Toysdaily 玩具日報

查看: 8262|回復: 24

[SD系] SDトールギス - 閃光の伯爵

第1次黎到 貴壇,見到有SD區,小弟就貼出小弟的作品,希望大家喜歡

終於完成GUNDAM W史上第一台機動戰士,別稱「原型力奧」的 - SD版本「多魯基斯」
18年了,終於狠下不待笨大出品而自製,老實說,這是UC以外第1的愛機,希望各大大也喜歡是次的製作。

亦係第一次狠下心腸,用SD來練功房

指定的射擊動作

印象深刻的OP1 持劍突進的POSE!

對比一下~XD 閃卡

正經圖

以舊版的44及SD再重製的SD,比例方面參考了很多網上的前人版本,亦有部份是hkml師兄之提意
前後側3面圖

掛架是以多買一盒144多魯基斯2(為什麼是2? 因買不到1了)

槍嘴重製,雕空了同時加了新版的瞄準器,槍身也配合身高修短了

掛著仍可手持,因為多了一組關節

背包以MG參考,重製了掛式,以不影響手部(尤其膊頭)的可動,同時仍可展開為重點

保留了144的腰及腳的基本可動

基本上SD版本除了頭部,全部也是來由144的修改版

對比圖 

1/144 及 SD(最左及最右)

SD新安州為對比
(兩台都係比一般標準機再高一點的大型機)
依度要特別鳴謝未來師兄不厭其煩地提住要留意比例,同埋心口改造既位置

1號機已經完成了,2號就拜託喜歡多魯基斯2的師兄們啦~
好正!:71:
有心機之作!
真係好靚:71:, 搞到我都想儲SD~
要買一隻144再買一隻SD 去改, 真係好繁複................:38:

不過都係好圖!!
好正!
有心機之作!
MK-54 發表於 6-3-2013 10:59 AM

謝謝師兄賞面

真係好靚, 搞到我都想儲SD~
maxine 發表於 6-3-2013 11:02 AM

依隻SD我想儲好耐,點知就係十幾廿年都唔出。

要買一隻144再買一隻SD 去改, 真係好繁複................

不過都係好圖!!
馬仔 發表於 6-3-2013 11:54 AM

只因有愛,咩都唔怕啦,而且笨大又唔出依隻SD,等不如自己改更好
回復 1# MAHTC

GOOD SHARE
一件很有心機的分享
回復  MAHTC

GOOD SHARE
一件很有心機的分享

白狼 發表於 6-3-2013 12:23 PM

謝謝,再補回製作過程

ゼクス:「機体の癖を腕で補ってみせるのが、パイロットと言うものだ!」
(撒古斯:把機體的獨特性以技術補足下發揮,才算得上是駕駛員!!)

老實說,這話入心入肺啊,當年高達主角們每每小小事就換新機轉新裝等等,這正好把小弟心中想所一言道破!

惜BANDAI尚未把這「老古董」現代化,只是隨系列出品,而SD更只是流於玩具之作

終於下個月就會有MG版的多魯基斯VER.KA了,為此,我也再來一次,把這SD來修改一次

說話多了,請師兄們過目,謝謝

混入1/144的多魯基斯下....

大腿要切掉一半

確認了SD的腳下半位置

上半要留下的部份,中間就取去不用

合併

有點自信的下半身

對比

試位,改三國傳改造手

改返跟原設了:em96:  同埋又再整細同尖返少少

...另外到後面了

依個背包呢...真係....

主體仍在想方法時,做點別的

背包

武器

膊頭分件,把掛背包的切走

掛背包法、仿MG(唔係太大改,有左活動性但影響外觀感)

頸也重置了,少少可動啦
上半身也左右加大了

掛槍也多準備了一個關節,仿MG啦~
磨得七七八八就準備上色啦

插花?執著?整完有無人會睇,第一次鑽空炮口
>_< 果的屎咁多既位要鑽空真係幾麻煩,又怕整爛

水畢地啦~

改造得十分精彩!!!! 上色也很好!!!
改造得十分精彩!!!! 上色也很好!!!
yknykn 發表於 28-4-2013 04:08 PM

多謝師兄比面支持
多魯基斯仲好愀過W五子  仲好有騎士風! I LIKE!
多魯基斯仲好愀過W五子  仲好有騎士風! I LIKE!
阿噗高達 發表於 29-4-2013 01:55 PM

認同~ 所以小弟也十分喜歡這機
亦多謝師兄賞面
wow, great job, brother~~~~~~~
wow, great job, brother~~~~~~~
kingeltshan 發表於 29-4-2013 10:14 PM

依隻事實係落左唔小心機@_@
多謝師兄賞面
大&#29233;tallgeese啊!!!LZ改造得好正啊!!!好中意!!!
大&#29233;tallgeese啊!!!LZ改造得好正啊!!!好中意!!!
drfunk_15 發表於 3-5-2013 11:19 AM

師兄比面啦,我都很喜歡多魯基斯,笨大又遲遲不出SD,忍了十多個年頭,唯有自己動手做
技術有限,見笑