Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Ironman 3 電影今天上映! 之 熱烈期待! 歡迎觀後感(含劇透) 3.75玩具無無聊亂入!

以商品計我唔認為今次玩具系列係垃圾, assemblers系列對準小朋友市場及iron man熱潮, 利用im3多種裝甲既設計配合自由發揮為題, 小朋友係會玩得開心, 亦鼓勵佢地買多幾隻
如果有去豆豆睇, 有隻魚三既大隻iron man又係小朋友極品, 大得黎上色真係唔錯

對收藏家市場計 iron man 3 玩具真係垃圾, 因為根本就唔係為收藏家而製作
我食素既, 就算你比碟鵝肝或和牛我都係垃圾, 因為我跟本唔食肉

頭盔/利申: 無打算買im3玩具 (跳樓價除外)
好嘞,忙完一輪,現正正式式回下大家的post。

金五兄,梗係不是馬後砲,在我的意識中,

一 ...
無明: 發表於 13-3-2013 11:07 AM

無明兄貴人善忙, 當然唔會記得小弟當日的 "廢話" 啦!
貼回我的 "廢話" 在這裡就無謂了, 再登幾多篇都一樣, 總之聽得明就明, 聽唔明就KEEP住ENJOY啦!!
(P.S. 如果孩記保持3.75" IRONMAN2/THOR1/CA1/MU的質素, 出有基本關節的3,75 MAVERL 玩具, 小弟仍然會支持!!)
以商品計我唔認為今次玩具系列係垃圾, assemblers系列對準小朋友市場及iron man熱潮, 利用im3多種裝甲既設計 ...
Assassin 發表於 13/3/2013 08:03 PM

可惜那些只食牛肉既人永遠覺得只有牛肉先係肉,
雞肉豬肉其他乜肉都係垃圾,
看不起那些會吃雞肉豬肉的人,
永遠認為會吃雞肉豬肉的人是不智或被矇在鼓裡.
當然, 這想法在個體的角度是沒有問題,
但如果演變到要用文字言語去醜化或攻擊其他人,
呢種行為就確實無謂又冇意義.

玩玩具本身意義係乜唔通到了現今社會時已經變了質?
究竟宜家玩玩具係追求玩玩具既快樂,
定係追求可以凌駕其他人既優越感呢?

只係表達對玩具公司的不滿,想它做回應有的基本質素而投訴,唔好再出垃圾,竟然.......
追求者的方向果然??????
真心認為醜化他人對投訴玩具公司/希望玩具公司改善完全沒有幫助~
完全不明白兩者有什麼關連~
何況已先入為主標籤了他人,
更不用討論究竟有多少客觀的論點帶出來~
看不出有什麼行為是真的為了希望玩具公司有所改善.
3.75" Avengers 已經是垃圾,3.75" ironman 3 更加係垃圾之中的垃圾,跟隨的Thor2 3.75”又變回垃圾,但 ...
avengers2012 發表於 12-3-2013 12:50 PM

真係冇腰?有冇人有图可以睇到冇?我想佢有啊。

但就算冇,都好精美呀。

但就算冇,都好精美呀。
無明: 發表於 14/3/2013 07:40 AM

點睇都唔似係垃圾,仲有電effect鎚的確唔差,但,幾時上?

醜化定係神化?
鬧玩具公司的確係無直接幫助,但質素差及每況餘下卻是事實,表達個人意見有何問題?標籤玩具質素還是標籤他人?自己諗諗?
肉食者論就不是標籤他人?
事實並不是只食某種肉的問題,而是質素的問題。
以往用$80可以食到一碗白飯,現在用$100竟然食一碗粥水,什至是變壞了的x水;食客發聲,反比.......
的確喜歡食什麼是個人問題,但食物質素變壞亦是事實。

但就算冇,都好精美呀。
無明: 發表於 14-3-2013 07:40 AM

Thor 關節80%跟avengers版相似,怎樣看都是無切口線,無胸,腰關節,當然本人亦希望有,但無的機會相當高!
以商品計我唔認為今次玩具系列係垃圾, assemblers系列對準小朋友市場及iron man熱潮, 利用im3多種裝甲既設計 ...
Assassin 發表於 13-3-2013 08:03 PM

對兒童市場而言,Assemblers系列延伸了三年前

Ironman 2 正斗3.75 figure盒內附送的"Card game"!!!

Card game滿足兒童自由發揮组合不同的Ironman。

就算是成人也感趣味。{:1_220:}

但此趣味由附屬品登堂入室坐正,成人Fans就喊唒,兒童就笑哂。

我帶兒子去TsT斗斗睇,佢見到一大堆自由組合的Ironman眼就放光!:shiny:

再看看一魚的四方盒裝包裝精美,仲有可特續發展性的玩具(買多幾盒),加上不斷播放的ironman 3廣告催眠之下…………:75:

佢提出想把用來買科學實驗叢書的一魚,買一盒Assemblers。:handshake:  

一百元的命運,應該何去何從?

已為人父的你会知道的。

好嘞。

第一,Assemblers一出,細路是否開心?是!

不計佢關節、detail都少,但是否一件好玩具?只能說尚有更好的。(如上比喻)

論啟發性呢?三年前已經有Card game, 已經都很有啟發。今次只不過是滿足兒童把其立體化的慾望。

所以,我覺得也不是一件滿分的兒童玩具。但下面先至係重點。

第二,家長角度,就算比細路玩,又使唔使咁貴呀????

我見个 "Ironman條狀" 發射器,要魚多,大佬!貴到呀?:no:

發展小童市場我冇野講,貴到咁離譜,就真係過份呀!?
Thor 關節80%跟avengers版相似,怎樣看都是無切口線,無胸,腰關節,當然本人亦希望有,但無的機會相當 ...
avengers2012 發表於 14-3-2013 08:57 AM

唔係喎,手腕,腳跟都有joint wor!?

另一問題是Thor腳長手短,比例差一D。
對兒童市場而言,Assemblers系列延伸了三年前

Ironman 2 正斗3.75 figure盒內附送的"Card game"!!! ...
無明: 發表於 14-3-2013 10:24 AM

利申:小弟有「玩」開3.75,唔係「儲」開,亦曾為3.75瘋狂甚至高追。但不算死忠。
小弟在IM2我開始入坑,之後MU,GI Joe...但在Avengers 同蜘蛛俠開始,那種關節令我卻步。蜘蛛俠只買了super Posable,Avengers 只入了Loki〔因為有愛〕...

同意無明兄所言。
畢竟孩記只是玩具公司,世界性銷售的對象是兒童,如果佢地出到好似Bandai甚至Hottoys咁,對於一個家長來說,買比個細路ge,又似乎貴左少少wor... 亦唔見得有咩啟發性。
同樣關節唔同色的玩具(例如MU素體)多一隻唔多少一隻唔少。而電影系的3.75近乎不可動的,無咁大吸引力;可以留番比多D人買,唔使好似以前咁去撲,或者被迫成set入手。相反如果我們覺得佢呃錢,可以選擇唔買,而家起碼因為咁而上左岸。玩少一隻唔會死的,小弟依然對住隻唔太多可動但質素好的Iron Man MK1扭得好開心。
就算要把例子定義為一類肉也沒影響,牛肉=和牛,雞豬其他肉=肉片�漢堡,質素依然係質素,但係係變低唔係變壞。所帶出的意思也是一樣。
何況由頭到尾都唔係針對住「表達個人意見」,請先理解一下。
究竟什麼用詞係醜化他人,什麼係討論玩具,都應該唔難分辨。
當然你見到物品升價降質可以唔買可以同他人分享可以投訴生產商,但醜化其他應該有自己選擇的人就是問題。
唔係喎,手腕,腳跟都有joint wor!?

另一問題是Thor腳長手短,比例差一D。
無明: 發表於 14-3-2013 11:10 AM

Thor腳長手短係設計的錯覺。Thor兩腳中間的最低點〔藍色線〕係前面塊布,唔係褲浪。正常人手垂低去到大腿ball-joint位底部〔綠色線〕係差唔多。
講真, 孩佬Avengers個d我一隻都無買過, 之前一魚可以買到ironman 2質數的玩具, 而家同樣價錢, cut晒關節, 唔係求其到咁呀?! 十幾蚊一隻扭蛋關節仲多過佢, 真係接受唔到lor......