Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] Maketoys Transformers Devastator 大力神 (黃色) final update 15-2-13 影埋合體相

我在十五十六中,但多數入番隻綠色,貪佢係改良版
個人認為黃色靘D,D拉花好正,所以黃色亦都貴D
黄版我唔知。但綠版我覺得膠料幾靚,膠料硬,表面處理好;當然,喺扭之前要了解佢嘅「可 ...
你好 發表於 14-2-2013 09:27 PM

佢易爛就係在於膠料夠硬淨,聽落好怪,靚膠反而會易爛?:60:
其實重點就係因為佢用薄身硬質,如果厚既話當然唔會有問題,但一薄既話,比起軟身d既膠會出現白痕,硬膠好容易係一下就拍斷左,尤其當配落好多變形步驟既變形金剛身上就更大機會
有冇諗過點解孩之寶以往用既都唔係大家口中所謂既靚膠,好似好多日本仔出既機械人玩具咁…但你聽話玩爛變形金剛既事件比其他如bandai出既少好多好多?原因就係出o係呢度
又如上面有另一位師兄提到mmc隻震波,其實易爛位在於d扣位度,d扣位造得太薄身,導致錯手就會好易拍斷…呢樣就係硬身膠比軟身膠弱既情況,不過當然最重要都係設計方面啦,如果一d麻煩位用硬膠好易斷既話,軟身d既膠可能已經出現白痕,白痕就係一個警告,叫人唔好再夾硬離,要小心d玩
黄版我唔知。但綠版我覺得膠料幾靚,膠料硬,表面處理好;當然,喺扭之前要了解佢嘅「可 ...
你好 發表於 14-2-2013 09:27 PM

佢易爛就係在於膠料夠硬淨,聽落好怪,靚膠反而會易爛?
其實重點就係因為佢用薄身硬質,如果厚既話當然唔會有問題,但一薄既話,比起軟身d既膠會出現白痕,硬膠好容易係一下就拍斷左,尤其當配落好多變形步驟既變形金剛身上就更大機會
有冇諗過點解孩之寶以往用既都唔係大家口中所謂既靚膠,好似好多日本仔出既機械人玩具咁…但你聽話玩爛變形金剛既事件比其他如bandai出既少好多好多?原因就係出o係呢度
又如上面有另一位師兄提到mmc隻震波,其實易爛位在於d扣位度,d扣位造得太薄身,導致錯手就會好易拍斷…呢樣就係硬身膠比軟身膠弱既情況,不過當然最重要都係設計方面啦,如果一d麻煩位用硬膠好易斷既話,軟身d既膠可能已經出現白痕,白痕就係一個警告,叫人唔好再夾硬離,要小心d玩
佢易爛就係在於膠料夠硬淨,聽落好怪,靚膠反而會易爛?
其實重點就係因為佢用薄身硬質,如果厚既話當然 ...
紫月葵 發表於 15-2-2013 03:56 AM

對。

我深明此道理,因為就係膠料硬,所以我話如果你夾硬扭佢,佢係唔會白化,而係‘啪’一聲就斷。

所以我都話,要先了解佢每個關節嘅可扭度,然後先至扭。

個人認為黃色靘D,D拉花好正,所以黃色亦都貴D
Chandlermok 發表於 14-2-2013 10:37 PM

黃色貴啲唔係因為佢靚啲,只係因為佢先出,兼話係限定(但後尾俾人話係prototype,因為綠版改良哂佢嘅不足,買咗黃版嘅個個小佢)。應該。
Updated 15-2-13
對。

我深明此道理,因為就係膠料硬,所以我話如果你夾硬扭佢,佢係唔會白化,而係‘啪’一聲就斷。 ...
你好 發表於 15-2-2013 10:55 AM

我係後追,明知綠色係改良版,都中個頭去買黃色!:unhappy:
    鬼叫自己鍾意黃色多d.....:no:
我係後追,明知綠色係改良版,都中個頭去買黃色!
    鬼叫自己鍾意黃色多d.....
Sapphire 發表於 15-2-2013 12:20 PM

我都鍾意黃版多啲,但入就入咗綠版。

但講破壞大帝,應該係綠色原味啲嘅。可能稍後都會入埋套黃版,有玩過綠嘅經驗,應該唔會玩爛黃版。

:shy:

Support Support!
好似唔係完成合體變形~~ 綠版全個洗唔洗 ~3K~ :58:
好似唔係完成合體變形~~ 綠版全個洗唔洗 ~3K~
lokia 發表於 15-2-2013 01:42 PM

綠版平啲,Ins $2xxx中間左右。

唔明你講乜,係咪指完全變型!?係,完全變型嚟,變型前後都兼顧到造型比例,所以先咁正。
好似唔係完成合體變形~~ 綠版全個洗唔洗 ~3K~
lokia 發表於 15-2-2013 01:42 PM

係未完全變型?睇你點睇!佢前臂果兩舊野係車mode時,設計上係比做腳果兩架車拖住。如果執著於唔洗拆件的話,佢就唔算係完全變型!:74:
我都入左綠色版,真係好正:71:
  E~~ 搵搵下好似出現第二隻~~~:50:
E~~ 搵搵下好似出現第二隻~~~
lokia 發表於 15-2-2013 03:30 PM

呢隻係TFC的,個人覺得無maketoys咁好。雖然佢平d!
好想買

但係好很貴。:56: