Toysdaily 玩具日報

[新聞] 碼頭工人:外判商最後通牒 明早不復工永不錄用

中央好傾偈??因咩唔搬?香港貨運一直萎縮!!!但李家最後你又先知邊個吃邊個{:1_203:}

中央可以收歸囯有!
政府政棍都係煩,一日無集體談判權,一日爭拗都係不斷。香港做大公司員工,我都做過,沒完沒了的剝削,對外又不停抹黑員工。
你是歛財,索之霸道!:57:
佢地 9.8% + 補水 就當夠雙位數加薪, 根本就係玩文字遊戲
佢地 9.8% + 補水 就當夠雙位數加薪, 根本就係玩文字遊戲
supertoyaholic 發表於 6-5-2013 02:32 PM

但呢招好毒,絕對達到分化效果!
supertoyaholic 發表於 6-5-2013 02:32 PM

但呢招好毒,絕對達到分化效果!
罷工碼頭工人接受加薪方案

碼頭業職工會經過開會後,在傍晚決定接納外判商的加薪書面承諾,但復工仍有待安排。

碼頭業職工會召開會員大會,會上後決定接納外判商早前提出加薪9.8%的方案,復工仍要再安排協調。

香港國際貨櫃碼頭四名外判商下午向勞工處長以書面聯署,確立上周五所提出的加薪方案。

勞工及福利局長張建宗說,碼頭外判商上周五公布了較以前進步的劃一加薪約9.8%方案,由本年五月一日起生效,並涵蓋不同工種。由於現時罷工員方希望有白紙黑字的確認,釋其疑慮,政府主動擔當橋樑的角色,向外判商取得書面承諾,希望工友可以復工,貨櫃碼頭盡快回復正常運作。確認書的副本已提供給與今次勞資糾紛有關的所有工會。

(即時新聞)
http://hk.news.yahoo.com/罷工 ... 案-111829891.html

結果都係香港工人讓完又讓步來了結此事....:38:

永豐不肯付津貼 和頭酒不歡而散 
工人拒復工 醞釀劈炮

【本報訊】原以為告一段落的碼頭工潮再起分歧,最多工人參與罷工的碼頭外判商永豐,昨晚於葵芳一酒樓擺「和頭酒」,與工人交代明日陸續復工的安排。但永豐管理層席間提出,加薪9.8%已包括原來承諾提供的拉纜錢及飯鐘錢,不會額外提供津貼,更指摘工人「呢鑊嘢係你哋攪出嚟!」雙方不歡而散,未有具體復工日期,部份工人揚言明日不會復工及醞釀「劈炮」。
記者:蔡建豪 張文傑 王家文

永豐昨晚宴請逾200名罷工工人晚膳,交代明日復工安排。永豐管理層明言,現時加薪9.8%的方案是最終方案,不再提供拉纜及飯鐘錢等津貼。工人聽罷後即起哄,與管理層爭拗。其中一名永豐太子黨的管理層反指工人:「呢鑊嘢係你哋攪出嚟!」部份工人憤而離場,更稱明日不會復工,及考慮離職。

恍如「火星撞地球」
和頭酒鬧出僵局,永豐其後勸服部份離場的工人留低,有逾100工人在場。碼頭業職工總會幹事陳昭偉指,永豐管理層昨晚與工人恍如「火星撞地球」,雖然後來氣氛轉趨緩和,但雙方昨晚未能達成復職安排,暫未有具體復工日期,相信明日將不能如期復工。不少參與罷工的工人也擔心公司會秋後算賬,由於早前永豐曾招聘新員工代替罷工工人,是否會吸納所有罷工工人成疑。任職起卸工人的吳先生稱,最令工人憂慮的是,公司在編更上,刻意大幅削減工人工時,變相達到減省工人薪酬的目的。
碼頭業職工總會幹事王宇來指,外判商交予勞工處的書面承諾等同僱傭合約,若資方單方面違反,如對工人秋後算賬,工人會受勞工法例保護,也可循法律途徑追討。惟他承認透過法律追討始終是「遠水難救近火」,即使得直,工人也得不償失,故最重要還是工人維持團結,遇到資方不合理待遇時一同反抗。

做足準備隨時轉行
不少參與罷工的永豐工人,已做足心理準備隨時轉行。被稱為「姑爺」的起卸工人詹德如稱,在永豐工作18年,2003年經濟不景,貨櫃碼頭開工不足,他仍選擇留下與永豐共度時艱,今次是忍無可忍才罷工,若永豐稍後不兌現加薪承諾,他會選擇辭職。任職船上理貨員的王先生說,投身永豐前做過建築業,沒想過加入永豐後要日以繼夜開工,倦極時情願自掏1,300多元請同事頂更。若復工後永豐再耍花招,他已作最壞打算,必要時重投建築業。
其實成日話好易請到人,代替呢班工人,如果我係年青人,見到你班 PK 老細咁對 D 工人,正所講他朝君体也相同,以今時今日 D 0靚仔咁醒目,會唔會仲入行咁 on X?
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151433976441313
> 盧鎮業獲藝發局頒發電影新秀獎,主禮嘉賓梁振英。一個非常,非常建制的頒獎
> 禮。小野上台後,把得獎發言時間交給碼頭工人阿四。
> 小野:「我第一次對住咁多人講野,尤其呢到禁多官,仲有幾個民建聯議員,咁重
> 要?場合,應該比更重要?人講野。碼頭工人阿四而家就係後台,工作人員你地唔
> 好阻住佢出黎啦。」
> 阿四:「大家好,我係一個罷工工人,罷工左四十幾日,勞工署做過 d 咩,香港
> 政府係咪咁無能,直到而家,都要工人自己同判頭傾,我先知道團結就是力量,台
> 下有咁多知識人士,工人都可以同你地咁近。全香港唔單止貨櫃碼頭工人被剝削,
> 其實大家都係,希望工人可以團結起來。」
> 小野:「阿四講得好岩,莫論碼頭工友,或藝文工作者,係呢個壟斷性資本?秩序
> 底下,我地?命運係一體。碼頭工人四十日?罷工,比左我地一個好好?展示,希
> 望我地繼續互相支持。」
> 藝術本是反建制,這種領獎方式,才是以寫實社會為題材的獨立電影導演。
> 後記:當初小野獲提名時,心情忐忑,不知是否應該接受提名,但聽聞有不少友好
> 藝術家也獲提名想有行動,所以打算搏一鋪。
有部份工人驚死已經會拖垮行動, 香港玩完架啦, 越黎越似大陸. 中國人種係唔團結, 自己顧自己. 97之後未好過, 我相信李嘉成殺人都唔會有事, 何況咁對工人. 我前兩日先見有人通街小便, 為自己係中國人而感慨...

碼頭工友藝術獎踩場 「政府好無能」