Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 大家都可以, 模型膠框廢料回收, update@09-08-2014

回復 15# goahead

現在就係話回收箱已分類的垃圾,話回收商是送去同一個地方的掉..即是市民分黎是多餘..{:1_204:}
可能唔係全部...
政府唔幫D回收商令垃圾賣到錢,收黎仍然是垃圾..邊出路...:38:
當然可以當唔知繼續做好自己本份照分,唔好理去邊...:38:
咁上過色0個d 岩唔岩放呢?{:1_215:}
咁PVC係咪唔得?其實都唔係好識分,,,,,ABS,,PVC,,,PS.....
回復 17# martinchen_99
回復 18# 凡高

以我所知, 大部份塑膠類都可以放入回收桶, 上o左色模型件我都有放入去, 飲品樽同清潔液就會用水清洗一下先, 如果有疑問, 可以先查詢 環境局~  :)
知道了, 盡量收集
回收哩一點我真係冇諗過{:1_215:}
咦~真係冇諗過, 而家知道左, 一定支持:71:
不過相信都係車晒去堆填。。:38:
不過相信都係車晒去堆填。。
hompage 發表於 4-12-2013 01:24 AM

如果最後去晒堆填區, 一般小市民都無辦法可以知道.

雖然現階段可能無乜大作用, 但係我覺得 源頭減廢, 垃圾分類, 一定要由日常習慣做起,  而且我個屋苑都唔錯, 係大堂增設埋 慳電膽/光管 同 電池 回收盒, 好多街坊都有使用. 我會繼續分類, 希望有朝一日真係減到廢, 減少堆填區~ {:2_262:}
回復  goahead

現在就係話回收箱已分類的垃圾,話回收商是送去同一個地方的掉..即是市民分黎是多餘 ...
hompage 發表於 16-5-2013 08:00 PM

真係好無奈囉,想幫手出份力啫,點知到頭來又係送去堆填區
不過我都會keep住扔落brown recycle bin{:1_201:}
原來可以回收都幾好

雖然會留返極少量用嚟整模型膠水,其餘啲會整親人嘅膠框都係可以回收好過丟掉

P.S. off topic 題外話, 洗完模型筆,噴筆嘅thinner, 溶劑,天拿水應該 / 可以點處理呢?
原來可以回收都幾好

雖然會留返極少量用嚟整模型膠水,其餘啲會整親人嘅膠框都係可以 ...
村上麗奈 發表於 9-6-2014 07:48 PM

溶劑我自己唔係用咁多, 我用一個膠樽塞滿布碎, 洗筆或者其他都會倒入去, 到咁上就用膠袋包好, 當普通垃圾掉~
原來可以回收都幾好

雖然會留返極少量用嚟整模型膠水,其餘啲會整親人嘅膠框都係可以 ...
村上麗奈 發表於 9-6-2014 07:48 PM

用模型框整模型膠水?怎做?
Thinner不是倒入馬桶/洗手盆嗎?掉入垃圾桶反而容易弄傷清潔工人
bbdaishogun 發表於 21-6-2014 01:23 PM
用模型框整模型膠水?怎做?
Thinner不是倒入馬桶/洗手盆嗎?掉入垃圾桶反而容易弄傷清潔工人

理論上天拿水等等有機溶劑唔應該倒入屋企排污水渠,
因為香港一般污水處理廠未具有處理化學毒素的能力,
洗完模型油的有機溶劑可能會污染水源,當然,一般家庭可以產生的有機溶劑污染有限,
但如果係實驗室等等會製造大量化學廢水等等設施,
香港係有特別公司去收集工業產生的大量污水有機溶劑等化學廢料去處理。
goahead 發表於 4-12-2013 03:05 PM
如果最後去晒堆填區, 一般小市民都無辦法可以知道.

雖然現階段可能無乜大作用, 但係我覺得 源頭減 ...

但我見過收這類分類垃圾箱垃圾的清潔阿姐都係將所有垃圾裝埋一個垃圾籮/紙類值錢的分開外...唔使跟住佢都知目的地是同一個吧...
當然自己有自己做,又可能是公屋這方面差D,私人樓可能可以做得好D...:what:
其實講到尾又係政府問題,如果攪好回收業,科妍問題,廢膠有市場有價,政府唔需要做野都自然會有人去收起拎去賣..現在只是無用的垃圾,當然做乜都無用...