Toysdaily 玩具日報

查看: 50549|回復: 42

[玩具攝影] 算是完整版分享~ES宇宙飛龍~

很累,累到不想睡,夜深人靜,唯有分享玩具.
簡單的講一講剛入手的宇宙飛龍.
其實本來只打算入ES-09的,不過心情實在...總要買點東西來平衡一下.
而ES-10的大地及天空魔龍價格比想像的較平易近人,所以還是入手了.

其實就ES-10的套件如果想組成GAIKING THE GREAT就只欠一個"龍面",就像下面相中的樣子,
而上一回的ES-09剛巧多了一個.

兩隻的初回限定加起來係可以組出兩個版本,並且完整的GAIKING.

ES-10限定的新頭有透明眼並且可以發光,ES-09的可視為過渡版.
不過那個電箱仍然是不敢恭維...
ON/OFF的方法是裝上頭盔,這滿有心思的.
但留意網頭盔的時間要輕手,細心睇睇位置先,因為很易就會弄到頭部的白油甩油.
這問題其實模具做得精細一點就可以大大改善.
(好心就下模都會見人就省省佢啦啦!)

ES-10的關節比之ES-09少鬆,但有些就緊到嚇人...總的來說沒ES-09的好扭.
而頗多部份都是單純的緊配,而上面模具粗糙的問題就直接影響到這部份...於是又是AA膠侍候.

其實整體細部處理很有心思,但就是一堆因生產過程而產生的問題叫人困擾...
上色問題又是一堆有的沒的,上一回ES-09面罩有花,這一回到角甩油,再加些入水位未處理好,飛油,出界...

RAIKING的沒設有膝關節幾可惜的,因為擺飛行姿勢時時會比較死板.

手臂的設計其實有點問題的,如果噴油厚了一點點就很難拔出來.
如果不幸遇上這情況,一條硬,2MM直徑左右的鐵支可以幫到你.
這設計有空間做好一點的...

三隻傢伙的上,中,下段可以自由組合.
可能是Q版關係,合出來的都滿有趣的.這是我玩得最開心的部份.

本來想來一篇詳細一點的分享的,不過拍攝時感覺滿煩人的,不是這裡有點鬆就是那裡有點緊.
這問題我之前的ES-09是沒什麼問題的,扭動很順暢,亦因為這樣就見到ES-10一出就即時入手,怎知又回到從前...
再加上一些上色問題,盡管三隻傢伙加起來滿有趣,但品質問題帶來的煩人感覺就是揮之不去,玩的時間久一點就開始提不起勁.

包裝是一個叫我不最滿的部份,可必弄個如此大而無當的盒呢??
ES-10本身就兩個機械人,而且售價不算太高(如果有合理品質來說),可必加一堆空氣進去呢??
盒薄1/3是完全沒問題,或者應該說仍然是"大物"一件,如果認真點排一排斬半呎吋都沒問題.但就可以省點包裝材料,運輸費,拿去做好QC不是更好嗎!?

呢一篇係臨時版,有時間會有補完版.
頭像被屏蔽

呢隻大合體真係好正:71:不過隻角甩色就瀨野隻電鍍角點可以甩色架:63:,重有ES09我覺得關節都已經唔太實淨尤其個股關節直情就鬆, 如果今次ES10關節重鬆就真係冇眼睇啦:53:不過就算係咁我都會照入手:35:,希望設計者好好做好QC啦:blame:
頭像被屏蔽
Good~~~~~~~~~~:71:!!
昨晚都取貨了,的確好好玩,眼睛加番燈醒神好多

唯一擔心係兩隻牛角,頭部凹位好緊,牛角膠料屬易折斷物料,套入及取出要細細力,驚太大力斷角,:cool:
到時可能要用細SIZE球型關節補救

還有我自己隻ES09啞色軀體龍頭 & 龍頸接駁位,角度不是90度,跟本套不上個頭,現在只能用鍍金龍頭:38:
QC同設計者無直接關係,而問心es這系列的QC問題都差不多係生產時的人為手誤。
我有d想問候間廠!總之隻隻多多少少留d問題。
忘記左呢隻野最不滿又係個盒,兩隻一齊又唔係貴,但又攪個空氣派的盒出來,隨便改薄三份一都無問題,慳d運費用來做好d qc又好,賣平d都好,再唔係間廠賺埋都叫環保。
raiking 的上臂在变形到gaiking the great 後拔吾返出來,有冇大大有同樣問題
Thanks 路過支持:64:
閣下始終忍唔到手.
ES既QC問題其實可以講係死症, 睇下係間廠先定係ES個BRAND. 上次ES07小弟對設計同QC都有火, 但之後既產品設計好似進步咗, 但生產時既問題始終如是, 要知道由ES01到依家都10隻啦, 不論時間同產品都足夠比間廠改善, 但問題來來去去都係仲係嗰啲, 睇黎係間廠都唔想改善或者睇死ES走唔到(小弟估係後者).

至於空氣盒既問題, 如上面所講我喺ES07時都鬧過, 小弟最近有一套同ES07相似包裝既報過價, 真係比想像中平...... 其實錢唔係咁賺, 同買咸水草送蟹有咩唔同呢? 空氣盒呢種病態究竟幾時先可以改返過黎呢?
.如果我公司design呢d空氣盒,已經炒左10次。

不過,佢地如果係銷售方法,吸引人買大盒野,咁無野好講。

QC is really bad.
Last time: checked 5 boxes, only one box has a non damaged head!
I finally bought two boxes to get one perfect.

This time, two boxes also got damaged head, scratched face and damaged helmet!

The red paint on the helmet is damaged due to compression on surface before paint dried up!

Initially planned to buy two boxes to make  one perfect again but the QC scared me.
Just sent the two parts back to FEWTURE. For exchange
兩隻的初回限定加起來係可以組出兩個版本,並且完整的GAIKING.
其實就ES-10的套件就只欠一個"龍面"而上一回的ES-09剛巧多了一個.

呢樣野應該殺死好多人囉XDDD
即係有ES-09+ ES-10 就可以砌4隻出黎?
未有錢買電……………
哈哈,呢句令我諗起d人有錢買幾千蚊電話,但無錢買whatsapp