Toysdaily 玩具日報

查看: 20308|回復: 33

[其他] 有冇大大認為 HT 部份出品根本係冇肖像權???

以 Iron man 3 便服 Tony 為例
我覺得 HT 未必有攞 Robert Downey Jr. 既肖像權........

我覺得其實真係走樣得好勁既未必係質素問題,
而係肖像權問題, 可能好貴, 又可能係人地唔肯賣.......

不時有啲頭像出官圖既時候打左格話 To be Approved, 呢個 To be Approved, 或許有三個可能
1. 已購得肖像權, 等緊果邊相關既批准, 例如唔可以太樣衰, 太血腥, 等各樣影響該明星形象既可能
2. 已購得肖像權, 相關方面要確認似樣先批准你出
3. 根本得唔倒肖像權, 而要肖像權持有人睇過個頭像, 確認個頭雕唔係該明星既肖像批准你產品

我覺得有可能係 3.....既然得唔倒肖像權, 個樣似極有限, 用呢個似極有限既樣出官圖開訂大有可能影響銷路, 倒不如打格, 加句 To be Approved, 大家就理解成 1 or 2 既情況........

情況 1. 都尚算有啲可能, 但係情況 2., 俾我係肖像權持有人, 收左你錢, 袋袋平安, 你出得唔似樣最大影響係你隻野既銷路, 唔似樣對該明星都唔會有咩壞影響, 我使鬼理你出得似唔似樣.......

大家何不回想一下一啲走樣既出品......估下究竟 HT 有冇肖像權呢......
同時又再回想一下一啲似樣既出品......估下究竟今時今日既 HT 可以出得起錢請既師父雕得唔似究竟會係 "不能" 還是 "不為" 呢?
是有的
您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 6 字節 系統限制: 15 到 10000 字節
是有的
您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 6 字節 系統限制: 15 到 10000 字節
domo 發表於 5-3-2013 11:23 PM

如果全部都有.....有啲真係走得勁.....
講真有呢個可能性。。可能第一集captain america就係無持個人樣肖像權, 只取得角色版權。 仲有個陣既mark 1, 2.0 都真係好唔似下。。。不過個陣可能係技術問題啦
講真有呢個可能性。。可能第一集captain america就係無持個人樣肖像權, 只取得角色版權。 仲有個陣既mark  ...
maxy2k 發表於 5-3-2013 11:33 PM

基本上美國隊長版權同 Chris Evans 肖像權分開計都好合理....
今時今日既頭雕經過咁多年發展, 小弟覺得要似總會似倒.....
就算似唔十足都唔會搞倒唔知係乜水咁既樣
特別係肖像權唔方平, 買番黎出得唔似咪好搵自己笨?
Obama, 牌王頭...{:1_222:}
body另計  另外ht新body連疑似頭都慳番
body另計  另外ht新body連疑似頭都慳番
domo 發表於 5-3-2013 11:40 PM

好一個 "疑似頭", hahahahhaa
Obama, 牌王頭...
darknight 發表於 5-3-2013 11:38 PM

牌王? 即係邊個?
基本上所有 素體 TTM Body 全沒有版權,以前 HT 軍事系列全部也沒有版權

所以可以肯定今後 所有 素體 TTM Body 不會再有任何頭雕 :44:

HT 亦不會再製造任何純軍事 action figure {:1_217:}
頭像被屏蔽
小朋友,玩具版權 / 個人肖像版權 並非一款一款計算

而是以年期計算

當然合約的細節是極其複雜

不過可以告訴你,同一系列的電影,同一人物不會存在 沒有肖像版權的問題 :(
小朋友,玩具版權 / 個人肖像版權 並非一款一款計算

而是以年期計算

當然合約的細節是極其複雜

不 ...
Gretzky99 發表於 5-3-2013 11:55 PM

意即 HT 所有出品都有演員肖像權?
回復 13# movie_arms

ht係07年08年起哂朵後   
印象中除了交剪手愛德華  鐵血隻billy外
基本絕大部分產品都有拉神
意即 HT 所有出品都有演員肖像權?
movie_arms 發表於 6-3-2013 12:02 AM

佢所有嘅應該係角色嘅肖像權,而唔係演員嘅肖像權!