Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 希望HT做番D野打擊炒風

如果先到先得真係合理無問題, 而家CY出辡招黎壓樓市炒風咪好唔口岩囉, 點解D市民仲日日要佢快D想 ...
mayee 發表於 1-3-2013 05:26 PM

我都唔知你係天真定係蠢 {:1_206:}
我兩樣都係,因為我唔識用2千元買值千多元的BW然後話自己有幾愛Dfigure
好難喎!呢個始終係自由市場!
有價先會有市嘛!同埋要點先可以分到邊個係炒家?
炒家都可以扮玩家喎!定 ...
qiy 發表於 1-3-2013 04:32 PM

其實一個市場內有炒家存在唔係懷事,原因係炒家可以為真正供應者與需求者提供潤滑作用,比如為供應方另市場起哄激發消路,為需求方提供已斷市未開封貨品。如果平𧗽得好對供求雙方有益無害。
但係如果市場失衡,大部份貨品先到炒家手中時,即是原需方要多付一筆費用才得到正常供方貨品時,就應正視問題設法取回平衡。
言論可能得罪很多朋友,小弟只想求個共存方式,萬莫見怪。{:1_195:}
回復 18# mayee

其實共存嘅辦法唔係冇,但推行有啲難度囉。
只要增加炒賣成本及取貨嘅限制。
咁起碼減少咗炒單。單少咗自然炒貨嘅會比較困難,因為個本大嘛。
如果取貨必須使用落order時嘅手機作核對。
及出示相關證件核對身份。
咁...已經阻攔咗大多數嘅炒賣。 {:1_204:}
當然,同時增加員工嘅工作啦!仲要增加攞貨嘅時間喎:47:
回復 19# qiy

C兄方法好進取,唔使敢煩整會員正,用手穖NO認証{:1_210:},起馬控制炒家入貨量,好過要員工目測,佢地成功入多D貨幾會又大D,點錯相又有糾紛。當然佢地狂出電話咭都得既。{:1_203:}
HT其實唔會理有冇炒家,只會care賣到幾多隻figure
HT其實唔會理有冇炒家,只會care賣到幾多隻figure
kid. 發表於 1-3-2013 09:40 PM

Ht d大老板,有一日如果個個客都咁話你,你覺得點?
Ht d大老板,有一日如果個個客都咁話你,你覺得點?
mayee 發表於 1-3-2013 09:49 PM

冇野架,好似好多人都係一路鬧個辦做得唔好,一路去排個幾鐘隊落訂
除非全部人都唔訂or一堆人去HT門口抗議,咁都有D機會既
其實買野玩姐,又唔係買樓住,唔係必須品,唔洗請願抗議咁激既,why so serious !
如果覺得成人比人玩,忍到咪繼續被人玩囉,忍唔到咪玩少D,反正兩千隻炒野價可以成部遊戲機都買到,唔驚買唔到其他野打發D工餘時間W〇!最重要係想掙你D錢果個都唔緊張囉。我地河包D銀紙先係神聖既選票,自然會投入最有誠意掙D錢既人袋裏面。:61:
回復  catcat06123

其實HOT唔HOT都好, 我林無人想排兩三粒鐘買野, 仲要同前面D排隊黨一起排條氣都頂住啦 ...
mayee 發表於 1-3-2013 03:06 PM

會員制....我唔睇好....HOTTOYS 會開番......

你講既問題 開分店會解決到囉{:1_220:}
回復  smartboy

其實除BW等少量玩野玩限量, 其他都係先收訂後生產, 收訂不足就拖長收訂其至夠數為止,HT基本封了蝕本門才出貨的, 問題係出貨是分批的, 首日單同幾日後單可以差幾個月, D炒家就係用E個時差拿著數
mayee 發表於 1-3-2013 03:24 PM

有人買...就有人賣...

就好似Tony Stark甘....仲有得訂...但首日單 幾D 都有人買
我兩樣都係,因為我唔識用2千元買值千多元的BW然後話自己有幾愛Dfigure
mayee 發表於 1-3-2013 06:55 PM

好簡單....唔好玩就可以了~
回復 25# 改咩名好?

上網訂仲快
其實點樣分炒家同用家先?
如果用家買左隻 figure , 過左一排屋企無位想放出去, 但個價已升左一倍,
個用家用炒價放出去.. 咁個用家仲係唔係用家??
頭像被屏蔽