Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Ironman 3 電影今天上映! 之 熱烈期待! 歡迎觀後感(含劇透) 3.75玩具無無聊亂入!

回復 58# gumng

作為收藏家我絕對同意hasbro真係白白浪費咗ironman3的版權 :time:
感同身受,太浪費了!!

一面倒傾向兒童市場,太浪費了。

成人市道,留比其他公司?
無明: 發表於 15-3-2013 01:15 AM

真人真事,上星期我同7歲的侄去斗城,他和我一樣是鋼人迷,看完之後拉咗我去買紙箱戰機模型&angry bird 車仔。
回復  gumng

作為收藏家我絕對同意hasbro真係白白浪費咗ironman3的版權
Assassin 發表於 15-3-2013 01:23 AM

我不清楚自己是否收藏家?或什麼專家?
但作為消費者,看見這個價錢和這種水準......除了覺得浪費了版權,就是覺得通貨澎漲,受害的就是消費者。
呢個世界總有支持和不支持兩方, 就看我們的梁先生就知道, 明明是.......但總是......
對不起的是小弟又 ...
gumng 發表於 14-3-2013 11:29 PM

當然記得,孩佬今日變本加厲亦不是我提出的,請看標提。
只食同一種肉問題亦不是我提出的。
事實是孩佬再三退步,請搞清楚我係用消費者心理去發聲,去鬧孩佬,而不是明明自己不會去買,看見別人投訴,而不清不楚地去標籤他人
回復 59# 無明:

只可以話亞洲人有太多好的選擇:51: 日本d廠,又好大機會買到

但係歐美要買hottoys,加埋運費應該都幾金; 係無得簡的情況下,現在除&#21655;玩6寸或者儲開某系列……就只有支持哩D硬膠玩具:55: 加上外國地方大,買隻發聲哩款都唔覺阻定:71:但香港地方細,下下買哩d邊有位擺><又做唔到太多pose;真係計過度過先買:34:

睇過youtube外國人對今次3.75 D玩評,真係唔洗評;見佢地玩都玩到好無癮:26: 完全感受到

孩佬的市場係全世界,就算再廢;都有d款好好賣~電影一上,又加快個銷售進度……
事實是 ...
avengers2012 發表於 15-3-2013 09:24 AM

avengers2012兄,

算La,大家根本冇野好爭論,大家感受基本上是一致。

Ironman 3 出成咁,大家一樣因為冇得玩而不爽,對嗎?

不過理性D想下,今次出得較兒童向對大市場商業來說不是罪,

死罪是,

一,兒童來說,太貴亦不精美。

二,我地冇得玩!!

以消費者批評大廠商是無可厚非,拿住咁大&#20010;拉臣和市場,

批評下,鬧下都唔得咩?當然可以。

件玩具出得差也可以鬧下,發洩一下。

不過唔好鬧人,保持區內和諧,你我大家有責任嫁。

至於變本加厲之題,當然也是我的意思,消費者角度看,

自Ironman 2 Thor等3.75盛世開始,

我地都見到產品的兒童向同收藏者向的平衡。

大家話,&#21873;唔&#21873;先?

每次電影玩具,多joint又精美3.75 figure盒內總有一兩件射彈玩具跟身,

老老實實,

射彈這個玩意是大家收藏者想要的嗎?I dont think so.

收藏者愛配件,不愛射旦。

但就是這曖昧的組合為系列帶來平衡。就是大人細路都&#21873;玩,兩&#36793;都有照顧。

系列中也定有低關節figure加大件的車或飛機之類的兒童向產品,大量兒童可以買這個。

平衡。

人人有得玩。

現從舊年Avengers 2012 開始,

電影玩具逐漸步向兒童向,以至今年的3.75大人冇得玩。

失左平衡,仲唔係變本加厲?

下話?
我不清楚自己是否收藏家?或什麼專家?
但作為消費者,看見這個價錢和這種水準......除了覺得浪費了版 ...
avengers2012 發表於 15-3-2013 09:13 AM

絕對感受到你對孩佬的恨意。從你的名字可見你愛Avengers,但2012冇得玩Avengers電影375玩具。

怨恨怒氣可想而知。
事實是 ...
avengers2012 發表於 15-3-2013 09:24 AM

我想信無明兄都係同大家(至少我和你)一樣好唔like 孩記今次出的 ironman3 3.75", 放心吧!

亦好同意你 "溫水煮蛙" 和 "垃圾玩具" 呢兩句!!

但係無求又點會有供呢?? 現況是係人家求的, 跟我們(至少我和你)求的是不一樣, 認同人數又不夠人家多, 講咩都無用; 況且人家喜歡食咩咪食咩law, 食好食壞都係人家&#22021;事, 自己唔有就ok, 無謂再好心做壞事了!!

沒人理解, 只會令自己變成異類 (雖然我都係), 無謂浪費手力再去打字了, 讓所有事情隨風而去吧!!
咸魚青菜, 各有所愛. 我自己都唔喜歡近年來的玩具, 主要是因為太"兒童向", 不過我又覺得, 佢keep住咁出又仲咁多生意一定有佢道理, marketing research佢地一定做過唔少. 自己唔喜歡大不了唔買, 買玩具只係想開心下, 輕鬆下~我去o左toyrus, 望見一大堆ironman figure最後一款都買唔落手, 不過又無咩所謂, 都係一句: 大不了唔玩~

至於各玩家有自己意見好平常, 大家都係share下意見, 無話一定是絕對的, 唔交流又點學新野??
avengers2012兄,

算La,大家根本冇野好爭論,大家感受基本上是一致。

Ironman 3 出成咁,大家一 ...
無明: 發表於 15-3-2013 12:39 PM

老老實實,以往的電影3.75"系列並不是多joint, 而係3.75"的基本joint。
由頭到未我都無同人爭論,我只係回覆其他人, 唔好誤會。
我想信無明兄都係同大家(至少我和你)一樣好唔like 孩記今次出的 ironman3 3.75", 放心吧!

亦好同意 ...
gumng 發表於 15-3-2013 03:20 PM

噤又係!鐘意食就食多d!食多d!食多d啦!
總於明白為何看到一些交流最後也會變成這樣的局面
原來除了自身的態度問題
很多時的原因是還沒有真正理解他人表達的是什麼
難怪會發展成這樣
回復  無明:

只可以話亞洲人有太多好的選擇 日本d廠,又好大機會買到

但係歐美要買hottoys,加埋 ...
ChrisLamXYZ 發表於 15-3-2013 09:30 AM

傳聞孩記美國果邊炒&#21655;約200人, 唔知真唔真??
如果係的話, 相信IRONMAN 3 落畫後, 會更多人被炒.........
回復 73# gumng

唔知係咪炒D見議將3.75減哂關節的員工?簽定協議書;&#22001;~如果賣得差過之前就要執包袱:^

由Gijoe>avengers的銷量仲未變差,但到蜘蛛俠開始下滑; 如IM3都無起色,就更多人走……所以之後THOR2 3.75係由另一部門策劃來挽回銷量{:1_218:}

自我忘想中:DD:DD
回復  gumng

唔知係咪炒D見議將3.75減哂關節的員工?簽定協議書;&#22001;~如果賣得差過之前就要執包袱: ...
ChrisLamXYZ 發表於 16-3-2013 11:44 AM

如果係真,好大原因係上年avengers玩具造成,成間斗城都係死貨。Spider-Man 系列一向都係底年齡向。
我諗點搞唔到不過上面班高層,大公司諗埋縮數果班唔會係下面班人,但被炒的大多數是下面果班。