Toysdaily 玩具日報

查看: 10219|回復: 28

[個人收藏] 被遺忘的5蚊高達仔

話說我今日執屋,係個Display櫃到拎哂D RX 78 出來,發覺自己好多野都變左:ar:
先去圖再講

先來合照

再到特寫

我講既改變係我對玩具的態度,以前5蚊高達仔,
已經好滿足,而家玩玩具只留意什麼新設計,還原度,....
以前有得玩便快樂,而家?
睇翻D RX -78 ,好多有出界,花,但細個唔會留意,
有D出界地方,仲要大個先發現,所以我希望人人
也不要過份看重玩具既QC,有D根本要係將隻野
貼近自己塊面先睇到。你DISPLAY會這樣近嗎?

SD FULL COLOR由1到6X代都儲哂, 講真呢代先最有特色
起碼每隻都有唔同動作, 後期o既CUSTOM已經變得千篇一律...
而家o既太過集中出主角了...好悶...兵仔機, 戰艦, 飛機呢D先係吸引地方囉...
回復 2# zeven

sdfc 好多卒仔都未出:help:
回復  zeven

sdfc 好多卒仔都未出
061221 發表於 7-2-2013 04:35 PM

UC都出得算足架啦
細個扭唔小
成日都有相同
細個見到sd FULL COLOR,
就立即叫阿媽攞5蚊出來扭,然後就成日日攞來玩
到有sd CUSTOM,更不停咁玩合体,
到左而家既sd next,已經無左當時既玩法lo
回復 6# 圭圭圭

而家16蚊:53:
小弟都有keep
除o左part 10同 17(如無記錯呢兩set係best collection)
由記得相當年剛出來社會工作
當時已經出到part30打後
追返之前果廿幾part都好有難度(當時capsule好少re-issue)
好想佢出多d戰艦
記憶最深係隻Musai
當日行街見到$180
果陣諗"隻木馬都係$200,隻Musai細隻d仲好似無咁多野玩,都要$180?不過自己生日,豪少少"
之後諗住返相熟玩具店睇下乜野價
老闆話無貨,因為Musai無行貨
之後就無再見過$180呢個價
想當年$180都要諗過度過
家陣一隻蘿蔔暈都幾百
真係時代唔同囉~

對唔住
年紀大o左~個人長氣o左~
這些我都有買, 但只買一年戰爭,
初出時每出一蛋都覺得好驚喜. :43:
後來最唔鐘意尺寸越出越細, 無再買了. :31:
小弟由SDFC買到以家
見證興衰,以家一諗,原來都10幾年
NEXT有好o既地方

不過始終無SDFC可以出咁多配角機或名場面
呢個係永遠懷念的
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
正喎!自己都有儲呢條line, 中小學時期唯一儲得起既系列…
以前先$5,而家$16……

我嗰堆無你呢啲儲得咁好…
好多都黃咗,一係就「出汁」,痴笠笠…
有啲仲發霉……(新年流流真係「發」咗…)

執屋真係會執咗好多回憶出嚟…
祝大家新年快樂!
小弟都有keep
除o左part 10同 17(如無記錯呢兩set係best collection)
由記得相當年剛出來社會工作
當時已 ...
gararecio 發表於 7-2-2013 10:02 PM

木馬號已升至差不多一千元了:53:
正喎!自己都有儲呢條line, 中小學時期唯一儲得起既系列…
以前先$5,而家$16……

我嗰堆無你呢& ...
豬潤 發表於 8-2-2013 09:49 AM

我隻DX版既愛美號,都出哂油,要買番又超貴:sad: