Toysdaily 玩具日報

[新聞] 碼頭工人:外判商最後通牒 明早不復工永不錄用

「改變不會自動到來,而是需要經過不斷的抗爭。」
--馬丁路德金
http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/922951_10151644976117448_807054199_n.jpg
【最大諷刺】
碼頭工潮陷入膠着,政府高官繼續「闊佬懶理」,署理行政長官林鄭月娥及勞福局局長張建宗昨出席勞動節酒會,力圖粉飾太平,張更代表勞工界乾杯,遭狠批「有心情飲酒,無膽帶頭解決工潮」。

被斥無視工人辛酸
逾百名碼頭工人、職工盟及社民連成員昨到會展外集會,有工人口咬苦瓜,象徵被外判商壓榨苦不堪言。其間工人企圖衝破警方防線不果,在會展停車場外馬路靜坐抗議,後和平散去。
立法會議員李卓人和梁國雄其後進入會場內抗議,梁甫入場已有兩名保安貼身監視,他在林鄭準備致辭時高叫口號,不足兩分鐘被驅逐離場。李則與碼頭工人代表何偉航、陳家駒等,待林鄭和張建宗到台下祝酒時拉起「特首不理工人死活」標語抗議,但兩位高官卻在逾20名保安包圍下,企圖繞路離開。
李卓人對林鄭和張建宗的舉動感憤怒,斥政府高官擺明車馬無視工人辛酸。他指張建宗在酒會上聲稱為勞工界對香港繁榮發展的貢獻乾杯,實質是對工人處境的最大諷刺,「工人喺出面罷工,佢哋就喺裏面歌舞昇平」。

有什麼較這個更黑色幽默,勞動節酒會是招待一班官商巨賈,卻不是招待勞動皆層...........

官逼民反{:1_225:}

http://www.youtube.com/watch?v=Gnw6PodQnQc
工人只是和平示威, 長實財大氣粗若能成功趕工人撤離長江中心, 咁咪搬去長江中心對面街的遍打花園長駐, 朝九晚六開大個揚聲器(向長江中心及和記大廈廣播)數臭佢囉!

全城熱烈期待歡送李氏皇朝全面撤資遠離香港 = 好心咪再榨乾香港市民! 我們改去街市買餸菜給街市小商店生路! 齊來向掠盡榨絕的李氏霸權說不!

強烈支持向李澤鉅和霍建寧致意 = 全城罷買.杯葛 "豐澤+百佳+屈臣氏"+齊齊停交和記電訊收費+齊齊停交港燈電費+齊齊停交港基物業管理費 !!! 借詞碼頭罷工百佳d菜+生果狂加價搶錢, 好應全城罷買杯葛百佳.

「大富豪」張子強當年無襯機把小超送上天國交俾天主管教, 就係張子強最失敗之處 = 無替天行道. 可能張子強事件讓小超出現創傷後壓力症, 要更加搶錢去平衡心理, 掠盡民資民膏=做市民世界!

如果你班工友加薪成功, 咁就影響 "霍建寧公公" 的億元薪金花紅喎 = 所以霍建寧公公話你地做佢世界囉! 個世界向來都係佢食曬, 你地做佢世界?

霍建寧公公大喊 "唔制呀"! 因為向來只可以霍 建 寧公公食硬全世界~ 霍建寧公公大喊 "唔制呀"! 霍建寧公公大喊 "唔制呀"! 霍建寧公公大喊 "唔制呀"! 霍建寧公公大喊引爆全城反李氐力場 = 罷買杯葛 "豐澤+百佳" !!!

按曾與長和有雲石生意的蕭若元在其網台講過, 李小超比超人更刻薄成性, 最愛起三尖八角發水發凸樓賣掙盡掠凸.

單看“葵涌雍澄軒酒店項目,李小超叻在既自家掠水十幾億元還可順手公然明串689, 趙國雄笑到嘴都歪; 但689既犯眾憎更無種, 只愛向無辜良民發脾氣 = 罰全港平民雙倍印花稅! 若689有種就只直接向李氏皇朝反擊啦! 689有種就管好班屋宇署唔好再俾長江和黃起d大發水礸石廳三尖八角縮水樓賣掠到盡; 689有種就責成廉記番查近三十年來有否官吏曾放水給長江和黃超低價補地價? 有否官吏曾給長江和黃非法批出大發水圖則起樓? 有否不依批核圖則起樓? 我們只可預期差佬將會經常去雍⋯⋯更多
取之有盜............................
【陶傑:香港亂入骨髓】
陶傑:「今日香港之亂,是1997年主權移交之後前所未見,o個種亂之深層、o個種亂之腐爛,o個種亂之入骨髓,與2003年相比是小巫見大巫。
冇o架喇,絕望!但絕望唔等於等死,要靠自己爭取。置之死地而後生,你絕望先至夠膽去抗爭。」

來自:商台節目《光明頂》2013年4月25日:http://youtu.be/zhzTsMBcNgI?t=3m6s

影子公司

影子公司

幾間外判商中,還是永豐最有可疑。永豐是五間外判中唯一在英屬處女島註冊,股東和董事身份神秘,工人根本沒有見過永豐真正的老闆,而工人的入場證則用上sakoma成功的名字。外圍調查已經易人士報料,才能夠撕破HIT"假外判"的整個布局。
之前5+2 又話喺最后方案,現在9.8又喺最後方案,只講加薪,工作環境,工時,安全,就唔洗提??翻入來開工再傾?你當人地喺傻仔?老點一兩次就好啦,講得多都口臭!!
http://hk.news.yahoo.com/永豐- ... dG9yeXBhZ2U-;_ylv=3

文中無提新聞有講的內容...佢地唔問罷工工人有乜意思,無罷工0個班就係做24小時都係自願的..唔加都無影響...

如果佢這個諗法都叫正確,到日後拎23條出黎問班建制派,佢地話贊成,是否香港人都食0左佢..:80::68:
老實,李+x無眼屎乾淨盲,搬曬碼頭返鹽田,在商言商,其實So爆。人工低,容易管,中央好傾偈,因咩唔搬?香港貨運一直萎縮,賣埋貨櫃碼頭,仲有錢落袋。值得深思:67:
老實,李+x無眼屎乾淨盲,搬曬碼頭返鹽田,在商言商,其實So爆。人工低,容易管,中央好傾偈,因咩唔搬?香 ...
yabuki_joe 發表於 5-5-2013 04:28 AM

鹽田可能人工較低,但內地勞動法保障工人較香港高很多,再加埋一大堆什麼社保之類雜項開支,過多三五年,支出分分鐘追到香港人工。常說香港貨運一直萎縮,做不到首位,但在2011年,仍處理了2,440萬個標準貨櫃!商家不肯在香港落貨,是因為收得貴,但個碼頭擺明是獨市生意,又是誰正操控收費呢?
我反而覺得上面係有意令香港中轉港位置淡化,多於李生。若講到社補,小弟有幸剛於內地做小生意,社補+稅,我只可以講睇你係咪老實商人,同埋牙力夠唔夠。然而,上面對李生有無指令或已預留一最佳位置,更加耐人尋味。

工人罷工愈演愈烈,最後既得利益者真係班值得支持嘅工人?還是.....
工人罷工愈演愈烈,最後既得利益者真係班值得支持嘅工人?還是.....
yabuki_joe 發表於 5-5-2013 02:32 PM

你想講最後既得利益者會係個政棍李卓人,我也不喜歡呢條友,但如果無呢條友,事實真的好難組織起來,單是一個籌錢已難了很多!再說,唔揾佢唔通揾專出賣工人,根本是站在資方那邊的工聯會嗎?事實先前亦是揾他們呀!空談了半年班工人才去揾職工盟,兩邊都是屎,只好揾邊無咁臭的好了!更別說政府了,聽到個"李"字已經腳軟了!!!

莫削員工

常說人地政棍李卓人!你地可以找到一個.半個吾係政棍,吾係走狗!但又幫到香港工人嗎??
!工人罷工愈演愈烈,冰封三尺非一日之寒\
自從連政府都外判之後!很多工種都被剝削!
工人無声出你又知吾知???