Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 12吋新手請教一下

常聽說皮制衣物破爛只是遲早問題, 小弟最近新買一隻rah南斗水鳥, 一開盒觸碰就皮帶就斷了:cool: 下身褲襠亦裂開, 請問一下這個情況常見嗎? 現在好怕隻健次郎都係咁, 摸上去感覺好唔實在想浴咁款, 好怕"摸"爛, 其實佢地果D係皮嗎? 或者係其他材料? 最近買左隻1/4既啊諾, 又係皮....{:1_240:} 請指教一下....
常聽說皮制衣物破爛只是遲早問題, 小弟最近新買一隻rah南斗水鳥, 一開盒觸碰就皮帶就斷了 下身褲襠亦 ...
gominggo 發表於 3-3-2013 04:50 AM

Medicom 果D非真皮,係仿皮料,裂開再粉碎係常見問題,尤其長期未開盒嘅有更大機會

EB隻阿諾你可以趁佢新用D仿皮或皮革保護濟搽下,我D 有皮或仿皮嘅figures 都係咁,㩒好多

可以試下用牛魔王保護液或zymol leather conditioner
仿皮能不買就盡量別買
非常難保養......尤其時間過越久的玩具越不要買比較好...{:1_200:}
回復 2# Dr.AL

大致上同意, 其實唔止medicom, hottoys都有爛皮, 本人隻m-icon馬龍已經爛了很久.
不過我想講多少少, 黑色假皮(有布底的那一種)爛的速度係最快的, 其他顏色的假皮就耐玩d.

但黑色假皮都有例外, medicom曾經出過一隻櫻島一號2.0, 那隻假皮沒有布底, 此figure完全沒有爛皮問題.
:64: 謝謝各位,
敢問eb隻啊諾既皮係咩料?!
:64: 謝謝各位,
敢問eb隻啊諾既皮係咩料?!