Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 用FIGMA試背景

因壞左支LED燈{:1_224:},依家試吓唔用MON做背景影吓,
不過效果唔理想{:1_237:},試過用攝影燈箱,個箱空間感又太細,大箱屋企又放唔落:angry:...
今次用黑背景影住先,要再諗計,:49:室內攝影空間不足都幾煩....

其實我覺得突出到隻主體就得
不過空間唔夠真係好唔方便:die:
之前先壞桌面燈,換左支慳電膽,火數大左(老版話已無咁細火買),光過龍:Q...
補光用LED又壞埋:50:..之後DIY個左個攝影箱,又發覺空間咁好差,D FIGMA好似坐監咁:time:...
再大個D又放唔落...好[雅]位:angry:
依家諗緊DIY做個微距燈坐,整完試影再放上來比大家睇吓:36:...
其實唔一定攝影箱嘅 我宜加系一支檯燈+幾塊鏡黎補光其實咁影效果都可以
回復 4# savage

用鏡?幾新鮮WO~~:shiny:
SAVAGE兄,有無樣版睇吓?:he:
回復 5# bbq1120
E個系之前影落 宜加都用兩塊鏡+一盞檯燈
果然好計!!!:58:
等我下次都試吓用反射光源,謝謝SAVAGE兄分享!:77:
50cm燈箱效果圖, 不過真係好曬位~_~

我都想學識用mon 做背景~_~
但我個mon 唔係高清mon, 影出黎唔夠細緻

回復 8# 神打魔帝

其實用MON做背景最重要係電腦枱位要夠光,光到同個MON差唔多,相機測光就唔會錯,相機就會以為佢係背景,不過要光又耍個MON唔反光呢吓麻煩...:54:

重有,個MON唔高清都無問題,用景深法去影都過到骨...:34: