠就係只要出示學生證或教師證就有折,
當時個亞媽對收銀問:有無折?
收銀話:只要出示學生證或教師證就有折。
個亞媽就問個女:有無學生證?
然後個收銀就問:D野係妳要定個女?
亞媽:個女有學生證就得,
跟著個女話:無。
收銀話:唔可以比折妳。
亞媽話:就算佢無學生證係身一睇就知佢係學生啦!<語氣都好差下、好似陳X心個種我係唔係建制派關你X事。>
收銀話:好~ 今次比折頭妳,睇下妳第時點樣教女!<語氣係好平淡>
亞媽即刻黎料陳X心上身:我就係教緊佢點樣慳錢!妳唔駛收工喇!落閘叫妳老細同我講!
個收銀無再回應佢。
聽到呢度我心諗........
家陣D人成日批評話D細路有問題,
但我覺得其實係家長有問題。
然後係度諗我雖然唔係家長但都係一個做到家長既年紀,
原來我個代人其實都已經有問題。
有幾多小朋友係先天有問題的?
絕大部份小朋友的問題都是由上一代而來的,好似呢位家長我想佢應該都會教個女唔好講大話的,但做個時又另一套,而且明顯唔覺自己行為有問題,一貫的理所當然,這就是典型香港家長。
早幾個星期去旺角美術用品舖買野時遇到一件事,
當時係六點左右間舖就收,
間舖連埋我都係得五個人,
...
太歲 發表於 2-5-2013 08:21 AM

老兄, 你見的家長都仲係"細路", 等緊人教佢{:1_222:}
個人認為...家長...收銀都有問題.....1.道理在你手..折跟本可以企硬唔洗比..2."睇下妳第時點樣教女!<語氣係好平淡>"..如果你都知個家長係無理既.何必講呢d說話來"試佢底線"..請況就似"近日某事件"..網上世界大家互不認識,只要其中一個肯收口,就唔會越攪越大,係..本來道理係你手..你可以同佢講道理..但..你跟本唔知對手係唔係一個"正常人"..負責人本在應該早一點可以結束事件之前而不出手.結果大家都被迫瘋了...
個人認為...家長...收銀都有問題.....1.道理在你手..折跟本可以企硬唔洗比..2."睇下妳第時點樣教女!"..如果 ...
老文 發表於 2-5-2013 09:10 AM

個個好似你咁, 世界好平靜. 有時不是性別歧視, 女人的事 (小事化大), 男人不明的.

回復 5# lk_yau

小事化大 呢樣野...男女都係一樣架la...:77:..有的是為道理..有的是為面子...而旁人就為看戲
我聽過一句說話,之後一生受用。。。:78:

有位老師對一位學生家長咁講過:
佢對人地既要求好高,但係對自己既要求就好低。。。

之後發覺,原來將哩句說話套落每一個人身上,都似乎受用。。。
哩個係咩問題呢??!
我有次見到個後生媽媽O向間文具&#33303;同個 大約5-6歲細路講左幾句 ,大約係話.... 你讀好D 書 , 搵到錢乜都有得你玩啦, 連女人都有得你玩呀 , 我同你講.

我...停左一停, 想回頭望下個媽媽...(咁教個仔O既) ,

但諗一諗...............................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我聽過一句說話,之後一生受用。。。

有位老師對一位學生家長咁講過:
佢對人地既要求好高,但係對 ...
sundaydriver 發表於 2-5-2013 09:44 AM

"律他者嚴, 律己者鬆", human problem. 議員身上尤見. (最近廉署亦如是):70:
我有次見到個後生媽媽O向間文具&#33303;同個 大約5-6歲細路講左幾句 ,大約係話.... 你讀好D 書 , 搵到錢乜都 ...
星月夜 發表於 2-5-2013 09:55 AM

可能她只是說出她自身經驗:73:
很誠實呢:71:
個人認為...家長...收銀都有問題.....1.道理在你手..折跟本可以企硬唔洗比..2."睇下妳第時點樣教女!"..如果 ...

你講得岩架~
其實個收銀真係唔應該比折佢,一句公司規定就ok~

睇番件事, 道理90%係職員個邊, 不過既然處身係服務行業,
如果一兩句善意的解釋, 可以化解到一場戾氣,
對三方 (客人,店,自己)都有好處,
大家共勉之~~HEHE~~
睇到版主呢個經歷又諗番起尋日的新聞~~

'男人哭吧不是罪?'
(劉華的一首歌名)
老兄, 你見的家長都仲係"細路", 等緊人教佢
lk_yau 發表於 2-5-2013 08:44 AM

如果是人妻的話, 我都好樂意免費教她上番寶貴的一課.......當然最好自貼&#21655;先~~
回復  lk_yau

小事化大 呢樣野...男女都係一樣架la.....有的是為道理..有的是為面子...而旁人 ...
老文 發表於 2-5-2013 09:32 AM

其實都可以應用係討論區的罵戰post身上,
幾時都話: 又唔係辯論比賽, 拗贏&#21655;無&#22892;, 拗輸&#21655;無人識你又唔會無面的,
唔&#21873;傾就算了, 唔洗一定要做'話題終結者'最後一個的.

雖然有時話真理越辯越明, 但係好多時雙方都只是自說自話, 對方說話一句也聽不入耳,
那還算真正的討論嗎?