Toysdaily 玩具日報

查看: 55026|回復: 33

[分享討論] 大家都可以, 模型膠框廢料回收, update@09-08-2014

[[[ 資料 update @ 25-07-2014 , 新增回收資訊 ]]]

於 HKML 論壇 看到一個不錯的膠框回收活動, 轉發至 TD, 大家有時間可參與一下.  

<<<<< 09-08-2014 update , 回收時間有更改, 或者大家出去前, 可以去 玩具霸王 facebook 望o下活動有無改期>>>>>

============= 內文 ===========  

逢星期日的水口膠架回收行動

大家好,我是Joe,亦可以叫我東叔XD,是個宣揚環保概念的人。
我都知係聯盟內有好多模型高手係到,亦知道高手時常會用砌完模型剩餘既水口、膠架去加工。
但始於都係有限度的使用,而我了解的是個d膠架佔既膠料都差不多1盒入面既10%以上。

試想想,10%都幾多下,如果覺得佢係垃圾而丟去垃圾桶、回收箱會唔會太浪費呢?
其實回收箱並非萬能,往往分類唔到又會用去填海,但而家香港已經無地方可以填了…

所以,希望推廣下面既回收行動。

回收時間及地點:(更新於8/10)
逢星期四,慈雲山慈正村正旭樓黃國興議員辦事處外,16:00~17:00PM。(更新於8/10,回收暫時停止。教學班完了,待新班開辦後更新)
逢星期日,油麻地Burger King內,12:00~14:00PM。(更新於8/10,時間提早)
逢星期一,油麻地港鐵站內外,17:30~18:30PM。(更新於8/10,回收暫時停止。)

而回收得黎既膠架,會用作小朋友資源盡用的教學,可能用膠支砌d其他野出黎,物盡其用。
回收得黎既模型,會翻新後分配比其他人,避免丟入垃圾桶回收箱成為垃圾。

感謝各位支持!謝謝!

p.s 活動已通知Burger King方面,所以不用擔心,謝謝!

fb: https://www.facebook.com/events/ ... reatesource=49

=============================     

[[[ 分類回收的重要性 ]]]      

==== 原文轉發, by 玩具霸王 (東叔) ====

上o左色既模型係唔可以放入回收箱…   另外,電鍍件都唔得。

基本上,因為塑膠料細份可以幾十種,但1隻模型,當係MG都已經有3~4種。
而回收困難就係回收者點樣可以認知個樣係咩膠料呢?
可能係以最基本既顏色、透明不透明,但如果一隻砌好既模型,就可能有幾種膠料係到,其實佢係分唔到架…
分唔到會點?佢唔會同你分解一粒粒再去再造,最終就會當成垃圾咁丟。
而最大既問題係,而家回收後分類已經做唔到咁細分,因為講緊噸計既塑膠垃圾入去回收廠。
如果而家肉眼見到袋入面有模型的話,有個可能係連分類都放棄,直接當成垃圾。

而點解幾種膠料一齊會變得無用呢?因為每種膠都有佢既溶點同冷卻點。
即使佢回收場硬要打碎件模型去啤其他野出黎…
基本上百度以上就開始會軟化,但有機會因為膠既特性而去到180~200左右有D膠已經受唔住會燃燒。
所以如果用呢D所以混合不純既膠去再造,其實你都會諗到出黎既野唔方係好野,甚至會有黑點。
正常解決辦法唔係無,就係要我地做多一樣野,就係放入回收箱前,分開晒D件,將整件模型分件。
但亦坦白講呢個唔代表回收商會因為你分佐件又會同你仔細咁去分,你都知有幾零碎…
其實人地回收個主旨係想你放1 D可以1眼睇得到係1種塑膠料製造既物品,好似D膠盒樽、膠&#27336;及膠鞋等,較為大件既塑膠產品。
小小膠粒,放入土地入面都唔會發得多毒素可以毒得死人真係可以當垃圾丟,所以認真講模型唔應該放入去回收箱。
當然如果真係丟就當垃圾咁丟,我又唔希望你地咁做啦…
所以我就要一面做回收一面講解啦!

至於,上佐色既更加唔應該放入去回收箱。
如果你大概知道色油既成分,你就唔會放去回收箱。
簡單一樣野,油入面既天拿水成份係膠面產生侵蝕情況,其實部分塑膠一被分解就會析出毒素…
如果當回收商將呢D上過色既塑膠混埋其他一同打碎再造,其實接觸呢D成品,長期的話會生癌的。
模型膠水其實都係以溶解方式進行合併,所以其實都不適宜的說。

所以點解要大家明白,咩野係要靠自己去理解。
香港政府個環保署其實一D都無教過香港人去學分咩野放入回收箱。
如果唔係我接觸過,我都唔會講到咁多野比你知道。
所以我真心希望可以改變而家個情況。               

=============================
早前去信環境保護署詢問有關模型膠框回收, 有回覆了. 大家砌模型之餘, 如可將廢料拎去回收, 都可以為減廢出一分力.  :71:

原文:
========================
謝謝你有關塑膠廢料回收的查詢,現回覆如下 :

你可以將 ABS 及 PS 物料放入食環署轄下啡色的塑膠回收筒內。

此外,本署「香港減廢網站」內的「香港回收再造公司名錄」,刊載了本港部份回收/再造公司的名單。你可瀏覽以下網址並直接聯絡這些公司,查詢有關回收的事宜。

https://www.wastereduction.gov.h ... rict_id=0&lang=chi/  (塑膠)

你亦可把有關廢膠料帶到就近的社區回收中心或非政府機構收集點作回收。有關的詳情及地址,可參閱以下網頁:
https://www.wastereduction.gov.h ... unity_recyc_ctr.htmhttps://www.wastereduction.gov.h ... let.htm#ngo_collect

謝謝你對環境保護的支持!

網站主管
(梁瑞容小姐)
香港減廢網站

========================

本帖被以下淘專輯推薦:

超級超級有用!

叫白狼將這資訊置頂!
其實我想問埋有時盒內的吸塑膠是否也可放啡色筒?
我依家先知原來可以回收,身為熱愛模型又想冇咁唔環保既我真係覺得依個訊息應該廣傳∼
回復 3# yugi

吸塑我都係放入 膠樽回收箱~
Super thanks!!!! For a nice, useful and meaningful post like this , It won't be moved or deleted, right! :71::64:
平時都有放入回收箱 :)
next time will recycle to the brown bin
thx info.
深海6500尐架我放&#21655;去回收箱,謝師兄!
深海6500尐架我放&#21655;去回收箱,謝師兄!
70's 發表於 18-2-2013 09:03 PM

我一,二月份都唔o野少~  :34:
o岩o岩先見到呢個 post:71:
啡色,是回收膠,並非只是膠樽
平時都有放入回收箱 x2
但報紙踢爆...都係去堆填區....{:1_201:}
一日唔攪好垃圾循環再造重用,令垃圾變錢才是出路..點回收都係變垃圾..{:1_203:}
好似汽水罐和報紙都賣到DD錢就真的可以回收再用..這些箱真長期無貨,因為畀人更早一步回收去賣了..{:1_197:}
但報紙踢爆...都係去堆填區....
一日唔攪好垃圾循環再造重用,令垃圾變錢才是出路..點回收都係變垃 ...
hompage 發表於 16-5-2013 02:23 AM

如果真係咁都無辦法, 市民只可以係源頭做到分類. "循環再造" 無利可圖之餘, 政府亦無任何資助補貼. 第時周圍都係堆填區同焚化爐時, 實變臭港了.