Toysdaily 玩具日報

查看: 6919|回復: 20

[玩具報告] Starwars 3.75 之 屁股開Joint! 改造現場!!!

前言。

星戰3.75"的關節規律

近年有玩開的朋友都知道,SW375首次出新的角色,關節數目例必有限度供應。

第二次翻出例必改色,到第三或四次就會比較全面的多關節化。這已經是常態。

(這常態亦因蝴蝶效應,影響到銀河系的另一邊--MU375,

也以此招推出。當然這個也是孩佬的宇宙。):66:

當然以上情況只存在於武夫身上,走動不多的角色根本不獲關節配額。

然而,我們一眾成年玩家並不是要同廠根根計較,但對於一個武夫來說,

多一個關節,就多一個動作,多一種招式姿態,是武者的尊嚴!!

學尖啤話: Jedi武士都被迫發出最後的吼聲!!!  :66:

今次要多謝Avatar的3.75啟發了我,以簡易的方式,

加了一個横向股關節!

愛心分享

看!多了股活動性,Avatar3.75 仔女紮馬幾穩陣?!  :64:

1/. 先拆開上下身

2/. 再小心切割一个凹字位

3/. 直到切分開大腿,如图。(小心别切斷股關節軸心)

4/. 可以這樣分開

5/.  穿個洞,加銅條軸心

6/.  切除阻礙活動的膠料

7/. 禮成
待看……                                                                                                                                    .
待看……                                                                                             ...
玩具Kenny 發表於 25-1-2013 04:49 AM

哈!
係好野:71:但切出來真係高難度!
喔~ 還不算太複雜的改造呢~
感覺像是改成了DC universe萬年素體的股關節~
回復 2# 無明:

wow....改得好啊!吾洗d pose成日好似操兵咁。不過,打橫果刀似乎有d難度。
嘩, 真係好手藝, support :71:
回復 7# pandafung

啱啱諗起一袋宗C宣傳句,一橫一直…:DD

無明兄果然好功夫:77:
無明兄果真膽大心細有創意,堅呀!:52:
回復 9# ChrisLamXYZ

哈哈!咁無名兄真係一代宗師,打橫打直都係佢自己
好犀利!!:71:
我想問大腿的膠料不是好硬的嗎?怎樣切割得齊整?
"切除阻礙活動的膠料"用的什麼刀?
請大大指教 :77:
嘩, 真係好手藝, support
Assassin 發表於 25-1-2013 09:38 PM
無明兄果真膽大心細有創意,堅呀!
大ken 發表於 25-1-2013 10:27 PM
回復  ChrisLamXYZ
哈哈!咁無名兄真係一代宗師,打橫打直都係佢自己
pandafung 發表於 25-1-2013 10:54 PM
喔~ 還不算太複雜的改造呢~
感覺像是改成了DC universe萬年素體的股關節~
手榴蛋包飯 發表於 25-1-2013 06:15 PM
係好野但切出來真係高難度!
ChrisLamXYZ 發表於 25-1-2013 05:24 PM

wa.....多謝大家十卜先:64:

唔係咁難嫁咋,大家可以試下嫁。

因為Jedi有裙,基本上不用擔心上色同美觀問題,所以特別爽手。

我不是高手呢,交流下姐,我都是在TD边做边學,

多得各ching指引吧:64:

Next move………………
好犀利!!
我想問大腿的膠料不是好硬的嗎?怎樣切割得齊整?
"切除阻礙活動的膠料"用的什麼刀?
請 ...
wood2046 發表於 26-1-2013 01:07 AM

一般SW3.75的膠料都軟的,用風筒吹熱後以模型刀便可。小心手指:64:
好手功~~ 學倒野~~ :77: