Toysdaily 玩具日報

[新聞] 「駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,莫非不第人還井,亦似經營乏本歸」

:42:............

鄉議局主席劉皇發去到沙田車公廟,為香港求得下籤。

劉皇發在一眾鄉議局成員陪同下,為香港求得95號籤,是下籤,籤文為「駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,莫非不第人還井,亦似經營乏本歸」,意思是要慎防小人,並指凡事不利。

解籤的車公廟廟祝指,解讀籤文時,指主事人要做到政通人和,生活就可以安定,劉皇發拒絕評論,籤文中的小人是指誰。

我會咁解
姐係話意氣風發咁上路做"實"事
倒頭黎都係得個吉

我反而覺得正正反映依家個政府
虎頭蛇尾
心頭高諗住自己一定得,點知到頭黎咩都做唔到
就賴咩"小人":42:
車公支籤真係準到無人有, 年年都中......
車公支籤真係準到無人有, 年年都中......
fukada 發表於 12-2-2013 11:35 AM

▼_▼" 的確係好準.......。
回復 4# 太歲

簽要夾人運,地運,某D情況劉皇叔句下簽都係好錯唔晒...
問題係呢支簽,夾住香港就點睇都唔只有小人咁簡單.
昔日香港揚名國際,經濟掘起成為四小龍之一,應了"駟馬高車出遠途"
咁今朝赤腳返回廬...點解呢?
回復  太歲

簽要夾人運,地運,某D情況劉皇叔句下簽都係好錯唔晒...
問題係呢支簽,夾住香港就點睇都唔只 ...
warxv 發表於 16-2-2013 03:04 AM

嘩~講到已經成為歷史既四小龍往事~
唔駛用簽單睇呢二十年都係炒賣無發展過其他野,
就算家陣開始追,落後左二十年~~~都唔知點追~
嘩~講到已經成為歷史既四小龍往事~
唔駛用簽單睇呢二十年都係炒賣無發展過其他野,
就算家陣開始追 ...
太歲 發表於 16-2-2013 04:21

依隻小龍已經由一個可以自食其力既有為青年變成一個『飯來張口,錢來伸手』既中年
:oh::42:..................