Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 希望HT做番D野打擊炒風

回復 27# 改咩名好?

同意,多DC兄冷靜D唔比錢買,自然跌,係嗎
佢講既會員制唔同現有既VIP, 會員制只不過可以訂野,同VIP 有折唔同。我以前諗過都覺得可行,一來可以將聯絡 ...
shing0405 發表於 1-3-2013 11:14 PM

終於有C兄完全get 到我想法,好開心{:1_221:}
其實炒家一樣可以係用家,用家有時又係炒家,我都有放過貨,你都可以叫我炒家,但我唔會拖住十幾個南亞加C9去買HT野累其他C兄排長龍,堯亂正常消售,另一斑原本想訂貨既C兄訂唔到而迫住同D炒家買貴貨。又比如你想睇波第一日去到售票處D飛去到已被黃牛黨一次買哂,加一千賣番比你,你順唔順氣?
所以我只係想控制炒風,唔係消滅炒家,
點解會咁講, 思維很有趣
我僅有的四款hottoys
都是在有得訂的時候去訂
訂唔到, 無訂到, 怪唔到人吧?
拎唔拎到就是時間問題吧
我batpod遲訂, 都要等到解禁一刻先有得拎lor
回復 33# Endless

認同ching,訂唔到只可以怪自己
唔係隻隻都好似black widow咁7日截訂既
catwoman頭幾日都係勁多人,我第五日去排左半個鐘,之後幾日應該更快吧?
DX12果陣我未入坑,七月尾截訂前同女友去HT睇辦,根本唔駛排隊...
點解會咁講, 思維很有趣
我僅有的四款hottoys
都是在有得訂的時候去訂
訂唔到, 無訂到, 怪唔到人吧?
拎 ...
Endless 發表於 2-3-2013 12:47 AM

是很有趣的,所謂正常情形下想買但係買唔到,其實無銫對定議的。比如用Bw單野為例,HT開訂到cut大約兩星期左右,其間我去過三次,應該第二第五同八日左右,但係排隊情况係我接受唔到(起馬兩三粒鐘,放工去到都七八點啦大佬呀),當然有兩次係放工後一次係六日時間,(唔好叫我唔番工買野玩或者叫呀媽老婆同請人排牙咁呀先叫正常wO),我認為咁情况已經唔係我唔想買而係被阻撓而買唔到。好似住上水D阿媽想正常買奶粉但比D水貨客大手買哂一樣,唔同既只係佢地冇得唔買,只可選比多D$或者走去第二區找,情况淒慘好多,市場市場咁就係被撓亂。
當然我自己唔知或唔記得訂或者特登唔訂等出貨見到大貨好才後追係另一回事,自己既問題或者決定唔通仲話人炒,覺得價合理米比$人讚,天價米怪自己觀望囉,慢慢等啱價先入囉。
所以炒家存在建康情況下可以幫供方先接收一批貨待善價而沽,又可以幫到因各種原因須要後追心愛貨物既玩家,做到三win。
唔建康情況就係比佢地搶哂貨源,造市抬高物價。我係講緊控制唔健康情況,炒家唔好搶哂大部份貨。
其實H丅三寶都試過網訂,只不過做好D,訂完定個時間比$,同拎貨時分批拎就乜都較掂,有幾難姐,勳漫同佢排下隊做show一次半次米當做粉絲幫佢賣廣告囉。咁樣炒家手上一樣有貨,大家有得玩唔會側哂一邊。
HT 如果有心打擊炒風其實好簡單姐
出任何一隻新品 vip 頭3日優先預訂
派貨果陣頭批 都係vip 貨
優先訂又可以減少左炒首日單人數
可能有人會各得對街客不公平
所以要恢復vip 會制 半年8隻
vip優先唔緊要,但係要限購,因為炒家一個月都唔止8隻,入vip容乜易,咁樣可能仲頃側。

睇完有少少亂
ME=新仔
請問去HT訂野係咪要做會員先?
同埋點做VIP?
同埋我點知佢幾時開始訂 ??

PS 順埋問埋 岩岩先睇到The Amazing Spider-Man  係咪冇得訂啦??
睇完有少少亂
ME=新仔
請問去HT訂野係咪要做會員先?
同埋點做VIP?
同埋我點知佢幾時開始訂 ??

PS ...
rnc 發表於 2-3-2013 05:21 AM

請問去HT訂野係咪要做會員先? 唔洗 / 無設普通會員
埋點做VIP?e 家已經無得申請vip (為多謝開業初期一班狂熱者支持, 買野有九折或特別版簡)
同埋我點知佢幾時開始訂 ? 要時時留意住網d圖, 一出圖就差唔多有得訂,可以打電話問, 跟住鬥快鬥多人去搶訂單, 賣夠訂單就截單, 首兩日單通常快派貨, 遲出d單有牌慢慢派, 派半年都有, 例如dx darkknight d單到e家唔知派完未?
其實HT都唔知幾鐘意班炒家,如果唔係班友將件野炒貴晒,HT又點可以大條道理加價都大把人覺得平呢...
好似mark7 $1530 其實幾貴...但當大家見到mark4同mark6炒到咁 就會覺得好平。
又講呢個題目? 算吧啦, 根本hottoys自己都唔會理, 佢自己仲想你d人係咁炒tim, 等條龍有咁長排咁長仲好啦, 跟手d 12吋用料就越整越差, 係咁整多d無離頭廢物配件, 個價就係咁加, 呢個就係hottoys既方向啦.
vip優先唔緊要,但係要限購,因為炒家一個月都唔止8隻,入vip容乜易,咁樣可能仲頃側。
mayee 發表於 2-3-2013 02:41 AM

可以要佢哋入八隻也要不同款,重複只當一只。另外網上訂購也是好方法。小弟認為開分店唔係唔好,但老實講,除了熱門嘢開訂/派貨要排隊外,其餘時間其實TD啲員工幾得閒。:ar:
其實只要有貨量,就唔使炒,同樓一樣,
你睇下現在TonyStark,仲有得訂,
當然如果你現在唔訂,將來睇了ironman3後又無得訂而後悔,
那就應該關自己事,唔關人地炒唔炒事了。
又講呢個題目? 算吧啦, 根本hottoys自己都唔會理, 佢自己仲想你d人係咁炒tim, 等條龍有咁長排咁長仲好啦, 跟 ...
henryay 發表於 3-3-2013 06:42 PM

有時唔一定要有人排隊排開巷先叫生意好有人氣,HT又唔係做食市,有人排即係D野好食多D人幫診,我想係TD既兄弟都唔會睇多唔多人排黎決定買唔買啦,不過HT老板點諗,目光短淺就真係唔知,可能佢真係以為龍長D可以威D,見下報仲正啦,不過eD只係地區性noise真正作用有限,真正決定多唔多人買始終係quality品質同掌握客戶需求,好似MK5,品質好一標去唔到貨。

今時今日,HT對自己客戶到底認識有幾多,年齡羣係點?喜好係乜完全無確切記錄,eD係可以做到好既話對一間公司發展路向絕對有作用。其實eD資料都係公司重要資產,不過好似星爺句金句:就算擺係佢面前都唔識珍惜到冇先黎後悔。
自由市場,貨限量,受歡迎自然會有人炒。HT只係一間公司唔會同玩家講心,炒家更加唔會、只要D貨賣得賺到錢,貨係邊個手真係采你都傻。玩具不是必需品唔買只係心靈上有損失。至於炒家排隊黨,唔係玩家可以控制,當件貨炒到天價,只有選擇唔買,如果大家都唔買(無可能)自然就會減價,全都係市場主導。