Toysdaily 玩具日報

樓主: cliffordchan107

[劇場創作] (負能量post) 高達的悲觀世界

回復  cliffordchan107

我果時都係"良粉"..最愛黑豹列傳..同埋海虎123
老文 發表於 25-2-2013 01:50 PM

我記得老文兄你講過你有出席黑豹抄襲海虎讀者會~~
回復 31# cliffordchan107

係呀...haha...我就係當日提馬sir佢畫過既"陰陽使"...係參照"佐治童子"果位漫畫迷{:1_226:}

係呀...haha...我就係當日提馬sir佢畫過既"陰陽使"...係參照"佐治童子"果 ...
老文 發表於 25-2-2013 02:08 PM

早期華英雄的面相, 都有不少池上遼一的影子, 當然後期許景的街霸, 將這種面相更發揮光大, 而且連分鏡也抄~~
回復 33# cliffordchan107

許景...唔識畫右邊面...睇佢d漫畫好辛苦{:1_225:}

許景...唔識畫右邊面...睇佢d漫畫好辛苦
老文 發表於 25-2-2013 02:17 PM

好多漫畫家都係, 可能大多右撇子關係, 我影相都會咁, 通常都影慣左邊七三面,
(如老文兄你頭像), 調番轉就唔慣,
當然, 對於資深的漫畫家, 無論高低抄角度影面相都唔會走樣,
好似井上的SLAM DUNK, 後期畫的人物動態真的出神入化,
雖然有人話參考到NBA入面的動作.
回復 35# cliffordchan107

原來係咁...唔講唔知:$
interesting and creative.{:1_208:}
回復 36# 老文

因為我細個成日都想做漫畫家, 成日用習作簿黎畫公仔, 都係剩係識畫三七面~~
回復 38# cliffordchan107

中小學時...我都係咁...而就係因為咁...所以費事讀大學....:51:

中小學時...我都係咁...而就係因為咁...所以費事讀大學....
老文 發表於 25-2-2013 03:00 PM

我當年就係走錯了這條路, 明明自己沒本事, 偏要勉強來,
最後一事無成, 還花了不少青春......痘~~
雖然 G3 主色是灰色, 但也有其他色彩在他身上.
4mm 發表於 25-2-2013 05:47 PM

對呢, 其實G3不是全灰色的, 中間也有不少藍色, 和少許紅黃點綴,
初時屬意找美玩MARVEL LEGEND X-FORCE DEADPOOL,
因為他身上較少其他彩色, 可是最後卻沒買到,
唯有用回EMIA GUNDAM,
效果也不太好~~

如有其他黑白版玩具, 或可再玩類近的題材劇場呢~~
對呢, 其實G3不是全灰色的, 中間也有不少藍色, 和少許紅黃點綴,
初時屬意找美玩MARVEL LEGEND X ...
cliffordchan107 發表於 25-2-2013 05:51 PM

哈.... 我意思不是選角問題!
而是我們應留意我們所擁有的, 不應只看我們所沒有的.
我老婆就話灰色都是色
G3應學習接納自己.
哈.... 我意思不是選角問題!
而是我們應留意我們所擁有的, 不應只看我們所沒有的.
我老婆就話灰色都是 ...
4mm 發表於 27-2-2013 10:02 AM

大大這個角度想也不錯呢,
如你所說, 起碼G3還有ZETA,百式,MK II等朋友關心,
你的角度對這個劇場, 也有另一種樂觀的啟發, 謝謝~~