Toysdaily 玩具日報

查看: 13525|回復: 18

[詢問] 有打開Yahoo Blog 既你請進 (已更新死訊)

話說今朝入blog 睇番自己最新果篇文章既時候,
發現文章下半部份唔見左,
大前題係自己冇刪除過,而尋日下午睇果時仲好地地。

即時sd mail 比yahoo 客服睇下救唔救得番。
不過真係好sad,打好既文章內容話唔見就唔見。

如果救唔番真係停左個blog 佢算......
情況如下
http://blog.yahoo.com/_JIFWQ4TQZZQVHUID6SA7ECSUZM/articles/1275868/index

另外想問下你地會唔會back up 自己d 文章?
但會開另一個blog back up 定 back up 響word 呢?
多謝指教
其實呢d野全部都係自己既心血,點解唔另外save响harddisk做backup??
話晒果度都係人地既地方,佢一句唔該就可以delete晒,
真係毫無保障,而且Yahoo唔係未試過,早幾年都曾經試過話update,
點知delete左好大量既資料,仲話之前已經叫左客戶自己backup。。。
所以我都好耐無响佢度寫Blog。。。
回復 2# sundaydriver
多謝sunday 大大回覆;)
你講既update 事件我都有聽過,
本身諗住yahoo 咁大個平台點都有d保障,
到今日冇拿拿冇左半篇先發現有back up 既必要....
唉, 你講得岩, 篇篇都打幾日, 真係心血黎
今次好彩就半篇, 下次冇曬我真係會喊出黎

用Word back up 係咪最快既方法?
回復  sundaydriver
多謝sunday 大大回覆;)
你講既update 事件我都有聽過,
本身諗住yahoo 咁大個平台點 ...
神打魔帝 發表於 24-5-2013 10:59 AM

唔好客氣啦!:71:
都係純粹文字backup,用Word或者簡單文字編輯軟件都得啦,
不過都係視乎你自己既個人喜好囉。
回復 4# sundaydriver

好! 再次感謝大大回答{:1_227:}
今晚開始back up.....有成80篇:cool:
神兄,呢排你有冇試過打完成篇o野,
本來好地地,點知一出相,D 相變晒叉包,得番D 字?

我仲過幾次,
依家出post ,我先要 copy o左成篇o野,先敢撳果個掣....:angry:
回復 6# Garycharm

魔術師大大,
好彩地你講e 樣我就冇發生過wo,
係前排成日upload 唔到相, up 10張得 1張得,
仲要等勁耐{:1_222:}

冇左文章我都係第一次.....{:1_212:}

睇黎yahoo blog 愈黎愈唔掂當, 我都努力back up緊:26:
話說剛剛忍唔住打上去問
佢同我講話工程部果便進行左更新
文字內容如下

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

多謝您的查詢。

當您發表文章或留言有顯示不完整的情形發生時,請您檢查所發表的內容(包含:文字、圖片、html語法及空白格...等)是否超出系統限制,請您縮減字元或者將內容分開發表即可。

• 單篇文章字元上限為16,000
  • 單篇留言字元上限為 4,000
此外,您無法顯示全文的文章,還請您重新發表,讓您在使用Yahoo!BLOG上感到因擾,我們感到非常抱歉。

雅虎香港客戶服務部

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

即係話以後打文章都有個16000 字元既限制,而
最近期既文章都有可能受影響

而且佢地係冇任何補救方法。

只係叫你以後打bolg 唔好超出e個字數限制,Yahoo 咁不負責任既事都做得出?

而且你打超過e 個數目佢post 出黎會正接cut走多左既文章。

佢地整唔見你篇文就同你講你果篇文過左字數限制, 但明明本身篇文已經係星期日見左街,

佢地就話連最近更新既文章都有影響,一句唔好意思就可以隨便刪除人既野而唔去補救。

我打既文章就係咁長, 唔通一篇文要分幾篇黎打咩?

所以我會考慮停左個yahoo blog 佢, 真係好唔掂。
http://blog.yahoo.com/fangofthesun/

我好似冇事……?:(

不過Yahoo BLOG同TD一樣耐唔耐就跪低,所以都係做BACK UP穩陣點~ :o
回復 9# 太陽之牙

受影響既應該只係上星期既文章

不過佢話佢地既工程部仲更新緊,可能再之前既文章都會有影響

不知所謂{:1_222:}
回復  太陽之牙

受影響既應該只係上星期既文章

不過佢話佢地既工程部仲更新緊,可能再之前既文章都會 ...
神打魔帝 發表於 24-5-2013 05:25 PM

原來係咁…

Yahoo似乎想放棄BLOG服務,成日都出問題… {:1_216:}
我已決定淡出。

去FB 玩就算~~

http://blog.yahoo.com/garycharm/articles/1235067/index
所以我睇開既某位寫電影觀後感既Blog主已經轉左會好耐~~

http://kazuohk.blogspot.hk/2013/05/yahoo-blog.html
所以我睇開既某位寫電影觀後感既Blog主已經轉左會好耐~~
莫探員 發表於 31-5-2013 11:17 AM

剛剛試轉google e隻,
不過搞左2個鐘都唔多ok
就係冇yahoo 咁方便:cool:
我試緊,未慣,
不過打字、上載圖片,暫時感覺良好。
但係 Gmail Blog 好似冇得「分類」。

如果寫得多編,應該會幾煩。

http://garycharm.blogspot.hk/2013/05/blog.html