Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Sapphire

[玩具攝影] Maketoys Transformers Devastator 大力神 (黃色) final update 15-2-13 影埋合體相

maketoys 呢款無論大合體, 個別車型同人型都好
唯獨是一點我接受唔到既
就係6個人型企埋一齊o個陣佢地既高度好參差不齊
係未完全變型?睇你點睇!佢前臂果兩舊野係車mode時,設計上係比做腳果兩架車拖住。如果執著於唔 ...
Sapphire 發表於 15-2-2013 02:52 PM

絕對係完全變型。

兩隻手掌收納哂所手指後,係變做兩個發電機,俾兩個車拖住。唔算拆件。:71:
絕對係完全變型。

兩隻手掌收納哂所手指後,係變做兩個發電機,俾兩個車拖住。唔算拆件。
你好 發表於 15-2-2013 04:24 PM

冇錯, 變形後如果冇多餘件既話, 就係完全變形~:71:
冇錯, 變形後如果冇多餘件既話, 就係完全變形~
lokia 發表於 15-2-2013 07:29 PM

完全明白..................:78:
我都入左綠色版,真係好正
玩具人傀儡 發表於 15-2-2013 03:01 PM

想問下黃色果隻膊頭支野係唔係都拆得落黎做武器?一話係改良咗之後先可以,因為說明書無講,我又唔敢大力夾硬黎!:80:
好想買

但係好很貴。
百龍天舞 發表於 15-2-2013 04:01 PM

me too~~~ want him so much~~~~~
綠版先可以將釣臂拆落做武器, 黃版就無呢個設計

回復 35# Sapphire
綠版先可以將釣臂拆落:)做武器, 黃版就無呢個設計

回復  Sapphire
mankind 發表於 16-2-2013 12:18 AM

原來係咁,thank for your information, 咁都好,更加有理由同衝動買埋綠色果set!:p
冇錯, 變形後如果冇多餘件既話, 就係完全變形~
lokia 發表於 15-2-2013 07:29 PM
絕對係完全變型。

兩隻手掌收納哂所手指後,係變做兩個發電機,俾兩個車拖住。唔算拆件。
你好 發表於 15-2-2013 04:24 PM
可能比較上接受左halfeye同yamato vf果種完全變形既標準啦,在我黎講呢種絕對稱唔上完全變形,就好似無限合體咁,合體前後d件都會用晒,但果種我唔會叫係完全變形,而會叫佢做完全合體,今次mt giant情況亦一樣,個人亦不大接受打打下仗要加裝備或武器,然後可能打甩左或跌左,之後要合體既時候又要唔知去邊度執番件裝備/武器先會合到……除非咁,話愚兩個發電機係有自我意識既,可以自己行動,如g1 prime架roller咁,幫佢拖個櫃,咁就會叫佢做完全變形
呢隻係TFC的,個人覺得無maketoys咁好。雖然佢平d!
Sapphire 發表於 15-2-2013 03:53 PM

各有各好啦,講細節同觀賞度,mt好d
講把玩性同配generations既比例方面,就tfc襟玩(粗玩情況下)及配合d
因為我玩變形金剛就你貪可以得閒就拎黎隨手變兩變,可以唔駛太過就住就住、放心咁玩,所以個人比較like herc.多d,而仲有一點就係上面咪講到細節同觀賞度方面mt好d既,不過並非完勝,因為講到氣勢真係冇得呃,兩隻擺埋一齊果時,herc.個feel真係壓到晒,尤其如果放埋其他官方tf o係側邊時更明顯,亦係點解縱使giant細節處理較多較出色,但都仲有咁多人揀買herc.既原因之一
對。

我深明此道理,因為就係膠料硬,所以我話如果你夾硬扭佢,佢係唔會白化,而係‘啪’一聲就斷。 ...
你好 發表於 15-2-2013 10:55 AM
亦正係點解我少買日本玩具既原因之一,尤其係變形機械人,唔可以放心咁玩之餘卻要複複雜雜,差唔多每個步驟都要小心翼翼去扭,冇左個順暢感~_~

另外, 綠色版會有埋黃色版個頭俾你, 等你可以選擇換自己喜歡的頭型
:71:

而釣臂車的勾在綠版中改回可動, 不同黃版的一體過

回復 38# Sapphire
另外, 綠色版會有埋黃色版個頭俾你, 等你可以選擇換自己喜歡的頭型

而釣臂車的勾在綠版中改回可動 ...
mankind 發表於 16-2-2013 01:36 PM
+1
送多個新頭、釣臂可動+可拆下、黃版時既大部份問題都改好左,價錢又平過黃版,真係除左可能中意黃色配色之外,諗唔到任何其他理由會放棄綠色版而選擇黃色版

都認同呀, 玩變形金剛都係玩變形那種快感~:78:
雖然官方產品近年真係同第三廠比下去, 但有一樣野係官方比較好, 就係可好放心扭來扭去(新的mp除外), 但可能人大左, 玩法唔同細個, 而家都錫住玩, 就會喜歡外型同設計先:D

所以會喜歡呢隻貴貴的建造派, 而完全變形就睇個人喜好, 自己喜歡所有武器, 配件都可以裝回玩具身上而不用多出來放埋邊, 所以呢隻都附合自己要求 :love:

回復 40# 紫月葵
都認同呀, 玩變形金剛都係玩變形那種快感~
雖然官方產品近年真係同第三廠比下去, 但有一樣野係官方比較 ...
mankind 發表於 16-2-2013 02:49 PM
之前份工好講細節同仔細,所以玩玩具果時我盡量唔搞咁多野,但求暢快同真係"有得玩",所以我都好少將d玩具擺靚靚pose然後放入玻璃櫃裡面一個半個月先再小心翼翼拎出黎望兩眼、掂兩掂就當玩左咁~_~  所以點解我唔中意玩模型就係咁解,尤其係而家果d,以前細細個果種o靚仔都砌得掂既風格已經冇左,變成而家下下砌隻手都砌成半日咁,好似好多細節但實質上砌完之後又睇唔出既,然後砌完又唔玩得(我仲好記得細個時盒wing高達,砌完真係可以將佢變形又拎住佢飛黎飛去咁,新果隻就算唔諗價錢,相信都冇乜幾多人會拎佢黎變超過5次
所以我成日都說話,玩具叫得做玩具就係為左要黎"玩"既,任佢細節果d造得再好、變形合體設計再出色、可動性再高,但當唔可以比人安心咁玩、比到人真係"玩"既歡樂既話,果件就只係一個收藏品,而唔係一件好玩具