Toysdaily 玩具日報

查看: 4050|回復: 16

[改造交流] HOT TOYS THOR ver.1 植髮

見有師兄玩植髮
出來效果非常吸引
於是我擔粗粗決定一試
搞了一晚
結果失敗了{:2_320:}只好戴上頭盔
幸好戴頭盔效果還算OK

唔算失敗呀,剪下佢應該ok的
試下Gel好D? 後面比較曲
唔算失敗呀,剪下佢應該ok的
redbean 發表於 29-3-2013 12:41 AM

其實失敗之處在於:
1. 選擇用來改造的頭髮髮色太淡,圖中我刻意關燈影相的,在光照下,髮色淡得跟面色很不搭配。
2. 我純粹用寶貼作植髮的底。貪佢有黏力夠方便,可惜不能很牢固的鎖定頭髮。動不動都有少許頭髮掉下來。如此根本不能作修剪。
3. 我植入的頭髮不夠多,以致頭髮有些稀疏,且穿崩見到底底的寶貼。
不過這是一個很好的經驗~
總結今次經驗,我想要穩著頭髮,要先做好頭髮植入的底座。
做好配合頭形的底座後,分十數次的用白膠漿將頭髮少撮少撮植入底座。一撮植入後,待白膠漿乾後才再植入第二撮。如此將十分花時間,不過植入的頭髮將牢固及有層次~
試下Gel好D? 後面比較曲
KaneMa 發表於 29-3-2013 01:22 AM

其實我想改造成漫畫中的長髮造型的~
可惜未能固定好頭髮,一GEL一拉動頭髮,頭髮便會掉下來= ="
正喎,一d都唔失敗喎:handshake:由其係前面髮根位置真係做得好靚,我有你一半技術就好了:$
效果已經唔錯啦~不過髮色係差少少,少女左dd~:(
我都未試過一撮一撮貢痴上去...厲害!:71:
正喎,一d都唔失敗喎由其係前面髮根位置真係做得好靚,我有你一半技術就好了
kc53 發表於 29-3-2013 08:33 PM

你的說話真的很令人鼓舞:35:
效果已經唔錯啦~不過髮色係差少少,少女左dd~
我都未試過一撮一撮貢痴上去...厲害!
Toruk_Makto 發表於 29-3-2013 09:16 PM

我下次一定要試試一撮一撮用白膠漿黏
相信效果一定不差~~
不過首先要再物色頭髮~
{:1_226:}岩岩都係y拍bid左隻,聽日我都有得玩:D,不過仲等緊隻loki:blame:

RE: HOT TOYS THOR ver.1 植髮

岩岩都係y拍bid左隻,聽日我都有得玩,不過仲等緊隻loki
teemo 發表於 29-3-2013 11:49 PM

自己想辦法改造真是很滿足的~{:2_254:}
回復 11# 任俠

無呢個技術,唔敢整:sad:
HT也未能100%掌握-男長髮-見得人植髮技術,各師兄努力!!
回復  任俠

無呢個技術,唔敢整
teemo 發表於 30-3-2013 12:53 AM

可以一試丫
唔做雕唔使磨
只是幫佢造個頭髮放上頭而已
失敗左最多唔用0即~{:2_308:}
我隻雷神到手了~~~~YEAH~~~不過唔識POST~~~
手感好重好正~~
不過腳係有D軟...大大...你地既THOR係咪都係咁呢...? THX~~~