Toysdaily 玩具日報

[機戰系] 壽屋新古蘭修Neo Granzon 100%完成 (p.5多圖 updated 22/Nov)

頸關節未加高前頭部只能左右軨。

白色地方為加高位置。

加高後樣子。

頭可以dup低。

光環用左兩隻金色,咁樣唔補夾口都唔太礙眼。(因為懶...)

寶珠位置改用黃色鏡面珠。

其他金色同鐵色表現。

黎緊終於到主菜藍色,待續...
nice spraying :71:
嘩~~金屬色好靚~~請問用邊隻油??

金色: 郡氏 GX2 ueno black > Gaia 122 星光金 > Gaia 007 clear
鐵色: 郡氏 GX2 ueno black > 郡氏 super metallic super iron > Gaia 007 clear
黑鐵色:Gaia 125 星光鐵 > Gaia 007 clear
光環:郡氏 GX2 ueno black > 一面 Gaia 122 星光金、另一面Gaia 124 星光黃銅>Gaia 007 clear

金色鐵色都係參考電擊hobby附例,藍色將會用一隻較特別既色。
beautiful~~~~~~~~~~~~
光環用左兩隻金色,咁樣唔補夾口都唔太礙眼。(因為懶...)

寶珠位置改用黃色鏡面珠。

...
rpg.com 發表於 28-2-2013 09:45 AM

請問一下尾3個幅的金色唔錯, 我想問下係你講的邊一個部位的溝法?
回復 52# kyostanley

屬於金色部份,只係反光角度唔同而出現既效果。
woW尾4圖果隻金正,另一種就偏青,
呢隻我都有砌,砌完睇番其實比例出得好好,一D都唔矮,應該都有8頭身,但佢本身隻黃比較膠.唔上色真係唔入型.新古蘭修要沉色先型

大劍將會係呢兩日完成,到時再補相。

額頭同手腕透明件位置加反光紙

最將led燈改回橙色好似比較忠於原著,著燈後樣子。

藍色:郡氏Gx 2 Ueno black > 郡氏 Gx 100 super clear III+雲母堂PC deep blue 珍珠粉+郡氏crystal colour sapphire blue > 郡氏 super clear III
靚嘢!!之前我已經做了Granzon,不想再買這個。但你令我有重燃買的衝動!!
呢隻先係我想要既新古蘭修, 模形出唔到咁既色, 我又無你既能力,

只可以睇你既圖, 勁!!

希望他朝有完成品.

大劍將會係呢兩日完成,到時再補相。

額 ...
rpg.com 發表於 6-3-2013 10:33 AM
靚嘢!!之前我已經做了Granzon,不想再買這個。但你令我有重燃買的衝動!!
gazza1211 發表於 6-3-2013 11:55 AM

大大新古蘭修點可以唔買呀,你都係機戰粉絲。
呢隻先係我想要既新古蘭修, 模形出唔到咁既色, 我又無你既能力,

只可以睇你既圖, 勁!!

希望他朝有完 ...
馬仔 發表於 6-3-2013 12:01 PM

砌模型最緊要有心同肯嘗試,期待你既完成品。
好有心機呢...正!!~